• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

02.01.2018

18:53

DRAGANA BOŽOVIĆ (41), JEDINA ŽENA U SRBIJI KOJA SAMOSTALNO UPRAVLJA HLADNJAČOM OD 40 TONA: Vozim kamion bolje od svakog muškarca!

Vesti

DRAGANA BOŽOVIĆ (41), JEDINA ŽENA U SRBIJI KOJA SAMOSTALNO UPRAVLJA HLADNJAČOM OD 40 TONA: Vozim kamion bolje od svakog muškarca!

Podeli vest

Kamion, šestoton, juri kao avion… Ova poznata pesma iz legendarne serije "Kamiondžije" najbolje opisuje život Dragane Božović (41) iz Sivca, koja već dve godine po celoj Evropi vozi "Skanijinu" hladnjaču. Samo što njen kamion nema šest, već čak 40 tona! A ona je jedina žena u Srbiji koja samostalno upravlja takvom grdosijom

Dragana je, otkako se bavi ovim poslom, prešla gotovo pola miliona kilometara, a za to vreme nije ni ogrebala svog mezimca. Kako kaže u ispovesti za Informer, vozi toliko dobro da bi mogla da izađe na crtu svakom muškarcu.

Šoferski život

Ova nekadašnja frizerka i majka dvoje dece pre sedam godina je rešila da se posveti svojoj najvećoj ljubavi iz detinjstva - kamionima. Promenila je život iz korena. Batalila je makaze i fen, razvela se, položila za E kategoriju i od tada jezdi Evropom u svom Mišku, kako naziva 40 tona tešku hladnjaču. Na putu je 25 dana mesečno i za to vreme prođe kroz deset različitih zemalja. U kamionu ima krevet, frižider, ali i kuhinju, u kojoj tokom dugih putovanja sprema pasulj, gulaš, paprikaš... Ovakav život donese joj mesečnu zaradu od oko 1.500 evra.

Dragana tvrdi da je rođena za ovaj posao i da joj je vožnja u krvi.

- Nikada nisam bila kao ostale devojčice, koje su zanimale samo haljine i šminka. Meni je uvek na prvom mestu bila vožnja. Ocu sam već sa 12 godina prvi put ukrala automobil i provozala ga do susednog sela. Od tada mi je vožnja u krvi i bez toga prosto ne mogu da živim - počela je ispovest za naš list ova simpatična žena.
Osim menjanja brzina, Draganu je zanimala i medicina, ali nažalost, nije

Luda avantura 

Kad počnem turu, 25 dana sam na putu, vozim kroz desetak zemalja, dnevno pređem i po 800 kilometara...

uspela da je upiše.

- Stalno sam pričala svojim roditeljima da ću biti ili vozač ili lekar. Pošto žene nisu vozile kamione, oni su me podržali da probam da upišem medicinsku školu. Međutim, nisam uspela za jedan bod i onda sam onako napamet odabrala frizersku. Taj posao sam radila svega godinu dana i shvatila sam da nije za mene. Pozajmila sam novac od majke i u 35. godini položila prvo vožnju, potom C kategoriju za kamione do 7,5 tona i na kraju E kategoriju za šlepere sa prikolicom do 40 tona. Tada je počeo moj kamiondžijski život - priča Dragana.

Od tada je ova hrabra žena gotovo stalno na putu i već je uzduž i popreko obišla celu Evropu.

Zoran Sinko

- Zaposlila sam se u firmi "Zaliv", čiji je vlasnik bio oduševljen što će imati ženskog šofera. Prvo sam vozila zajedno sa starijim bratom, ali sam vrlo brzo počela da putujem sama. Na drumovima sam 25 dana mesečno i sa svojom hladnjačom, koju od milošte zovem Miško, dnevno pređem oko 800 kilometara. Prošla sam Evropu uzduž i popreko jer samo u jednoj turi prođem po deset zemalja pošto usput imam nekoliko utovara i istovara. Tako, na primer, kada idem u Dansku, prođem kroz Mađarsku, Slovačku, Češku, Nemačku, Belgiju, Holandiju, Francusku, a u povratku i kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku - pohvalila nam se Dragana.

Naporno, ali isplativo

Ona ne krije da je ovaj posao izuzetno naporan za ženu, ali i jako isplativ i napominje da može da stane na crtu svakom muškarcu. Uz to tvrdi

Vozi od 12. godine 

Nikada nisam bila kao ostale devojčice, koje su zanimale samo haljine i šminka. Ocu sam već sa 12 godina prvi put ukrala automobil i provozala ga do susednog sela

da nikada nije ni ogrebala kamion, a kamoli dobila neku kaznu.

- Teško je voziti tolike kilometraže svaki dan, ali se mesečno zaradi i po 1.500 evra, što su dve lekarske plate. Meni nikada nije smetalo to što sam verovatno jedina žena koja sama vozi kamion u Srbiji. Sigurna sam da mogu da stanem rame uz rame sa svakim muškarcem. Čak sam i bolja jer nikada nisam ni ogrebala hladnjaču, a kamoli dobila neku kaznu. Sledeći cilj mi je da položim za autobus i onda ću moći da kažem da imam sve kategorije - ponosno je završila Božovićeva.

Zoran Sinko

Sve pare šalje deci

Pošto štedi novac da bi ga poslala deci koja žive u Podgorici, Dragana ne jede po restoranima kao ostale kamiondžije, već svu hranu sprema u svom kamionu.

- Moja ćerka Ivana (22) i sin Mile (20) žive u Podgorici i trudim se da im materijalno pomognem koliko god mogu. Zbog toga na putovanjima moram da budem racionalna sa novcem jer je Evropa izuzetno skupa. Ne spavam po hotelima, već u kamionu i ne jedem po restoranima. U svom Mišku imam krevet, frižider i šporet na plin. Ponesem iz Srbije namirnice koje mi trebaju i onda usput kuvam sebi čorbe, pasulj, paprikaš, gulaš i sva ostala naša jela - otkrila nam je Božovićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set