• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/pravda

08.06.2017

21:17

SRPSKI KUMOVI ĆE OKUPIRATI JELICU: Jedinstvena manifestacija u svetu, osmu godinu zaredom u selu Goračići!

Vesti

SRPSKI KUMOVI ĆE OKUPIRATI JELICU: Jedinstvena manifestacija u svetu, osmu godinu zaredom u selu Goračići!

Podeli vest

U prelepom ambijentu planinskog sela Goračići kod Guče, na planini Jelici, 10. i 11. juna održava se tradicionalna manifestacija „Sabor kumova 2017”

„Sabor kumova“ je jedinstvena manifestacija u svetu koja ima za cilj da promoviše i slavi običaj kumstva. „Sabor kumova “ se održava osmu godinu zaredom pod pokroviteljtvom Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP) i uz podršku opštine Lučani i Centra za kulturu Lučani.

Posle Sabora trubača u Guči ovo je najveća manifestacija u Dragačevu.

 
Uz bogat kulturno-umetnički program i posluženje jela iz nacionalne kuhinje u okviru „Sabora kumova“ organizuju se i sportska takmičenja. Centralni događaj je “Kumovski višeboj” gde će se kumovski parovi nadmetati u šahu, stonom tenisu i skoku u dalj. Pobednici takmičenja nosiće do sledećeg Sabora kumova laskavu titulu “Najbolji kumovi”.
pravda

Na konferenciji za medije povodom predstavljanja ovogodišnjeg programa Sabora kumova govorili su članovi organizacionog odbora manifestacije: osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo dr Dušan Cogoljević i direktor Visoke strukovne škole „Prof. dr Radomir Bojković“ dr Đorđe Minkov.

- Očekujemo da će se u subotu u Goračićima okupiti veliki broj gostiju, očekujemo strane diplomate, ljude iz javnog života, i veliki broj šahista velemajstora koji će se boriti  za pobedu.  Pravo učešća u Kumovskom višeboju imaju samo kumovi, tako da se za ovih osam godina održavanja Sabora kumova nekoliko učesnika okumilo kako bi se kvalifikovali za takmičenje-ponosno je istakao dr Minkov.

pravda

Kao i predhodnih godina, Sabor kumova ponuditi nove sadržaje posetiocima pa će u Goračićima biti organizovan revijalni stonotenski meč između STK Banat iz Zrenjanina i studenata Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. Za STK Banat iz Zrenjanina igra Ilija Nestorović koji je vicešampion Balkana i prvak Srbije.

Dr Dušan Cogoljević podseća da Sabor kumova pored promovisanja običaja kumstva i sporta, usmeren i na promovisanje turizma na Jelici. On je istakao da će se u Goračićima okupiti studenti nekoliko visokoškolskih ustanova, kao i učenici srednjih ugostiteljskih škola.

- Sabor kumova pokušava da dovede mlade u ove krajeve iz kojih je mladost nažalost otišla, da vide lepote Srbije i uvere se da i ovde mogu lepo da se provedu- rekao je on.

On je rekao da su svoje učešće na Saboru kumova potvrdili  učesnici iz čitavog regiona.

pravda

„Dragačevo i Jelica će ugostiti posetioce iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bugarske“,  rekao je dr Cogoljević.

Svečano otvaranje „Sabora kumova“, održava se u subotu 10. jun u 12 sati, u porti crkve u Goračićima. Istovremeno će početi Jelica kup u malom fudbalu. Takmičenje u spremanju jeličke gibanice počinje od 12.30 sati i to u tri kategorije: amateri, kuvari profesionalci i učenicu ugostiteljskih škola, a pobednike bira stručni žiri sastavljen od najboljih srpskih kulinara.

Centralni događaj manifestacije, Kumovski višeboj, počinje u 13 sati. U isto vreme počinje i stonotenski meč STK Banat-VŠ PEP. U 17 sati održava se književno veče i promocija knjige o Goračićima i Dragačevu.

pravda

Svi koji dođu u Goračiće u subotu mogu da posete i Muzej Goračićke bune, izložbu samoukih slikara i vajara Dragačeva, uživaju u domaćim specijalitetima, zvuku trube i prelepoj prirodi. U 17 sati održava se književno veče i promocija knjige o Goračićima i Dragačevu.

U sklopu manifestacije, u saradnji sa šahovskim klubom „Jelica PEP“, u nedelju 11. juna,  organizuje se otvoreni vikend turnir „Dragačevo 2017“.                       


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set