• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

01.08.2017

09:38

ČEKA NAS 12 DANA PAKLA! Novi vreo talas stigao u Srbiju, TEMPERATURA DO 40°C , DECU NE PUŠTAJTE NA SUNCE!

Vesti

ČEKA NAS 12 DANA PAKLA! Novi vreo talas stigao u Srbiju, TEMPERATURA DO 40°C , DECU NE PUŠTAJTE NA SUNCE!

Podeli vest

Ova nedelja biće tropska, a vrhunac vreline se očekuje u petak i subotu. Lekari apeluju da ko ne mora ne izlazi od 10 do 17 časova kao i da se zaštiti od UV zračenja

Toplo iznad proseka
Temperatura će u prvoj polovini avgusta biti bar za 6-7 stepeni biti viša u odnosu na višegodišnji prosek
Đorđe Đurić

Srbiju je zahvatio još jedan tropski talas, koji će biti najduži i najvreliji ovog leta! Prema tvrdnjama meteorologa, pred nama je minimum 12 nepodnošljivo vrućih dana tokom kojih će dnevne temperature ići i do 40 stepeni!

Osveženje možemo očekivati tek sredinom meseca, ali neće biti drastično jer će temperature pasti za svega nekoliko stepeni, najavljuju stručnjaci.

Zaštita kod visokog UV indeksa

Tanjug

- nošenje naočara i šešira
- nošenje odeće dugih rukava
- izbegavati sunce od 11 do 16 sati
- mazanje kože zaštitnim kremama

Meteorolog "Vedr2Ambrele" Đorđe Đurić kaže za Informer da će, prema sadašnjim predviđanjima, temperatura vazduha u prvoj polovini avgusta bar za 6-7 stepeni biti viša u odnosu na višegodišnji prosek.

- Pred nama je jedan od najjačih toplotnih udara poslednjih godina, kao i jedan od najsušnijih, pa ćemo vapiti za kišom. Ova nedelja biće pakleno vruća, a vrhunac vreline se očekuje u petak i subotu, kada će se temperatura u većem delu zemlje kretati i do 40 stepeni. Početkom naredne sedmice u nekim delovima Srbije mogući su kratkotrajni pljuskovi, ali to neće drastično oboriti temperaturu. Tek sredinom meseca može se očekivati osetnije zahlađenje praćeno kišom i pljuskovima, što će trajati svega dva-tri dana, pa nas posle toga ponovo očekuje toplo vreme - kaže Đurić za Informer i upozorava da će tokom celog meseca biti visok indeks UV zračenja, zbog čega napolje ne bi trebalo izlaziti bez zaštite.

I meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Branko Bijelić kaže da je pred nama bar 12 pakleno vrelih dana, ali naglašava da tropski talas koji je u toku neće biti i poslednji ovog meseca.

- Prema prvim prognozama, ovaj avgust će biti dosta topliji i suvlji u odnosu na ranije godine. Tropski talas koji je juče zahvatio Srbiju trajaće sigurno do 12. avgusta, s tim da postoji šansa da u nekim delovima zemlje oko 9. bude "presečen" prolaznim naoblačenjem i pljuskovima, ali temperatura neće osetnije padati. Takođe, moguće je da će početkom i krajem druge dekade meseca, kao i sredinom i krajem treće dekade doći do prolaznog naoblačenja u celoj zemlji, ali temperature će i tada biti iznad proseka. Sigurno nas i u drugoj polovini avgusta čeka još jedan tropski talas sa temperaturama i do 39 stepeni - kaže Bijelić.

Milićević: Decu ne izlažite suncu!

Tanjug

Pedijatar Saša Milićević kaže da izuzetno visoke temperature koje nas čekaju narednih dana naročito mogu da naškode deci i apeluje na roditelje da ih sklanjaju sa sunca.
- Deca mnogo lakše na vrelini dehidriraju i to je glavni razlog zašto ih treba sklanjati sa sunca. S druge strane, dečja koža je jako osetljiva i brzo izgori čak i kad im se namažu zaštitne kreme. A dete koje do četvrte godine samo jednom izgori na suncu, ima deset puta veće šanse da u odraslom dobu dobije kancer kože - kaže Milićević.

Nada Macura, PR beogradske Hitne pomoći, kaže da vremenska prognoza deluje uznemiravajuće, ali da se uz primenu odgovarajućih mera i vrućina lako može prebroditi.

Obavezno puno tečnosti
Treba da se unosi dosta tečnosti, redovno se rashlađivati, na kupalištu i u hladovini
Nada Macura

- Ovako visoke temperature ne prijaju nikome, jer remete rad centra za termoregulaciju. Kako bi ljudi omogućili normalno funkcionisanje organizma moraju da unose dosta tečnosti, redovno da se rashlađuju, bilo na nekom kupalištu, i da se drže hladovine, a ko ne mora neka ne izlazi od 10 do 17 časova. Takođe, savetujem laku ishranu i da se izbegava alkohol jer dodatno dehidrira organizam - savetuje Macura.

Ona naročito upozorava hronične bolesnike da tokom najavljenih vrućina vode računa o svom zdravlju i strogo se pridržavaju lekarskih saveta.

- Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije. Takođe, trebalo bi da izbegavaju i bilo kakve teže fizičke aktivnosti. Vrelo vreme naročito ne prija psihijatrijskim bolesnicima pa apelujem na njih da ne preskaču terapiju - ističe Macura.


 

 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set