• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

05.10.2023

06:32

Žele još srpske krvi - pokazalo se ko su teroristi, a ko žrtve! Stravične pretnje upućene Radoičiću!

ATA Images

Politika

Žele još srpske krvi - pokazalo se ko su teroristi, a ko žrtve! Stravične pretnje upućene Radoičiću!

Podeli vest

Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste koga tužilaštvo sumnjiči za navodni teroristički napad u Banjskoj 24. septembra, u kojem je nastradao 'kosovski policajac dok su trojica Srba brutalno likvidirana', juče je pušten da se brani sa slobode, što su šiptarski ekstremisti odmah dočekali da mu zaprete smrću!

 

Viši sud u Beogradu juče je odbio predlog tužilaštva da se Radoičiću odredi jednomesečni pritvor. Radoičiću je određena mera zabrane napuštanja mesta boravišta, odnosno da napusti teritoriji Srbije i zabranjen mu je ulazak na Kosovo i Metohiju. Takođe, naloženo mu je da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici i oduzet mu je pasoš. Uprkos odluci suda da Radoičić ne sme da uđe na teritoriju južne pokrajine, prištinski ekstremisti su mu odmah zapretili da 'može da uđe na Kosovo, ali se neće vratiti'!

Činjenice najvažnije

Ovu jezivu pretnju uputio je Iljir Kerčeli, šef kabineta takozvanog 'predsednika Skupštine Kosova' Glauka Konjufce, inače bliskog saradnika 'premijera' Aljbina Kurtija.

'Srbija, kao aspirant za Evropsku uniju (EU), nastavlja tradiciju utočišta terorista. Radoičiću je zabranjen ulazak na Kosovo. Ili može da uđe, ali se ne zna kako će izaći', objavio je Kerčeli na Fejsbuku, jasno pozvavši na ubistvo bivšeg potpredsednika Srpske liste samo dan nakon što je takozvana 'kosovska ministarska pravde' Aljbuljena Hadžiju najavila 'međunarodnu poternicu za Radoičićem i zahtev za njegovo izručenje'!?!

MILOVAN DRECUN
ODBOR ZA KiM

Beograd nakon sukoba Srba sa 'kosovskom policijom' u selu Banjska sada jedino može da veoma brzo sprovede istragu o onome što se desilo.

Ministar odbrane Miloš Vučević, komentarišući 'slučaj Radoičić', kaže da je Srbija izložena ozbiljnim pritiscima, ali da u zemlji postoji vladavina prava i da je na tužilaštvu teret dokazivanja.

- Državni organi pokrenuli su proceduru u skladu sa zakonom, kao i u slučaju svakog drugog građanina koji bi se našao u sličnoj situaciji. Ono što smo najavili da ćemo raditi kao država jeste da ćemo utvrditi sve činjenice koje su nama dostupne. Videćemo šta će predistražne ili istražne radnje utvrditi - kaže Vučević, dodajući da Kurtiju nije meta samo Radoičić.

- Njima je Radoičić meta u smislu fizičke likvidacije, kao i svi oni Srbi koji su se našli u okolini manastira Banjska 24. septembra, a krajnji politički cilj su državno rukovodstvo Srbije i predsednik Vučić. Ne treba se baviti time kakav utisak Srbija ostavlja na Zapad ili Istok, već se treba baviti utvrđivanjem činjenica. Izloženi smo ozbiljnim političkim pritiscima, da ne kažem ucenama, ali jedna suverena i nezavisna država donosi odluke u skladu sa svojim Ustavom i zakonima, a ne da bi se nekom dopala - ističe Vučević.

Ozbiljna država

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić ocenjuje da je privođenje Milana Radoičića bilo očekivano, ali da Srbija nema nikakav sporazum sa 'Kosovom' o međusobnom izručenju.

- Srbija je pokazala da je ozbiljna država. Nemamo pravnu obavezu da Prištini izručimo Radoičića. Oni možda imaju mesnu nadležnost, ali mi imamo personalnu, s obzirom na to da je u pitanju državljanin Srbije. Mi sa 'Kosovom' nemamo nikakav sporazum o međusobnom izručenju, o međusobnom priznavanju poternica. Tome u prilog govori činjenica da su se čak i među 'kosovskim specijalcima' koji su učestvovali u akciji nalazili ljudi za kojima je Srbija raspisala poternice. Uostalom, ni Priština ne izručuje ljude koje Srbija potražuje, tako da ni Srbija nema tu vrstu obaveza. To ipak ne znači da neće biti političkih pritisaka, zbog čega je važan odgovor srpskih pravosudnih institucija kako bi se ta vrsta pritisaka izbegla - naglašava Matić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 11 meseci

Neki ne biraju sredstva kako će da nas napadaju

Nenad

pre 11 meseci

Da samo znaju da prete, treba ih sve pohapsiti i da odgovaraju za sva svoja prekršajna dela.

Jovana

pre 11 meseci

Nadam se da ce neko stati na put tome da dodje prolivanja bilo cije krvi, narocito srpske.

Momir

pre 11 meseci

Uvek su ovako prolazili srpski junaci koji su se suprotstavljali fašistima,teroristima i svima koji su nam uskraćivali slobodu.Milan Radojičić junak!

Dusan

pre 11 meseci

Videće svet pravo lice Kurtijevo. Ne može se on dugo skrivati.

Ena

pre 11 meseci

Uzrok svih problema na KiM je Kurti. To vidi i međunarodna zajednica, alis upitaju očigleno neki drugi interesi i ciljevi pa zato žmure na njegove zločine nad srbima.

Maja

pre 11 meseci

Pretnje i nasilje se nastavlja aniko da reaguje.

Aca

pre 11 meseci

Radoičić je samo hteo da zaštit Srbe sa KiM.

Ranko

pre 11 meseci

Nastavljaju da prete Srbima i krive ih za svaki sukob.

Tina

pre 11 meseci

Veoma se jasno pokazalo ko su teroristi, a ko žrtve.

Gaga

pre 11 meseci

Puna podrška srpskom heroju Milanu Radoičiću!

Ana

pre 11 meseci

Terorizam nad Srpski narodom se nastavlja, neophodno je zaustaviti pomahnitalog Kurtija!

Jovan

pre 11 meseci

Podrška Radoičiću koji se bori za svoj narod.

marin

pre 11 meseci

albanci na celu sa Kurtijem se nece smiriti do poslednjeg Srbina na KiM

milan

pre 11 meseci

Bacili su target na Srbiju,jer im odgovara politika pristinske vlasti

sledeća vest

TV

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata
Partizan

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata

Vratio se! Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević (51) danas je drugi put promovisan u šefa stručnog štaba fudbalskog kluba Partizan. Vratio se posle četiri godine, mada deo navijača smatra da nikad nije trebalo ni da odlazi. Ipak, drugi deo smatra da ni on neće ništa popraviti, a ovde su samo neke činjenice koje su obeležile njegov prvi boravak u redovima posrnulog giganta iz Humske!

27.09.2024

15:21

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija