• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

17.05.2017

13:09

STO GODINA OD SMRTI PROTE ĐURIĆA: Užice obnavlja spomenik čuvenom tribunu!

Vesti

STO GODINA OD SMRTI PROTE ĐURIĆA: Užice obnavlja spomenik čuvenom tribunu!

Podeli vest

Na inicijativu Narodnog muzeja u Užicu, povodom sto godina od smrti prote Milana Đurića, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je obećao da će Gard obnoviti protin nadgrobni spomenik na užičkom groblju Dovarje

- Nadgrobni spomenik prote Milana Đurića na groblju Dovarje ima neprocenjivu kulturno-istorijsku, a posebno umetničku vrednost. Spomenik, visine tri i po metra građen u formi obeliska od belog venčačkog mermera sa dekorativnim elementima, likom prote Đurića u bronzi, rađen je po projektu poznatog ruskog arhitekte Nikolaja Petroviča Krasnova, ruskog emigranta, koji je ostavio značajan trag kako u oblasti arhitekture, tako i u oblasti umetnosti. Taj spomenik je sada u nezavidnom stanju i zahteva hitnu intervenciju i konzervatorski zahvat -  rekla je Slavica Stefanović iz Narodnog muzeja.

Mirio pašića i kralja Petra 

- Između ostalog i priča da Nikola Pašić sve ono što nije smeo i nije hteo da kaže starom kralju Petru prvom, činio to preko narodnog poslanika i užičkog prote Milana Đurića. A, sve što kralj Petar nije hteo lično da kaže Pašiću u brk, to je opet išlo preko prote Đurića, sa kojim je bio prijatelj od vremena kada nije bio kralj nego knez emigrant na Cetinju - rekao je gradonačelnik Užica.

Ona podseća da je ime prote Đurića uklesano na četiri spomen ploče u ovom kraju. 

- Proti je tadašnji predsednik vlade Nikola Pašić podigao spomenik u Rimu i uklesao napis "Svome dragom proti". Kada je donet zakon o narodnom priznanju zaslužnim za otadžbinu, među prvima je dobio to priznanje. Njegovo ime bilo je pored Stojana Novakovića, pored vojvode Radomira Putnika, Andre Nikolića i drugih velikana - kaže Stefanovićeva.

Gradonačelnik Tihomir Petković je tim povodom rekao da "smo svi na istom zadatku i pojačali smo delatnosti na osvetljavanju dela i imena znamenitih Užičana, koji su doprineli razvoju grada i šire. Grad će odvojiti potreban deo novca za rekonstrukciju ovog spomenika".

Z. G.

Prota Milan Đurić je bio učesnik oslobodilačkih ratova, narodni tribun i poslanik u Narodnoj skupštini Srbiji sa kraćim prekidima od 1878. do 1917. godine

Povodom sto godina od smrti prote Milana Đurića u "Jokanovića kući" (koja je deo Narodnog muzeja) u vitrinama je izložen i prezentovan jedan deo muzejskih eksponata protinih ličnih predmeta i dokumenata.

O liku, delu i životu prote Milana Đuriće, govorio je gradonačelnik Petković.

- Prota Milan Đurić je bio učesnik oslobodilačkih ratova, narodni tribun i poslanik u Narodnoj skupštini Srbiji sa kraćim prekidima od 1878. do 1917. godine. Savremenici su ga opisali kao gorostosa u veri, istrajnog u borbi, nesavitljivog u danima iskušenja. Zahvaljujući njegovoj inicijativi proširena je mreža osnovnih škola u Užičkom okrugu i Užice je dobilo Gimnaziju, savremenu bolnicu i između ostalog i jednu od prvih električnih centrala u Srbiji, tkačnicu i železničku prugu 1912. godine - ističe Petković.

Spomenik, visine tri i po metra građen je po projektu ruskog arhitekte i emigranta Nikolaja Petroviča Krasnova

 Prota je, dodaje on, dao je veliki doprinos da u našem kraju početkom 20. veka zaživi građanska i parlamentarna demokratija.

- Za hrabrost u srpsko-turskom ratu 1876 - 1878. godine dva puta je odlikovan. Tokom Prvog svetskog rata povukao se sa vojskom preko Albanije, a odatle je otišao u Italiju, u Rim, gde je preminuo 30. aprila 1917. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u Srbiji i uz najveće državne počasti. Sahranjen je u Užicu 1926. godine - rekao je Petković.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set