• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.01.2023

15:09

DELE NAS GRANICE, ALI IMAMO SLIČAN MENTALITET! Da od Balkana napravimo zajedničku kuću!

Informer

Politika

DELE NAS GRANICE, ALI IMAMO SLIČAN MENTALITET! Da od Balkana napravimo zajedničku kuću!

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas potpisivanju Memoranduma o razumevanju između direktorata civilnog vazduhoplovstva zemalja regiona i poručio da taj korak pokazuje da ovaj region može da bude prvi u saradnji, dok Memorandum oslikava kako izgleda ideja “Otvorenog Balkana” u praksi

Memorandum o saradnji potpisan je između direktorata i agencija za civilno vazduhoplovstvo Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Turske i Albanije, a time je civilno vazduhoplovstvo u ovom delu Evrope dobilo snažan zamajac za podizanje bezbednosti na najviši nivo.

Potpisivanju je prisustvovao i predsednik Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC) i direktor civilnog vazduhoplovstva Italije Alesio Kvaranta.

Foto: Informer

Ministar Vesić je istakao da je ovo ovakav Memorandum, o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu, prvi potpisan u Evropi, što pokazuje da ovaj region može da bude prvi u saradnji, a ne samo u  nekim drugim stvarima, po kojima smo ranije bili poznati.

Ukazao je da će Memorandum omogućiti da zemlje regiona zajednički nastupaju u međunarodnim organizacijama, međusobno priznaju dozvole,  zajednički organizuju obuke kada je pitanju bezbednost u međunarodnom avio-saobraćaju  i da zajednički donose benefite za sve zemlje pojedinačno.

- Ovaj Memorandum pokazuje kako izgleda ideja ‘Otvorenog Balkana’ - da od Balkana napravimo zajedničku kuću, u kojoj će svako biti na svome, ali će svima biti još bolje - poručio je ministar Vesić.

Foto: Informer

On je naveo i da je inicijativa “Otvoreni Balkan”, kao i poziv na regionalnu saradnju, otvoren za sve, Crnu Goru, BIH i druge zemlje, pogotovo Tursku, Mađarsku, Italiju…, odnosno sve koji su zainteresovni da u ovom reigonu živimo dobro, a da to ostvarimo zajedničkim snagama.

Vesić je istakao i da je svaka saradnja, a posebno ekonomska, koja omoućava bolje poslovanje, suštinski - ključ za rešavanje svih drugih političkih problema, što je primer naučen iz Evropske unije.

- Nas dele granice, ali imamo sličan mentalitet, zajedničku istoriju i naša budućnost je u što bližoj saradnji u svakom segmentu - rekao je ministar Vescih.

Dodao je i da će zajednički nastup u međunarodnim vazduhoplovnim organizacijama značiti da će naš glas biti ozbiljnije shvaćen, kada iza stoji što više zemalja.

Vesić se zahavlio svima koji su učestvovali u pripremi i radiće na realizaciji ovog Memoranduma.

Foto: Informer

Dokumentom je predviđeno jačanje saradnje u oblasti civilnog vazduhoplovstva, kao i koordinacija nastupa u međunarodnim organizacijama.

Parafom na dokument nadležne institucije podržale su inicijativu za osnivanje Centra za obuku u oblasti obezbeđivanja sa sedištem u Beogradu, i saglasile se da zajednički deluju prema Evropskoj komisji i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušnog saobraćaja u cilju automatskog priznavanja pilotskih dozvola, dozvola za održavanje vazduhoplova i dozvola kontrolora letenja.

Zajednički će biti razmotrene mogućnosti za planiranje i sprovođenje zajedničkih inspekcija, u skladu sa nacionalnim zakonima, a po potrebi će biti organizovani i forumi civilnog vazduhoplovstva na kojima će se razmatrati pitanja od zajedničkog interesa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija