• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.01.2023

15:56

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim

www.mod.gov.rs

Politika

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim u Domu Garde na Topčideru.

Posle svečanog dočeka ispred stroja Garde Vojske Srbije, usledili su tet-a-tet razgovori dva ministra i sastanak delegacija.

Ministar Vučević, u obraćanju posle sastanaka, zahvalio je delegaciji Mađarske na poseti Republici Srbiji i na otvorenom prijateljskom razgovoru, što je „još jedna u nizu potvrda istorijski najboljih odnosa dve države”.

- Zajednički je zadatak da i u narednom periodu to ne samo čuvamo, nego pokušamo da unapredimo i na polju nadležnosti naša dva ministarstva. Razgovarali smo i o vojno-vojnoj, vojnoekonomskoj, vojnotehnološkoj, vojnonaučnoj saradnji, o svim aspektima kojima se bave ministarstva odbrane. Verujem da je pred nama novo poglavlje u saradnji odbrane između Mađarske i Srbije, rekao je ministar Vučević.

Foto: www.mod.gov.rs

Kako je naglasio, odnosi dve zemlje su na istorijskom vrhu „pre svega zahvaljujući fenomenalnim odnosima premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića”. Takođe, kako je istakao, razgovarano je i o situaciji u Ukrajini, geopolitičkim prilikama u Evropi i u svetu, kao i o dešavanjima u regionu.

- Mi smo delegaciji iz Mađarske preneli i još jednom podvukli stavove Srbije po pitanju Kosova i Metohije, podelili našu zabrinutost vezanu za jednostrane akte administracije u Prištini, zajednički analizirali situaciju u regionu, Bosni i Hercegovini i ostalim susednim državama. Bar sam za Mađarsku i Srbiju siguran da imamo interes da čuvamo mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, rekao je ministar odbrane Srbije i poručio da je Srbija zahvalna na angažmanu mađarskih oružanih snaga na prostoru Kosova i Metohije, odnosno „na vrlo korektnom i profesionalnom odnosu u izvršavanju njihovih zadataka, suštine njihove misije kao pripadnika KFOR-a, ali i na fer i ljudskom odnosu prema srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji”.

Foto: www.mod.gov.rs

- Podelio sam sa ministrom odbrane Mađarske naše želje da Mađarska, a ne sumnjam u to, odgovorno pristupi upravljanju ili rukovođenju snagama ALTHEA ili EUFOR-a na prostoru Bosne i Hercegovine, svima je interes da mir i stabilnost budu apsolutno prisutni i u toj našoj susednoj državi. Ono što je sada već nesumnjivo jasna politika Srbije, a to je da naš put ka evrointegracijama ide preko Budimpešte, da je Mađarska najotvoreniji, rekao bih u dobroj meri najiskreniji prijatelj i saveznik Srbije u procesima evrointegracije. Budimpešta to nikada nije krila, smela je uvek da na najbolji mogući način zastupa i srpske ineterese u okviru svih EU institucija i mi prepoznajemo iskreno istinsku želju Mađarske da Srbija postane član Evropske unije. I prirodno je da žele da imaju sigurnog i bezbednog južnog suseda, naglasio je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, teme današnjih razgovora bile su i zajednički infrastrukturni projekti, brza pruga koja će povezati dva glavna grada, nastavak investicija kompanija iz Mađarske, jer je „Srbija dobro mesto za strane investicije”.

- Radujem se nastavku saradnje naše dve države, naroda, vlada i naša dva ministarstva. Siguran sam da će Ministarstvo odbrane Mađarske biti jedan od najboljih partnera Republike Srbije u narednom periodu i da ćemo mnogo toga zajednički uraditi na dobrobit našeg naroda i na dobrobit naših država, čuvajući i mir i stabilnost u regionu i jačajući naše veoma dobre odnose sa željom da budu još bolji i plodonosniji za Mađarsku i za Srbiju, zaključio je ministar Vučević.

Ministar odbrane Mađarske izrazio je zahvalnost na pozivu i istakao da je došao kao prijatelj kako bi razgovarali o saradnji vlada dveju zemalja.

- Ovo je prvi put da sam posetio Beograd u zvaničnom svojstvu i došao sam da bismo razgovarali o odnosima na nivou vlada i na nivou naših ministarstava. Tokom razgovora saglasili smo se da obe zemlje trpe veliki pritiske, nažalost, u ovim izazovnim vremenima i to sa dve strane. Za nas je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja i mi smo kroz vekove i kroz celokupnu istoriju, pa i sada, poklanjali veliku pažnju ovom regionu i smatramo da je Srbija ključni akter u tom području, naglasio je ministar Šalaj Bobrovničski.

Prema njegovim rečima, sa političke tačke gledišta, Mađarska podržava pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, jer bi to doprinelo boljoj stabilnosti u regionu i služilo interesima Srbije.

- S vojne strane, mi smo, takođe, prisutni u ovom regionu time što dajemo podršku, odnosno, doprinos najvećoj misiji NATO snaga na terenu, a to je misija KFOR, istakao je ministar odbrane Mađarske.

On je rekao i da je razgovarano i o pitanju koje za obe zemlje izaziva veoma veliku zabrinutost, a to je rat u našem istočnom susedstvu.

- Zainteresovani smo, kao male i zemlje srednje veličine koje najviše pate u ovakvim situacijama, da se započnu mirovni pregovori što je pre moguće i podržavamo da se taj proces što pre desi kako bi se došlo do kraja ovog rata. Međutim, saglasili smo se da u ovakvoj atmosferi u vremenu koje dolazi moramo da nastavimo da sarađujemo jer će za nas to vreme izazvati zabrinutost na različitim nivoima i u pogledu bezbednosti i u ekonomskim pitanjima, naglasio je ministar Šalaj Bobrovničski.

Kako je istakao, danas je razgovarano i o saradnji u oblasti odbrambene industrije, ali i o vojnoj saradnji u celini koja je na izuzetno dobrom nivou.

- Nastavićemo tu saradnju u različitim oblicima i na svim nivoima, a što se tiče saradnje u oblasti odbrambenih industrija, veoma je važno za zemlje naših veličina da nastave da izgrađuju svoje industrijske kapacitete kako bi podržale bezbednost u sopstvenim zemljama, rekao je ministar odbrane Mađarske.

On je, na kraju obraćanja, izrazio nadu da će se saradnja na svim nivoima između dve zemlje, posebno u oblasti odbrane, nastaviti, kako bi se gradila stabilnost naročito u oblasti migracija i da na to „treba staviti težište u narednom periodu”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

GLAS PROTIV POGROMA SRPSКOG NARODA
Kolumne

GLAS PROTIV POGROMA SRPSКOG NARODA

Maja 1941. godine kontraverzni hrvatski nadbiskupu Alojzije Stepinac dobio je pismo iz okupiranog i razrušenog Beograda. U pismu, koje je potpisao katolički beogradski nadbiskup Josip Ujčić, ukazano je na pogrom srpskog stanovništva u tek stvorenoj fašističkoj marionetskoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj

20.01.2023

10:45

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija