• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

03.09.2016

09:37

HIT! CEO PAZAR TRAŽI GROB NEMAČKOG VOJNIKA: Ko ga nađe, dobiće 20.000 evra nagrade!

Vesti

HIT! CEO PAZAR TRAŽI GROB NEMAČKOG VOJNIKA: Ko ga nađe, dobiće 20.000 evra nagrade!

Podeli vest

Porodica Adalberta Brandla, nemačkog podoficira iz Drugog svetskog rata koji je poginuo 1944. negde kod Novog Pazara, nudi bogatu nagradu onome ko pronađe njegov grob. Pazarci se bacili u potragu, obilaze stara groblja i raspituju se kod istoričara

Traže na dve lokacije
U Novom Pazaru veruju da je Brandlov grob ili u selu Varevo ili u naselju Hadžet

Ceo Novi Pazar bacio se u potragu za grobom podoficira Vermahta Adalberta Brandla, koji je poginuo u novembru 1944. godine u okolini ovog grada. Razlog je taj što Nemci nude najmanje 20.000 evra nagrade onome ko pronađe Brandlove posmrtne ostatke!

Brandlova porodica i Nemačko nacionalno udruženje boraca ne žale novac da pronađu grob, jer je on jedan od retkih podoficira koji su poginuli u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, a čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Kada su čuli da je raspisana nagrada, Novopazarci su se bacili u potragu, obilaze lokalna groblja i raspituju se kod istoričara u nadi da će pronaći gde je Brandl sahranjen i tako se obogatiti!

Poginuo u 29. godini

Informer

Za Adalberta (ili Alberta) Brandla zna se da se rodio 21. septembra 1915. u selu Vendlmut na austrijsko-nemačkoj granici. Imao je podoficirski čin u Vermahtu i službovao je u jugozapadnoj Srbiji, ali nema detaljnijih podataka o njemu, osim da je poginuo 19. novembra 1944. i da se veruje da mu je grob negde u okolini Novog Pazara.

Kako saznajemo, porodica Adalberta Brandla već je boravila u Novom Pazaru pre dve godine i pokušavala da pronađe njegov grob. Pošto nisu uspeli, obećali su nagradu onome ko sazna gde je sahranjen njihov predak.

- Ta nemačka porodica boravila je ovde 2014. u nadi da će pronaći grob svog rođaka. Pretraživali su groblja, listali istorijske spise, naročito dokumenta iz 1944. godine kada je Brandl poginuo, ali ništa nisu našli. Rekli su da će se vratiti i obećali da će nagraditi svakog ko im javi ga je sahranjen njihov rođak. U međuvremenu, u Novom Pazaru se pojavila vest da i Nemačko nacionalno udruženje boraca nudi nagradu za informaciju o Brandlovom grobu. Nezvanično, radi se o cifri od 20.000 evra - kaže izvor Informera koji je pre dve godine upoznao ovu porodicu.

Novopazarci koje je privukla priča o bogatstvu najpre su pričali sa starijim sugrađanima i istoričarima, kod kojih su se raspitivali na kojim lokacijama u Novom Pazaru su se dešavali okršaji Nemaca i partizana. Mnogi od njih obilaze sva aktivna i neaktivna groblja, a ima ih preko 150 na teritoriji Novog Pazara, i traže grob ovog podoficira.

Devedesetogodišnjak Mahmut Murić iz sela Varevo kaže za Informer da zna da blizu ruševina stare crkve kod njegove kuće postoji vojno groblje, ali da u njemu ima samo jedan grob.

Organizovao sam prijatelje, pretražujemo groblja i nadamo se nagradi
 

Informer

Novopazarac Samed Šaćirović

- Bilo je tu više grobova, ali su ih Nemci posle rata ispraznili, odneli su tela. Tu je ostalo još jedno telo, ne znam tačno zašto ga nisu odneli. Ne znam kako se zove vojnik koji je tu sahranjen, možda je baš taj kojeg traže - rekao je Mahmut.

Istoričari kažu da postoji nekoliko lokacija na kojima postoji mogućnost da je sahranjeno telo ovog vojnika. Magistar Redžep Škrijelj kaže da je Adalbert Brandl najverovatnije poginuo tokom bombardovanja.

- Tela Nemaca nisu sahranjivana u individualnim grobnicama, već u masovnim. On je najverovatnije sahranjen u naselju Hadžet, iznad Opšte bolnice u Novom Pazaru - rekao je Škrijelj.

Za to vreme, Novopazarci se organizuju i kreću u potragu za Brandlovim grobom. Samed Šaćirović kaže da je već okupio grupu prijatelja sa kojima će pretraživati periferiju Novog Pazara.

- Priča je interesantna i, ako je tačno da je ovde poginuo, onda postoji mogućnost da pronađemo njegov grob. Organizovaću sve svoje drugove, podelićemo se u nekoliko grupa i krenuti u potragu. Ako dobijemo nagradu, podelićemo je između sebe - kaže Šaćirović.

Nagrada je uobičajena stvar

Rudolf Vajs, predsednik Nemačkog nacionalnog udruženja iz Subotice, kazao je Informeru da je uobičajeno da se u ovakvim slučajevima nudi novac onima koji otkriju gde se nalazi telo nekog nemačkog vojnika.
- Postoje fondacije koje to plaćaju, dve najpriznatije čak imaju i podršku nemačke vlade. One brinu o nemačkim vojnim grobljima širom sveta, kakvo je ono na Košutnjaku u Beogradu. Mnoge porodice koje tragaju za grobovima svojih rođaka takođe nude novac za informacije - rekao je Vajs.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BgBoy

pre 7 godina

A ša je sa grobovima hiljada i hiljada srba, roma, jevreja...koje su pobili nemački okupatori?! More sabrati koliko iznosi ratna odšteta i naplatiti pa neka onda traže vermahtovce!

JOS SAM ZIV BORAC 1941

pre 7 godina

Jos samo da ih rehabilituju posto j to sada postao hit i spon cesmu mogu da im podignu,jer su oni fasisticki vojnici bili ovde u Srbiji na letovanju i zimovanju.Verovatno ako pronadju tog podofivicira koji je bio ovde radi provoda mogu i vojne pocasti da mu odaju.Vise nista u Srbiji nije cudno,izgubili smo svaki vid realnosti zbog slepog slusanja Evrope koja ce nam doci glave.Jos na teritoriji N.Pazar pa nacice ga samo da se dodvore vekovnim Srpskim neprijateljima.

sefi

pre 7 godina

koliko je poznato gde su nemacki vojnici stradali u sandzaku to je bilo u donjoj pesterskoj visoravni u selu ramorvo plavini Jarut negde oko 45 km od novog pazara tu je Peko dapcevic sa sa svojom divizijom presao kroz selo melaje i nedaleko odatle se nalazi selo ramosevo gde je divizija peka dapcevica napravila zasedu i pobila sve nemacke vojnike ,,ta je prica poznata svim seljanima koji tu zive postoji i Vasar koji se odrzava svakog 7 jula bas na tom mestu

Niko

pre 7 godina

Sto poznajes istoriju peka dapcevica su sacekali u sjenici boko i diko ,gde je izginulo 5000 partizana zato je sjenica bila kaznjena posle rata nije izgradjivana

nada

pre 7 godina

Sve za pare !!!!!!!!!!!!!!! Da nije nagrada u pitanju bolelo bi ih uvo da traze nekoga zlikovca koji je ko zna kolko pobio neduznog naroda. Neka nama pronadju nase najmilije koje su isti takvi pobili i kojima nikada nije nadjen trag niti ih interesuje !!!!!!!!!!!!!!!

Zivko

pre 7 godina

Ni kriv ni duzan ostavio kosti Sandzaku za krst casni i k.... krasni. Verovao fireru Jbg.

Dusan

pre 7 godina

Apsolutno razumem nas narod.U neimastini se sve radi pa se traga i za posmrtnim ostacima nekog vojnika ili oficira koji je ratovao na tom i tom podrucju,i tu ostavio svoj zivot.Sve ja to razumem,i zelju porodice poginulog da pronadje posmrtne ostatke svoga rodjenog.Jedino nerazumem zasto postoji to nemacko nacionalno udruzenje "boraca".Ja bih taj naziv preinacio u nemacko nacionalno udruzenje zlocinaca.Pogotovo jer doticni nije bio obican vojnik nego oficir.Za mene je veci zlocinac koji izdaje naredjenja za ubijanje nego obican vojnik koji samo izvrsava.U slucaju da odbije pucati bio bi streljan zajedno sa zrtvama.

lavica

pre 7 godina

Kako do sada niko od rodbine nije trazio grob ili se neko dosetio pa zaposlio sve pazarce,bolje i to nego da prave nerede....

Dario

pre 7 godina

Prvi put cujem da se neko obogatio sa 20 soma jevrica.

kosta

pre 7 godina

Hrvatska je samo test za ono što Švabo ima nameru da uradi....Da su Hrvati nešto ovako tražili......nastupio bi haos...U osnovi u ovom nema ništa loše ali zašto za Srbe drugačiji aršini....?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set