• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Nedeljković

14.04.2015

19:36

STRAŠNO Srbiju napušta više od 1.000 lekara i sestara!

Vesti

STRAŠNO Srbiju napušta više od 1.000 lekara i sestara!

Podeli vest

Iskusni doktori, terapeuti i tehničari bez problema dolaze do posla u Nemačkoj i Norveškoj gde mogu da zarade 2.000-5.000 evra mesečno. U tim zemljama se lako nostrifikuju naše diplome, treba samo naučiti jezik

 

Odlazim jer nemam nadu da ću ovde uspeti da nađem posao. Tamo je mnogo veća plata i bolji su uslovi rada
 

Jovana Repac (27), medicinska sestra iz Vršca

Srbiju će u 2015. godini napustiti više od 1.000 iskusnih lekara, terapeuta i medicinskih tehničara, saznaje Informer. Naši zdravstveni radnici masovno se prijavljuju za poslove u inostranstvu, pre svega u Nemačkoj i Norveškoj, gde mogu da zarade između 2.000 i 5.000 evra. U tim zemljama se lako nostrifikuju srpske diplome, potrebno je samo naučiti jezik.

Istovremeno, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na birou rada posao čeka 18.209 medicinskih radnika. Neki od njih volontiraju u bolnicama samo s jednom namerom - da polože stručni ispit i pokušaju da nađu posao na Zapadu.

Dobra plata, ali skup život

Specijalistička medicinska sestra u Norveškoj može da zaradi i do 4.500 evra bruto, što nakon odbijanja poreskih i socijalnih davanja dođe na 3.500 evra mesečno. Međutim, i troškovi života u ovoj skandinavskoj zemlji su mnogo skuplji pa tako prosečna stanarina iznosi oko 650 evra, dok je hrana bar 60 odsto skuplja nego u Srbiji. U Nemačkoj se pristojan, manji stan može iznajmiti za 500 evra mesečno, a Nemac koji zarađuje 2.000 evra na namirnice daje petinu svoje zarade.

- Odlazim jer nemam nadu da ću ovde uspeti da nađem posao. A i da se jednog dana zaposlim, uslovi rada kod nas i u Norveškoj ne mogu da se porede. Naše medicinske sestre ovde rade i one poslove koji nisu u opisu njihovog radnog mesta. Često smo higijeničarke, pratimo bolesnike na snimanja, nosimo materijal u laboratoriju, a plate su veoma male - priča Jovana.

Ona sada marljivo uči norveški jezik jer je to, pored diplome, drugi važan uslov za odlazak u Norvešku, gde je plata medicinske sestre od 2.000 za početnice do 4.500 evra za one sa iskustvom.

- Naše medicinske sestre bez problema nostrifikaciju diplome u Norveškoj, a njihove zdravstvene ustanove rado zapošljavaju stručnjake iz Srbije. Da nisam usamljena u ovoj priči, potvrđuje i veliki broj ljudi koji sa mnom pohađaju kurs jezika sa namerom da odu u Norvešku - kaže Jovana.

Ministarstvo zdravlja: Biće posla

Ministarstvo zdravlja je krajem prošle godine odobrilo zapošljavanje u zdravstvenom sistemu Srbije za 343 lekara i 333 medicinske sestre i zdravstvenih tehničara.
- Zdravstvene ustanove su u postupku raspisivanja konkursa za prijem radnika. Kada će konkursi biti raspisani, zavisi od same institucije - kažu u Ministarstvu zdravlja.

 

Koliko je interesovanje za odlazak zdravstvenih radnika u pečalbu, najbolje potvrđuje podatak da u Komori medicinskih sestara i tehničara dnevno izdaju dve do pet potvrda o članstvu, koje su neophodne za zapošljavanje u inostranstvu.

I dok se to dešava, samo Kliničkom centru Srbije u Beogradu nedostaje čak 900 medicinskih sestara. Prema rečima Ljiljane Nešović, predsednice Sindikata medicinskih sestara i tehničara KCS, zbog velikog odliva medicinara mnoge zdravstvene ustanove u Srbiji suočavaju se sa nedostatkom obučenog kadra.

- Odlaze nam školovani kadrovi, sa ogromnim radnim iskustvom! Recimo, da bi jedna sestra na hirurgiji ili u Urgentnom centru mogla samostalno da radi, treba joj najmanje godinu dana obuke. Kad nauči posao, ona odmah ode u inostranstvo. Nedavno nam je u inostranstvo otišlo pet sestara iz Kliničkog centra. Sve su imale visoko obrazovanje i veliko radno iskustvo - objašnjava Ljiljana Nešović.

Informer

Nedavno nam je u inostranstvo otišlo pet najboljih sestara iz Kliničkog centra
Ljiljana Nešović
predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara KCS

Ona upozorava da su masovni odlasci doveli do toga da su medicinske sestre postale najslabija karika našeg zdravstvenog sistema.

- Sestre u Srbiji koje rade na intenzivnoj nezi po smenama i sa visokom školom mogu da zarade najviše 40.000 dinara. Ali osim redovnog posla, često rade i kao fizički radnici, spremačice, transporteri, pa ne čudi što gledaju da odu odavde - kaže Ljiljana Nešović.

Inače, naša Nacionalna služba za zapošljavanje i Nemačka savezna agencija za zapošljavanje potpisale su sporazum o privremenom zapošljavanju naših zdravstvenih radnika u ovoj zemlji, a samo 2014. ovim putem je 200 naših medicinara otišlo na rad u Nemačku.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set