• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

28.10.2017

17:57

ČUDO NEVIĐENO! CVETA OPRASILA ČAK 33 PRASETA! Na farmi u Inđiji oboren rekord!

Vesti

ČUDO NEVIĐENO! CVETA OPRASILA ČAK 33 PRASETA! Na farmi u Inđiji oboren rekord!

Podeli vest

Na farmi "Knez agrar" u Inđiji krmača Cveta oprasila čak 33 praseta. Kolika je ovo retkost, najbolje svedoči činjenica da prosečna krmača oprasi oko 14 prasića. Cveta do sada donela na svet neverovatnih 88 mladunaca

Neviđeno čudo prirode u Inđiji! Na farmi "Knez agrar" krmača koju od milošte zovu Cveta oprasila je čak 33 praseta. Kolika je ovo retkost, najbolje svedoči činjenica da prosečna krmača oprasi tek 14 prasića.
Što je još neverovatnije, krmači Cveti je ovo četvrti put da se prasi, a do sada je na svet donela neverovatnih 88 mladunaca.

Danska sorta

U ovo čudo "za Ginisa" uverili su se i reporteri Informera, koji su posetili farmu "Knez agrar" i zatekli Cvetu kako spokojno leži okružena svojim mladuncima. Dok su se prasići veličine miševa grčevito borili da se domognu Cvetinih sisa, upravnik Vladislav Stanaćev nam je sa ponosom pričao o rekordu i ujedno najvećem uspehu "Knez agrara".

Pomoć dve krmače
Da bi mogla da podoji sve prasiće, Cveti će morati da pomognu još dve krmače

- Postojimo od 2014. godine i ovako nešto nam se nikada nije dogodilo. Imali smo jedan slučaj kada se oprasilo 29 prasića, ali je Cveta sa 33 prava rekorderka. Da je ovo podvig evropskih i svetskih razmera, najbolje govori podatak da prosečna krmača oprasi tek 14 prasića. Međutim, ovoj krmači je ovo četvrto prašenje i na svet je donela ukupno 88 prasića. Na to utiče genetika, pošto je Cveta od najplodnije i najkvalitetnije danske sorte, ali i ishrana i postupanje sa samim krmačama. Mi ovde imamo 2.000 krmača koje godišnje oprase čak 50.000 prasića i nadamo se da ćemo ubrzo oboriti ovaj sopstveni rekord od 33 oprašena praseta - ponosno nam je rekao Stanaćev.

Informer

Pomoć dve krmače
Da bi mogla da podoji sve prasiće, Cveti će morati da pomognu još dve krmače

Da je krmača Cveta pravo čudo prirode, smatra i veterinar sa ove farme Dejan Andrić, koji je za naš list objasnio da će njoj u dojenju prasića morati da pomažu najmanje dve krmače.

- Kada je oprasila 33 praseta, njoj je stomak bio toliko veliki da sam pomislio da ih ima još i u trenutku sam viknuo: "Ljudi, oborićemo svetski rekord." Ovo je zaista velika retkost i krmači ćemo sada morati da pomognemo da nahrani toliko prasića. Ona ima samo 14 dojki, pa će prvog dana prasići sisati na smenu, a već od sutra ćemo joj priključiti najmanje dve krmače da joj pomažu u dojenju mladunaca - objasnio nam je Andrić i napomenuo da je krmača Cveta u stomaku nosila teret od oko 35 kilograma:

33 praseta oprasila je krmača Cveta
88 prasića je do sada oprasila
300 kilograma ima Cveta
700 grama ima svako tek rođeno prase
14,5 prasića prosečno oprase krmače

- Svako prase je po rođenju teško između 700 grama i kilograma. Kada se na to doda plodova voda, jasno je da je ova krmača u stomaku nosila teret od oko 35 kilograma. Ona je naša kraljica i drago mi je što su svi prasići živi i zdravi - kaže ovaj veterinar.

Prava heroina

Najsrećnija na celoj farmi sigurno je babica Mika Crijemac, koja je pomogla krmači Cveti da se porodi. Kako tvrdi, u svojih 60 godina života i nekoliko decenija rada nikada nije videla ni približan broj prasića rođenih iz jednog cuga.

- Tu sam da im pomognem kada porođaj krene da se komplikuje ili se neko prase zaglavi. Takođe ih i bodrim i brinem o njima. Imaju tretman kao trudnice u porodilištu i za svako prase sam presrećna kao da se rodilo dete. Ali Cveta je ipak heroina. Imam 60 godina i ceo život se bavim ovim poslom, a nikada nisam videla da je neka krmača oprasila ovoliki broj prasića- rekla nam je presrećna Mika.
 

Knežević: "Knez agrar" pravi još jednu farmu

Informer

Vlasnik "Knez agrara" biznismen Srđan Knežević planira da sledeće godine napravi još jednu modernu farmu koja će imati dodatnih 1.000 krmača.
- Širimo posao i sledeće godine počinjemo izgradnju još jedne farme u kojoj ćemo imati 1.000 krmača, koje će godišnje prasiti oko 30.000 prasića. I na toj farmi ćemo kao i na ovoj imati najkvalitetnije evropske rase poput "velikog jorkšira", "landrasa" i "F1" krmača - objašnjava Knežević.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set