• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M. - N. M.

21.01.2023

07:00

NA CRNOM VRHU PRONAĐENO BOGATO LEŽIŠTE PLEMENITOG METALA! Žagubicu trese zlatna groznica!

Printscreen, Pngwing

Politika

NA CRNOM VRHU PRONAĐENO BOGATO LEŽIŠTE PLEMENITOG METALA! Žagubicu trese zlatna groznica!

Podeli vest

Na lokalitetu Čoka Rakita detektovana je ruda sa iskorišćenjem većim od 93 odsto. Safet Pavlović, prvi čovek ove siromašne opštine, siguran je da će se zbog toga sudbina ovog mesta promeniti nabolje

Na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica pronađeno je bogato ležište zlata. Ove vesti saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike i navelo da preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem većim od 93 odsto.
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je tim povodom da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, ali i sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, a posebno za region istočne Srbije.

- Ono što treba napomenuti jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se verifikovati resursi i rezerve - poručila je Đedovićeva.
Razvoj

Ovo može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, a naročito istočnu Srbiju
Dubravka Đedović

 

 

 

Euforija u Žagubici

 

Da na okolnim brdima ima zlatna žica niko od meštana ove nerazvijene opštine nije znao. Posle vesti da bukvalno leže na zlatu, polako ih, kako za Informer kaže predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović, hvata zlatna groznica.
Pavlović napominje da je ova opština bila jedna od najnerazvijenijih, ali da je siguran da će se sudbina ovog mesta promeniti nabolje nakon što je kanadska kompanija zvanično saopštila da je upravo na Crnom vrhu pronađena ruda zlata velike čistoće.
- Oni su još 2008. godine započeli ispitivanja na kojima je radilo između 30 i 40 naših meštana. Nadamo se, kada jednog dana bude otvoren rudnik, da će 200-250 naših sugrađana raditi u njemu. Trenutna prosečna plata u Žagubici je 58.000 dinara, a sa otvaranjem novog rudnika ona će sigurno porasti bar za 10.000 dinara više - kaže Pavlović i dodaje:

Dolaze bolji dani

 

- Može se reći da Žagubicu drma zlatna groznica. Oni koji budu investirali u rudnik meštanima plaćaju i deset puta više za zemlju od njene realne cene. Daju čak i 10.000 evra po hektaru, pa oni koji imaju 30, 40 i 50 hektara zemlje mogu da zarade dosta... I do pola miliona evra. Dobra vest je i što će autoput Vožd Karađorđe povezati Žagubicu i Laznicu, što definitivno govori u prilog tome da nas ovde čekaju bolji dani. Iako naše mesto zovu Severna Koreja, jer unazad deset godina moja malenkost pobeđuje sa 90 odsto glasova, čini se da smo ipak na dobrom putu prosperiteta - kaže Pavlović.

Cena zemlje

Oni koji budu investirali u rudnik meštanima će plaćati i deset puta više za zemlju od njene realne cene. Daju čak i 10.000 evra po hektaru
Safet Pavlović

Inače, Žagubica se nalazi u jugoistočnom delu Braničevskog okruga i istočne Srbije, a od Beograda je udaljena 170 kilometara.
Istraživanje na ovom lokalitetu radi kanadska kompanija "Dundee Precious Metals INC" (DPM), koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata. Oni su naveli da je ovo nalazište udaljeno tri kilometra jugoistočno od projekta "Timok gold", a na 517 metara dubine nađeno je 63,46 grama po tonu zlata i 0,11 odsto bakra.

Bogato nalazište

 

Prema rečima ministarke Dubravke Đedović, ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu "Timok" kod Žagubice.
- Ovo otkriće značajno je i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Srbiji - navela je ministarka i istakla da pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika.
Tokom ovog procesa, ističe ona, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima postepeno se povećava, što ide u prilog Srbiji i njenom prosperitetu.

 

Srbija leži na 30 milijardi "zlatnih dolara"

 

Poslednje istraživanje o tome koliko zlata ima u ležištima na teritoriji Srbije Geološki zavod uradio je 2000. godine za potrebe Ministarstva rudarstva i energetike. Prema toj studiji, procene su bile da rezerve zlata iznose oko 300 tona. U međuvremenu, otkriveno je ležište Čukaru Peki sa velikim rezervama, tako da se sada procenjuje da su otprilike rezerve Srbije negde možda između 500 i 600 tona zlata. U odnosu na to kako se trenutno kreće cena zlata na svetskoj berzi, naše zlato vredi oko 30 milijardi dolara.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mira

pre 1 godinu

Divna vest za stanovnike sada tamo nema ništa samo šume reke priroda i zelenilo rudnici će značajno unaprediti taj kraj biće kopova mašina da se raskrči taj nered od zmija i pacova i narkomana

malo je priglup

pre 1 godinu

Prica je KAMUFLAZA za nesto mnogo ozbiljnije.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija