• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. JEVTIĆ

27.12.2022

07:00

SRAMOTA! ZAGREB I DALJE ŠTITI UBICE DECE! Hrvati ne biraju sredstva da opstruišu suđenje za PETROVAČKU CESTU!

printscreen

Politika

SRAMOTA! ZAGREB I DALJE ŠTITI UBICE DECE! Hrvati ne biraju sredstva da opstruišu suđenje za PETROVAČKU CESTU!

Podeli vest

Hrvatsko ministarstvo pravde nije Višem sudu u Beogradu napismeno dostavilo odluku da neće postupati po zamolnici za saslušanje četiri optužena pilota, zbog čega je početak suđenja ponovo odložen

Zagreb na sve moguće načine pokušava da opstruiše početak suđenja pilotima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva koji su optuženi za stravičan ratni zločin na Petrovačkoj cesti 1995. godine u kojem je ubijeno devet srpskih civila, od kojih čak četvoro dece!

Hrvatsko ministarstvo pravde nije Višem sudu u Beogradu napismeno dostavilo odluku o tome da neće postupati po zamolnici za saslušanje četiri optužena pilota, već je umesto toga objavilo saopštenje na sajtu!?! Zbog ovog skandaloznog poteza Zagreba juče je odložen početak suđenja, budući da procedure nalažu da se potvrdi autentičnost saopštenja, a to nije bilo moguće utvrditi jer Hrvati ništa zvanično nisu poslali u Beograd!?!

Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti u BiH. U zločinačkom napadu tada su poginuli Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), a više od 50 osoba je ranjeno, od čega najviše dece, dok su mnogi stariji ranjenici ostali doživotni invalidi.

Birokratske 'cake'

Predsednik sudskog veća Vladimir Duruz izjavio je da novo ročište nije zakazano i da je suđenje odloženo sve dok se ne potvrdi autentičnost 'saopštenja' Ministarstva pravde Hrvatske u kojem piše da se neće postupati po zamolnici Srbije.

- Neophodno je proveriti autentičnost tog dokumenta, skinutog s interneta, kako bi bila doneta odluka o suđenju hrvatskim pilotima u odsustvu. Sada neće biti zakazivan naredni glavni pretres, što ne znači da će proći meseci dok ne bude zakazan - rekao je Duruz.

Da su Hrvati zaista rešeni da na svaki mogući način, uključujući i birokratske 'cake', zaštite pilote ubice, potvrđuje Gordan Jandroković, predsednik hrvatskog Sabora.

- Ne očekujem pošteno suđenje, niti ga priznajemo. Mi ćemo zaštititi svoje pilote. Kao što smo govorili, ovde se radi o političkoj odluci. Srbija ima svojih problema i zato je pokrenula ovaj proces - ističe Jandroković.

Komentarišući sve ove navode, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da u Hrvatskoj uopšte ne postoji prihvatanje istine da su počinjeni masovni zločini i da se tamo veličaju zločinci.

- U Hrvatskoj ne postoji spremnost, osim časnih pojedinaca i nekih udruženja, da se prihvati nesporna istina da su počinjeni masovni, brutalni zločini nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima. U Hrvatskoj se ta činjenica ignoriše, a zločinci se veličaju! Ta država i dalje živi duboko zarobljena u svojoj prošlosti, ne želi da prihvati nespornu istinu da je bilo zločina na svim stranama i da, ako želimo potpunu normalizaciju odnosa, treba suditi svima koji su činili zločine - naglašava Linta.

Neće se zaustaviti
Hrvatska razmišlja na taj način da su Srbi agresori koji sude njihovim braniteljima i da će oni to zakonom da prekinu
Savo Štrbac, 'Veritas'

Biće osuđeni

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra 'Veritas', ocenjuje da Hrvatska zbog ovog suđenja vidi Srbiju kao 'agresora koji sudi njihovim junacima'.

- Hrvatska razmišlja na taj način da su Srbi agresori koji sude njihovim braniteljima i da će oni to zakonom da prekinu. Voleo bih da ovo suđenje bude transparentno, da se pojave optuženi piloti, da dođu i novinari i stručnjaci za ratne zločine i da prate suđenje i izvođenje dokaza, kao i da sud donese presudu na osnovu dokaza. Očekujem da će to biti osuđujuća presuda. Efekti suđenja u odsustvu su veoma značajni, jer ti ljudi koji se osude budu na Interpolovim poternicama i ostaje zapisano u istoriji da su ratni zločinci - ističe Štrbac.

SVETOZAR VUJAČIĆ, ADVOKAT

Sasvim je izvesno da će Hrvatska pokušati sve kako bi njeni piloti izbegli kaznu. Verovatno će biti i predloženi za neko odlikovanje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

pa nisu blesavi da svoje ljude sude kao mi stoka sto smo dali smrdljivom Hagu da sude nasim ljudima koji su se nborili protiv nato svinja . Mi se branili od NATO nacista ,a ustas3e pucale na starce zene i decu ...... e moj zuti olosu ,gde je tada bio srpski narod da sve to zaustavi ,a sad im Vucic kriv sto smo se malo podigli na noge ojacali vojsku i policiju .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija