• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.01.2017

08:12

SLAVIMO JOVANJDAN! Na današnji dan Sveti Jovan je krstio Hrista

Vesti

SLAVIMO JOVANJDAN! Na današnji dan Sveti Jovan je krstio Hrista

Podeli vest

Pravoslavni vernici 20. januara slave Jovanjdan. Na ovaj dan, prema Bibliji, Sveti Jovan Krstitelj na reci Jordan krstio je Isusa Hrista. Ovaj praznik smatra se jednim od najvećih proročkih praznika, jer se za njega vezuje početak hrišćanske propovedi.

 

Jovan je živeo jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. Od malih nogu borio se protiv razvrata rimskog društva, koji je u njegovo vreme dostigao vrhunac. On je primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snajom Irodijadom. Na ikonama i freskama je najčešće predstavljen sa krstastim štapom u levoj ruci i napisom: "Pokajte se, jer je blizu Carstvo nebesko".

Jovan Krstitelj smatra se zaštitnikom muzičara, pevača, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.


OBIČAJI I VEROVANJA 

Brojni su običaji koji se vezuju za ovaj praznik, a razlikuju se od podneblja do podneblja. 

Jedno od njih otkriva kakva budućnost predstoji. Naime, u ponoć pre Svetog Jovana, trebalo bi u posudu sa vodom spustiti jedno jaje. Ako ono potone, to znači da je sudnji dan blizu.

Prema drugom običaju, na Svetog Jovana ne treba da bude veselja, a u znak sećanja na stradanje Jovana, u ruke se ne uzima nož. 

Tog dana se ne jede i ne pije ništa crvene boje, budući da boja predstavlja nevino prolivenu krv svetitelja. 

Na ovaj dan još ne valja brati kantarion,nanu,konjsku čuburu ili lincuru.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja.

Desna ruka Jovana Krstitelja čuva se na Cetinju, a za nju se veruje da je čudotvorna. Ona se svakog 20. Januara iznosio pred narod. Ponekad bi ruka bila zgrčena, ponekad raširena. Raširena ruka označava rodnu i bogatu godinu, dok zgrčena označava nerodnu i gladnu. 

Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan. Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti Arhanđel Mihail.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Niki

pre 7 godina

Svim mojim sugradjanima koji proslavljaju ovaj veliki praznik, zelim mir, blagostanje, zdravlje, srecu i poroda. Srecna Slava Srpska Braco.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set