• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K. - M. M. D.

17.01.2017

08:15

KIJAMET NEMA NAMERU DA STANE! U Srbiju stiže nova mećava, SNEG ĆE NEPREKIDNO PADATI 72 SATA!

Vesti

KIJAMET NEMA NAMERU DA STANE! U Srbiju stiže nova mećava, SNEG ĆE NEPREKIDNO PADATI 72 SATA!

Podeli vest

Skoro cela Srbija će od danas do četvrtka biti zavejana, pašće i do 30 centimetara novog snega. U petak i za vikend očekuju se ledeni dani sa temperaturom od minus 15. Tek nakon toga sledi blago otopljavanje

Olujni vetar

Pored jakog snega, u nekim krajevima preti i olujni vetar, koji će stvarati nanose

Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella"

Srbiji do kraja nedelje preti novi žestoki ledeni talas, a sneg će neprekidno padati čak 72 sata, od danas do četvrtka, prognoziraju meteorolozi! Potom nam oko Svetog Jovana i za vikend slede još tri izuzetno hladna dana sa temperaturama i do minus 15, a nakon toga konačno dolazi nešto topliji period.

Prema rečima meteorologa, pašće i do 30 centimetara novog snega, a u nekim mestima se zbog jakog vetra očekuje prava mećava.

Branko Bjelić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže za Informer da će praktično cela zemlja biti pogođena novim snežnim talasom.

Tanjug

OPREZ Opet hara grip

U prvoj nedelji januara registrovano je čak 26.275 novih pacijenata zaraženih gripom, što je daleko više nego u istom periodu prošle godine. Od početka sezone gripa, u Vojvodini je prijavljeno pet smrtnih slučajeva.
U ovom trenutku u Srbiji su prisutna dva tipa virusa, A (H3) i tip B, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Od utorka do četvrtka sneg će padati najviše u zapadnim, jugozapadnim i istočnim delovima Srbije. Uz sve to, duvaće i jak istočni i severoistočni vetar, koji će u pojedinim delovima zemlje biti i olujne jačine, pa se mogu očekivati i snežni nanosi. U tom periodu u gradovima će se visina snežnog pokrivača povećati od pet do 10 centimetara, a na planinama oko 30 - priča Bjelić.

Kulminacija ovog ledenog talasa biće u petak i za dane vikenda, kada će se temperatura spustiti na minus 15 stepeni ispod nule.

- U periodu od 20. do 22. januara biće pravi ledeni dani, sa minimalnom temperaturom i do - 15 stepeni. Maksimalne dnevne temperature neće prelaziti nulti podelak, odnosno kretaće se u intervalu od - 5 do 0 stepeni. Tek nakon toga počeće period nešto blažeg vremena, ali ni tada zima neće sasvim popustiti - rekao je Bjelić.

Vlasnici splavova u problemu

Beta

Dejan Vladiković iz RHMZ-a kaže da su vlasnici splavova na vreme dobili obaveštenje o mogućem formiranju leda na rekama, ali da nisu preuzeli sve neophodne mere kako bi ih zaštitili.
- Još u decembru svi vlasnici splavova dobili su upozorenje od nadležnih institucija o mogućem formiranju leda na Dunavu i Savi. Većina nije preuzela nikakve mere kako bi zaštitila svoja plovila. Zbog toga je sad duž zemunskog i delom novobeogradskog keja nastao pravi haos, kada su se splavovi otkačili i udarili jedan u drugog - rekao je Vladiković.

 

Đorde Đurić, meteorolog "Weather2umbrella", upozorava da se posebno obilne snežne padavine, po tradiciji, očekuju na Pešterskoj visoravni.

- Tokom vikenda u Sjenici i Tutinu temperatura može pasti i do minus 20 stepeni, a količina snega biće daleko iznad proseka ostatka zemlje. Sa druge strane, neki delovi Srbije biće na udaru jakog istočnog vetra - kaže Đurić.

Zbog nezapamćeno niskih temperatura i nepovoljnih vremenskih prilika većina reka u Srbiji je zaleđena. Kako hidrolog Dejan Vladiković iz RHMZ-a kaže za Informer, u narednom periodu zbog novog hladnog talasa očekuje se još više leda na rekama.

- Na gornjim tokovima Dunava, Save, Velike i Južne Morave osmotren je priobalni led u pokretu, koji negde zauzima i polovinu širine rečnih korita. Kako nam dolazi period veoma hladnog vremena, od 18. do 21. juna očekuje se i povećanje debljine leda, ali i zaleđenih površina na rekama u Srbiji - kaže Vladiković.

On dodaje da su juče u Srbiju stigla dva ledolomca iz Mađarske, koji će pomoći u saniranju ledenih čepova na rekama.

- Ta dva ledolomca biće usidrena u Vukovaru, a delovaće u skladu sa stanjem na terenu. Naš ledolomac "Greben" radi na potezu od Pupinovog do Pančevačkog mosta, gde razbija led - dodaje Vladiković.

Zbog zime skuplja drva, grejalice, zimska odeća

 

Tanjug

Izuzetno hladno vreme utiče i na kućni budžet jer se izdvaja daleko više novca za grejanje. Zbog velike potražnje skočila je cena drva, grejalica, ali i zimske obuće i odeće.
Pripremljene količine drva u mnogim domovima u Srbiji su već potrošene jer se zbog "debelog" minusa loži i dan i noć. Nevolja je i što su drva u poslednjih mesec dana poskupela od 10 do čak 40 odsto. Tako se za kubik sada mora izdvojiti od 4.000 do čak 5.600 dinara. Veće troškove imaju i građani koji se greju na struju i na gas.
Niske temperature i kvarovi na toplovodnim mrežama primorali su sugrađane da masovno pazare grejalice, koje u marketima koštaju i do 50 evra.
- Najviše se kupuju kvarcne grejalice od 1.800 vati, koje se mogu kupiti od 4.090 do 5.690 dinara, a pomama je i za "duvaljkama" od 2.000 vati, koje se mogu kupiti od 1.900 do 1.800 dinara - kažu u jednoj poznatoj prodavnici bele tehnike.
Zbog hladnoće i prodavci zimske odeće i obuće imali su odličnu prodaju. Jeftnije zimske čizme mogu se kupiti od 3.000 dok one kožne, boljeg kvaliteta, koštaju i do 15.000 dinara.

 

 

 

 

 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set