• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Nedeljković

21.12.2015

11:18

SRBI SU, BRATE, NAVIKLI NA PRASENCE! Na posnim slavama se masovno dave ribljim kostima!

Vesti

SRBI SU, BRATE, NAVIKLI NA PRASENCE! Na posnim slavama se masovno dave ribljim kostima!

Podeli vest

U niški Klinički centar u toku noći između subote i nedelje, dok je ceo grad slavio Svetog Nikolu, non-stop su pristizali pacijenti kojima je bila potrebna pomoć zbog gutanja ribljih kostiju

Kad se napiju, ljudi i ne osete da su progutali kost i da se ona negde "zaglavila". To obično shvate tek kada se otrezne
Dr Dušan Milisavljević

U vreme posta Srbi se masovno dave ribljim kostima! Na to je skrenuo pažnju doktor Dušan Milisavljević iz niškog Kliničkog centra, koji je na svom Fejsbuk profilu upozorio da je samo za Svetog Nikolu kroz nišku ordinaciju prošlo deset pacijenata kojima je iz grla vadio riblje kosti.

U Kliniku za bolesti uva, grla i nosa niškog Kliničkog centra u toku noći između subote i nedelje, dok je ceo grad slavio Svetog Nikolu, non-stop su pristizali pacijenti kojima je bila potrebna pomoć zbog gutanja ribljih kostiju.

Dr Milisavljević, inače specijalista za uho, grlo i nos, te noći je bio na dežurstvu i jednog za drugim je primao ovakve pacijente. Iste noći doktor je na svom Fejsbuk profilu objavio poruku:

- Pozdrav iz KC Niš. Dežurstvo. Pažljivo kada jedete ribu, već sam imao nekoliko pacijenata kojima sam vadio riblju kost iz grla.

Macura: Mala deca da izbegavaju ribu

Dr Nada Macura iz Hitne pomoći kaže da su riblje kosti posebno opasne za malu decu.
- Apelujem na roditelje da maloj deci nikada ne daju ribu koja ima kosti. Takođe, savetujem svima da ribu jedu jako pažljivo i sa strpljenjem da ne bi došli u situaciju da im se kost zaglavi u grlu - upozorava dr Nada Macura.

Dr Milosavljević otkriva za Informer da je osetio potrebu da napiše ovu poruku kako bi upozorio građane da pažljivije jedu ribu, a pogotovu ako je usput zalivaju vinom ili nekim drugim alkoholnim pićem.

- Zna se da ljudi za slavu znaju malo više da popiju. U tom stanju oni obično i ne osete da im je kost u grlu, već to shvate tek sutradan kada se otrezne i kada kost počne da im smeta. Često sami pokušavaju da je izvade, pa kada vide da im to ne polazi za rukom, dolaze kod nas na kliniku - priča dr Milisavljević.

Naš sagovornik kaže da se najveći broj pacijenata javlja lekaru zbog gutanja ribljih kostiju u vreme posta jer se u to vreme riba u Srbiji jede mnogo više nego obično.

- Za 23 godine, koliko radim kao lekar, ni sam ne znam koliko sam puta bio u prilici da pomažem pacijentima kojima se zaglavila riblja kost. Na sreću reč je o rutinskim intervencijama koje nisu teške, traju kratko i rade se u lokalnoj anesteziji. Međutim, koliko će sama intervencija biti neprijatna za pacijenta zavisi od toga da li se riblja kost zabila u predeo mekog nepca u ustima, u krajnik, u koren jezika ili u niže delove ždrela. Niko se nikada nije udavio zbog riblje kosti, ali svaka ogrebotina koju ona stvori, ako se zaglavi u ždrelu, može da bude rizik za pojavu infekcije - objašnjava dr Milisavljević.

On kaže da postoji jedan trik koji ponekad može da pomogne kada vam se kost zaglavi u grlu.

- Ako osetite da vam se riblja kost zaustavila u grlu, pojedite veći, suv komad hleba. Ako tegobe ni nakon toga ne prestanu, obavezno potražite lekarsku pomoć - ističe dr Milisavljević i dodaje da riba treba da se nađe na trpezi bar jednom nedeljno, ali samo ako se jede polako i pažljivo.

POSTITE, ALI PAMETNO! Da li znate da tokom posta možete i da se ugojite?!

POSNA KUHINJA Fiš paprikaš

DOŽIVITE STOTU Ovo je 7 namirnica koje će vam u tome pomoći!

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Wertz

pre 8 godina

Срби су, "brate", дуги низ векова прасенце јели искључиво за Божић и Васкрс, евентуално за неку Крсну славу када она падне ван постова. Кроз малтене целу нашу историју, такорећи буквално до јуче, исхрана обичног народа у Србији (па и шире) базирала се на свему и свачему, само не на прасићима и јагњићима. Ко тврди другачије - нека се мало прихвати књиге, јер везе благе са везом нема о дотичној теми.

posmatrac sa severa

pre 8 godina

Kultura jedenja ribe: ribu koja ima kosti uvek jedite prstima, na isti nacin jedu se skampi, racici. Cak i neke vrste povrca se uvek jedu prstima. Isto vazi i za piletinu i sve vrste mesa koje imaju kosti. U restoranima se uvek uz takva jela na sto donosi cinija sa mlakom vodom kojoj je dodat limun da gost sapere prstice pre i posle jela. - Mi glumimo neku finu gospodu a ispadnemo glupi kad nam komadi mesa skacu po stolu ili kad se davimo koskama.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Једите умерено - 3 залогаја, не треба више за лаку вечеру, и не брините, поделите остатак познаницима и пријатељима који су свратили....Грех првенствено излази из уста а не у уста...Молите се Богу и одреците - лажи и лицемерја... Учините шта можете и коме можете и знате...И не брините... Грех није ДИЈЕТА...нити је ДИЈЕТА = ПОСТ, Само - љубав према ближњима, и делање дају један комплетан смисао овоземаљском живљењу..!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set