• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.09.2024

16:34

Vesić opoziciji: Opozicija laže o infrastrukturi jer ništa nisu umeli da izgrade

informer.rs

Politika

Vesić opoziciji: Opozicija laže o infrastrukturi jer ništa nisu umeli da izgrade

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je tačno da Srbija nema dovoljno razvijenu putnu mrežu u odnosu na zemlje srednje i zapadne Evrope i da se zato grade auto-putevi i brze saobraćajnice, ali i pozvao opoziciju da ne laže kako ti projekti nisu korisni za građane samo zato što oni nisu znali da izgrade puteve.

Vesić je na sednici republičkog parlamenta, odgovarajući na primedbe opozicije, rekao da budžet Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za ovu godinu iznosi 273,7 milijardi dinara ili 2,3 milijarde evra, a da je budžet ministarstva 2012. godine bio 28,5 milijardi dinara ili 205 miliona evra.

Naveo je da opozicija prigovara da Srbija nema dovoljno razvijenu putnu mrežu u odnosu na zemlje srednje i zapadne Evrope, a istovremeno traži da se zaustave projekti izgradnje auto-puteva i brzih saobraćajnica jer to, kako kažu, nikome ne koristi.

Ministar je naveo da će samo do kraja ove godine biti završeno više od 85 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica među kojima su 54 kilometara brze saobraćajnice do Loznice, skoro 30 kilometara auto-puta između Kruševca i Vrnjačke banje - 19,9 kilometara do Trstenika i dodatnih 9,9 kilometara do Vrnjačke banje.
Osim toga, naveo je da će 5,8 kilometara do Valjeva biti završeno već u oktobru, 9,5 kilometara obilaznice oko Gornjeg Milanovca u narednih desetak dana, dok će kompletna trasa auto-puta do Požege, sa tunelom “Munjino brdo” biti puštena u saobraćaj do 1. junasledeće godine.

Takođe, Vesić je naveo da će biti završeno više od 30 kilometra čime će Požarevac biti spojen sa auto-putem Beograd-Niš, dok će kompletan Dunavski koridor biti završen do septembra sledeće godine, što je pre roka.
“I onda se kaže to nikome ne koristi. Pa hajde da pitamo građane Trstenika, Vrnjačke banje, Požarevca, Loznice da li im ovi putevi koriste ili ne koriste, hoće li se voziti tim putevima ili neće”, rekao je Vesić.

Naveo je da je ono što se danas čulo u skupštini od strane opozicije “neverovatna zamena teza” i dodao da opozicija tvrdi da infrastrukturni projekti nikome ne koriste zato što ih radi neko drugi, a da su znali da izgrade puteve onda bi pričali kako je to korisno za građane.
“Kažu da većina građanki i građana nema dobar put. Tako je, tu se misli na atarske i lokalne puteve, ali mi smo prošle godine uradili skoro 700 kilometara regionalnih i lokalnih puteva, a osim toga predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da ćemo sledeće godine investirati 250 miliona u lokalne puteve”, rekao je Vesić i dodao da za taj novac može da se uradi 4.000 kilometara tih puteva.
Vesić je dodao da će taj projekat trajati četri do pet godina i dodao da se tako podiže kvalitet života ljudi.

“Prema tome, tačno je da zaostajemo za zapadnim i centralnim zemljama Evrope, ali ako budemo slušali predloge da se prekinu svi infrastrukturni projekti onda ih zaista nikada nećemo dostići”, rekao je Vesić.

Naveo je i da je netačno da izgradnja javne infrastrukture ne znači razvoj Srbije jer, istakao je, gde god se izgrade put, brza pruga ili rekonstruiše obična tu dolaze investicije koje znače nova radna mesta, a samim tim viši životni standard, razvoj turizma i lokalnog biznisa.

Tako se Srbija razvija, istakao je Vesić i kao primer naveo Sava centar, koji je privatna investicija.

“Svi su nas iz opozicije napadali kada smo prodali Sava centar na tenderu, na koji je svako mogao da se javi. Ukupno je 120 miliona evra investirano u Sava centar koji ima kapacitet za šest do sedam hiljada ljudi iz kongresnog turizma”, rekao je Vesić i dodao da to znači razvoj.
Pozvao je poslanike opozicije da ne budu dvolični i licemerni već da veruju da je dobro da se Srbija razvija i da se gradi, bez obzira na to ko gradi.
“Uvek je dobro kada se nešto novo izgradi, makar bilo gore od onoga što nikad nije izgrađeno. To nas je odavno naučio Duško Radović, a vidim da to u ovoj skupštini mnogi još nisu naučili”, zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30