• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.09.2024

15:35

Vučić iz Njujorka: Hvala građanima na podršci! Najsrećniji sam jer sam u UN govorio istinu i ono što naš narod oseća!

printscreen

Politika

Vučić iz Njujorka: Hvala građanima na podršci! Najsrećniji sam jer sam u UN govorio istinu i ono što naš narod oseća!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije iz Njujorka, gde učestvuje na zasedanju 79. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.


- Imali smo mnogo važnih sastanaka. Očekujemo u januaru ili februaru u Beogradu predsednika Sijera Lione. Nastaviću sa dodelom odlikovanja danas i sutra. Razgovarao sam sa ministrom spooljnih poslova Kine, hvala im na prijateljstvu i podršci. 

- Jutros, po američkom vremenu, sam imao razgovor sa Lačakom, imam mnogo drugih važnih sastanaka. Hvala na podržavanju teritorijalnog integriteta Srbije.Rekao sam mu i koliko smo i ozlojeđeni i frustrirani zbog svega što je potpisano 2013. godine, uvek izmišljanja nekakvih razloga sa jedinim ciljem da se protera srpski narod sa KiM. To je bilo ono što sam rekao, a Srbija nikad neće bežati od dijaloga. Bio sam, nažalost, u pravu i za Petra Stana

Ono što ne možete da vidite, na "igvelima", gde ne pričate o čemu se razgovaralo, i tu smo imali dobre razgovore sa predsednikom Finske, predsednicom EP, bili smo i na dodeljivanju nagrade koje deli Atlantik kasnl. Razgovarao sam sa Ilonom Maskom, znao je sve o Srbiji, mnogo više od onoga što sam očekivao. Razgovarao sam i sa direktorom Amazona koji će da prošire akcije u Srbiji. Sada imam novi "igvel". Imamo i važan ručak na kojem će da bude sin najbogatijeg čoveka sveta, biće najmoćniji brodovlasnici, krem de la krem američkog i svetskog društva... Ne znam što su mene pozvali, nisu sve istomišljenici, valjda. Onda ću da trčim, 19 ulica pečke, jer je potpuni haos kad je Bajden u gradu a danas je prijem, da stignem na sastanak kod Borelja, Marko će da me menja na početku... 

- Mnogo susreta. Zahvalan sam narodu Srbije za ono što sam izgovorio na GS UN. Zna narod da nisam mogao mnogo lekova da preporučim, kako da izađemo iz toga. 

-  Zahvalan sam narodu Srbije na podršci zbog onoga što smo što sam izgovorio u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija. Zahvalan zato što zna narod da nisam mnogo mnogo lekova da preporučim i kako da izađemo iz toga, kao što u savremenom svetu ne postoj iefikasan lek za rak, tako da za naš problem ne posotji efikaasan lek po ptianju KiM, ali držimo to pod kontorlom i dok se stvari i okolnosti ne promene u svetu. Ja sam najsrećniji što sam govorio istinu i ono što Srbi osećaju. Bilo je tu i jedan posto sebičnog razloga... Niko nije mogao da mi kaže da sam rekao nešto neistinito. 

- Zna Antonio Gutereš, da smo mi u pravu za ovo, samo ne može to da kaže. On je pametan i obrazovan čovek i on to dobro zna, zato ne trči da se dodvorava zapadu po tom pitanju. Naravno ne može o tome da govori javno. Predstavnik Litvanije je sve vreme pozivao na povelju i poštovanje UN i teritorijalnog integriteta, ali samo u slučaju Rusije i Ukrajine, a za Srbiju koga briga.

Foto: printscreen

 

 

- Najčudnije i najsmešnije mi je kad se ministar Fedracije BiH slika sa kosovskom i bosanskom zastavom, a kažu RS "hoćete secesionističke zahteve, hoćete proitv povelje UN", a to što oni to rade koga briga, jer imaju podršku zapadnih velikih sila i misle da mogu da rade šta hoće.

"Srbija postaje vidljiva na svetskoj mapi"

- Srbija postaje negde prepoznatljiva na toj međunarodnoj mapi i to je za nas važno i borili smo se i trudili smo se da do toga dođe i to su stvari koje ćemo da činimo. Moramo da guramo dalje. Dobro je da se rebalans usvaja, uskoro će da ide i budžet. Nadam se da će ministri malo opet da smanje da bismo mogli da napravimo budžet koji će da bude racionalan, da uvek imamo pod kontrolom stopu javnog duga u odnosu na bruto domaće proizvod i to su važne stvari. Jer, nije to spisak želja "e daj mi pare" kao što govore mnogi "hoću platu toliko". Pa kad se tako određuje plata, onda te zemlje obično propadnu, kao što smo mi propali 2010. 2011. 2012. godine, pa smo 2014. morali da se dižemo.

- Nije pitanje politike pitanje želja, to me podseća na 90e. Život penzionera mora biti dostojan čoveka, e tako su pisali, samo floskule. E tako i oni danas. Ja sam znao, sve je bilo uništavano do tog trentuka, kada 2008. donose odluku i sedaju sa SPS-om za sto da dignu penziju. To nam je bukvalno uništilo zemlju.

Predsednik je istakao da fokus mora da bude na brizi o ljudima, našim penzionerima, našim mladima, i svemu drugom.

- Moramo ozbiljno da pristupamo, da politika je jedna stvar, ali ona mora da bude u punoj korelaciji ekonomskim potrebama. Dakle, brizi o ljudima, našim penzionerima, našim mladima, novim ulaganjima i svemu drugom.

- Mi ćemo i dalje nastavnicima da isplaćujemo plate, radićemo sa decom ne sme da zauzima most, pa sada menja kurs. Mi imamo svoje mere i naše je da to radimo i u razgovoru sa narodom pronalazićemo rešenje. Nemaju nijednu drugu temu sem Srbije i Beograda, a očemu drugo da pričaju? Da imaju najlošiji internet na svetu.

- Vi ćete sada da imate obeležavanje oslobađanja Aušvica. Oni koji su oslobodili Aušvic, Rusi, neće biti pozvani. A oni, pretpostavljam, koji su stvorili logor, biće pozvani. Tako vam je i sa ovim: Srbima možete da oduzimate državu, govorite o secesiji. Svi oni imaju zaštitu velikih zapadnih zemalja i misle da mogu da čine šta im je volja. Mi živimo u Evropi, kulturološki, delimično istorijski i u skladu s tim moramo da se ponašamo. Ekonomija je ključna stvar.

O Draganu Đilasu

- Trudim se uvek da se borim za svoju zemlju, da ne pokazujem nikakvu dozu bahatosti, osionosti, arogancije. Ni u čemu nisam posebno bogat, osim što sam bogat što imam troje dobre dece. Kad govorite o farmerkama, ne znam ne kupujem ih, ali znam da kakve god farmerke da imam trudim se da budem pristojno odeven, čist i uredan, ništa više od toga. Sve što imam od garderobe ne vredi dve felne jednog od desetina džipova Dragana Đilasa. 

- Sve to što imam nije dovoljno ni da platim prekidače ili tastere za interfone na stanovima i kućama braće Đilas i pri tome nisam ukra, nisam se obogatio i živim na istom mestu kao i pre 10 godina, to je sve što imam da kažem. Nemam nigde račun u inostranstvu osim uobičajenih računa u zemlji koje prijavljujem redovno i koji stoje na uvid agencije za borbu protiv korupcije. Kad ne možete nekome da se suprotstavite rezultatima, planovima i programima, onda pričate o glupostima.

O Slobi Georgievu da je njegov govor bio "chatGPT". 

- Moram da razočaram, imam svedoke da sam ja pisao govor. Dobio sam dva napisana govora, a ja sam napisao treći. Hvala mu na tome da je moj mozak deo veštačke inteligencije. Moram da pohvalim i Tijanu koja prevodi kao GPT računar. Dobar smo tim za veštačku inteligenciju, valjda ćemo moći to jednom i da naplatimo.Govorio sam iz srca, govorio sam činjenice. Mnogi nisu radosni, ali istinu ne saopštavae da biste nekog rastužili ili obradovali.

O gaženju Rezolucije 1244

- To sam ja i govorio. Baš to, ti kojima služi i taj gospodin i mnogi drugi vam otvoreno kažu da je nepoštuju jer su oni iznad Rezolucije 1244, oni su bogovi, oni određuju sudbinu sveta. Mogu da je pogaze, a mogu povelju i da kažu poštujte. Ta vrsta laži, bezobzirnosti... Oni samo to potvrđuju koliko nemaju nikakvog političkog morala, nemaju političke časti niti će imati. 

O govorima svetskih lidera i UN

- Dva puta sam poslušao govore Bajdena, Lule, Erdogana, ja sam najviše vremena proveo u sali od svih lidera. Uvek zapisujem, kao đak u školi, zato volim dai dem u Davos, Minhen. Zato bolje od nekih razumem šta se dešava i uvek izigravam đavoljeg advokata. Ja ne mogu da se ponašam kao analitičar, a da jednom možda da vam kažem šta mislim. Nemma posle jučerašnjeg dana više nada, videli ste zahteve Erdogana za priznanje severnog kipra, Bajden kaže želi primirje, ali nije rekao na koji način. I nažalost, video sam da su se UN pretvorile u navijački tabor. Ovo mora da bude mesto dijaloga, a ne navijačkog tabora.

Podsetimo, predsednik Vučić je u Njujorku imao bilateralne susrete sa brojnim svetskim zvaničnicima, a sinoć se obratio Generalnoj skupštini UN.

Vučić je na generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija poručio da će Srbija ostati posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da slobodu i nezavisnost neće dati nikada nikome.

Na zasedanju je okupljeno više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, a generalnu debatu je otvorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Vučić je na početku citirao Gandija rekavši da "nema puta ka miru, već je mir put".

Ceo Vučićev govor pročitajte OVDE.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30