• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.03.2018

18:04

POPLAVE PONOVO PRETE SRBIJI! Izlivanje reka napravilo HAOS U PROKUPLJU, ZAJEČARU I ŽITORAĐI!

Vesti

POPLAVE PONOVO PRETE SRBIJI! Izlivanje reka napravilo HAOS U PROKUPLJU, ZAJEČARU I ŽITORAĐI!

Podeli vest

Od utorka se očekuje porast temperature i kiša, što može da izazove poplave. Stručnjaci najavljuju da najveća opasnost preti od izlivanja Belog i Crnog Timoka, Toplice, Jablanice, Južne Morave

Poplave ponovo prete Srbiji! Zbog visokih temperatura i naglog topljenja snega reke su se tokom jučerašnjeg dana izlile u Prokuplju, Doljevcu, Zaječaru i Žitorađi, gde je evakuisano stotinak ljudi, a poplavljene desetine hektara oranica.

Kritično
U narednih 48 sati poplave prete Vlasotincu, Surdulici, vranju, Vladičinom hanu, Leskovcu
Đorđe Đurić, meteorolog

Međutim, meteorolozi i hidrolozi kažu da najgore tek sledi. Od utorka se očekuje porast temperature i otapanje ostatka snega, ali i kiša, što može da izazove ozbiljnije poplave.

Stručnjaci najavljuju da najveća opasnost preti od izlivanja Belog i Crnog Timoka, Toplice, Jablanice, Južne Morave.

Vanredno stanje

Izlivanje reka izazvalo je juče haos u Prokuplju, Žitorađi, Zaječaru i Doljevcu, na čijim teritorijama je već proglašena vanredna situacija.

Najgore stanje u opštini Doljevac je u selima Mekiš i Šainovac, gde je zbog izlivanja Toplice evakuisano više od dvadesetak ljudi, među kojima je i šestoro dece.

Danijela Kostić iz doljevačkog Crvenog krsta zatražila je pomoć u hrani i odeći za ove ljude, kojima je voda potopila domaćinstva.

Đurić: Naredne sedmice toplo i kišovito
Đorđe Đurić kaže da nas ove nedelje očekuje toplo, ali povremeno kišovito vreme.
- Sve do vikenda očekuju nas temperature od 8 do 15 stepeni, a za vikend one će se kretati do čak 20 stepeni. Toplo vreme remetiće kiša, koja će često padati u celoj zemlji - kaže Đurić.

- Imamo informacije da je u Pukovcu ugroženo četrdesetak kuća, odlazimo tamo da vidimo da li ima potrebe za evakuacijom stanovnika. Možda ćemo morati da postavljamo prihvatilišta, pa nam je potrebna pomoć u namirnicama, garderobi i pumpama za ispumpavanje vode iz potopljenih kuća - rekla je Kostićeva juče po podne.

Zbog ogromnog porasta Toplice juče je i u Prokuplju proglašena vanredna situacija, zbog poplava je iz potopljenih kuća evakuisano 80 ljudi, od kojih je 35 dece, a pola grada je ostalo bez vode, kao i nekoliko okolnih sela. Ugroženi su i pogoni kompanije "Leoni", koja zapošljava oko 2.500 ljudi.

U Zaječaru je juče takođe proglašena vanredna situacija, a ceo grad se sprema za nove poplave. Pripremali su se džakovi sa peskom za odbranu od bujica i izlivanja tri Timoka koji protiču kroz ovu opštinu.

- Vodostaji sva tri Timoka su u naglom porastu, a vanrednu situaciju smo proglasili u Vratarnici, Grljanu, MZ "Timok", na desnoj obali Belog Timoka i Izvorskom putu, u Vražogrncu, Trnavcu, Gamzigradskoj Banji i Zvezdanu. Počelo je punjenje oko 6.000 džakova sa peskom kako bismo se pripremili za zaštitu života i imovine - rekao je gradonačelnik Boško Ničić.

Babović: Sektor spreman za poplave

Živko Babović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije, kaže da su prognoze takve da se poplave mogu očekivati bilo gde.
- Za sada su najugroženiji jug i istok Srbije i naši članovi su već na terenu u Doljevcu, Žitorađi, Prokuplju, gde im pomaže i civilna zaštita. Međutim, očekujemo da nas posle juga i istoka, čekaju i centar i zapad Srbije, tako da smo za sve spremni - rekao je juče Babović.

Kritično 48 sati

A da razloga za brigu ima, potvrđuju i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Hidrolog Dejan Vladiković kaže da će narednih dana vodostaji biti u porastu na slivu Južne Morave, na Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Vlasini i Belom Timoku.

To, prema rečima meteorologa "Weather2Umbrell" Đorđa Đurića, znači da opasnost od poplava u narednih 48 sati preti Vlasotincu, Surdulici, Prokuplju, Vranju, Leskovcu, Vladičinom Hanu...

- Ugrožen će biti i užički kraj, jer se očekuje i porast vodostaja Đetinje. Situaciju će, osim naglog porasta temperature, otežavati i kiša koja se očekuje ove sedmice. Ne očekuje se preterana količina kiše, ali uz sneg koji se otapa može da bude veoma opasna po reke i potoke - kaže Đurić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set