• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2015

14:52

GAŠIĆ U VARVARINU: Ne smemo zaboraviti žrtve NATO agresije!

Vesti

GAŠIĆ U VARVARINU: Ne smemo zaboraviti žrtve NATO agresije!

Podeli vest

Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas obeležavanju 16 godina od stradanja civila tokom NATO bombardovanja u Varvarinu i poručio da se ne sme dozvoliti da zaborav prekrije te teške dane


On je položio venac na Spomen-obeležje žrtvama na Varvarinskom mostu.

Ministar Gašić istakao je da se danas sećamo vremena kada je pre 16 godina "snaga oružja nađačala moć razuma".

- Ožiljci ratnih stradanja i dalje bole. Uspomene na patnju teško blede, pogotovo roditeljima, sestrama, braći i prijateljima koji su ostali bez najdražih. Ni ostalima, kojima niko nije stradao, sećanje ne može, a da ne izazove neprijatan titraj nemira - rekao je ministar.

U saopštenju iz Ministarstva se dodaje da je Gašić poručio i da se ne sme dozvoliti da zaborav prekrije te teške dane.

Ministar je dodao i da se mora misliti o sadašnjosti i budućnosti, "dok se klanjamo senima stradalih 1999. godine".

- Zarad njih ne dozvolimo da nas mostovi razdvajaju, već neka oni budu ti koji će da spajaju. Baš kao što je to bilo od pamtiveka. Pustimo da vreme prevaziđe ružne slike nasleđene iz prošlosti - rekao je ministar Gašić. 

Predsednik Opštine Varvarin Zoran Milenković, čija je ćerka bila jedna od žrtava toga dana, poručio je da se obeležavanjem 30. maja u Varvarinu pokazuje da "nismo i nećemo zaboraviti“.

Tanjug


Predsednik Skupštine opštine Varvarin Bratislav Tašić napomenuo je da ceremonijom obeležavanja šalje poruka da se to nikada nikome ne ponovi. 

Uz predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vence i cveće su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Rasinskog okruga, opštine Varvarin, brojne delegacije, porodice i prijatelji nastradalih.

Gašić je vence položio u pratnji brigadnih generala Marinka Pavlovića i Dejana Jankovića. Pomen stradalima služio je episkop kruševački David.

Ðak generacije Gimnazije u Varvarinu, u znak nezaborava, tradicionalno je bacio venac cveća u Veliku Moravu.

Vazdušne snage NATO su u nedelju, 30. maja 1999. godine, na dan verskog praznika Svete trojice i velike nedeljne pijace, oko 13 sati sa četiri projektila bombardovali most na Velikoj Moravi.

Tada je život izgubilo desetoro ljudi, a više desetina teže i lakše ranjeno.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Student

pre 8 godina

Pala bomba na most, nemam gde da bežim, došao mi nezvan gost -bombarduje režim! Pade bomba na most ubi desetoro ljudi, ja pevam poludeo sam skroz - dođe mi gost ludi ! I sprektakl od toga pravi - vatromet za svoje dete, Anđeo odmetnut od Boga, na moje - šalje rakete! Uranijumskom soli, truje mi vode i njive, 72 dana se molim, nezvani gost da ode.... Poruku šaljem "Tamo daleko" - nek nas večno razdvaja more, tebi Antihrustu moćni - " ničija nije gorela do zore "......

Boško

pre 8 godina

Bratislav Gašić zvani Bata santos ili Morava petrol je kadar UDBE koja je pod kopitom Vatikana. Gašić je bio najveći švercer kafe u Kruševcu za vreme sankcija, izolacija, ratova, bombardovanja itd.., A sad ministar odbrane?! U pitanju je projekat katolika. Dovode se tipovi na vlast koji imaju putera na glavi i sa kojima se upravlja preko mobilnog. Moramo: Dekretom ukinuti katolički model vlasti i postaviti visokog predstavnika da upravlja sa nama 2.) Proglasti bankrot, jer smo Vatikanu sto puta vratili kredite 3.) Motikati i proizvoditi organsku hranu, jer satana Zapad hrani sa GMO.

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set