• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs /informer.rs

12.03.2018

15:04

INVAZIJA SMRDIBUBA! Srbiji ponovo preti pederus, ALI I BUBE "KLINTONKE"!

Vesti

INVAZIJA SMRDIBUBA! Srbiji ponovo preti pederus, ALI I BUBE "KLINTONKE"!

Podeli vest

Invazija smrdibuba je već počela, a sa prvim toplim danima građani Srbije mogu da očekuju i opekotine koje izaziva pederus, ali i bolne ujede bube klintonke

Poslednjih godina, već sa prvim toplim danima građani Srbije su u problemu. Invazija svakojakih buba iz godine u godinu se povećava, a odbrane gotovo da nema.

Visoke temperature, koje su najavljene za naredni period, svakako će doprineti da se ovi insekti pojave kada im nije sezona.

Evo o kojim se bubama radi, kako one izgledaju i što je najbitnije koja je prva pomoć ukoliko budete imali bliski susret sa njima.

Muke sa smrdibubama su već počele. Prošlogodišnja njihova najezda, kada nismo mogli da ih se oslobodimo, verovatno će se ponoviti i ove godine, s obzirom da su se već pojavile.

Kad jednom smrdibuba markira stan, uvek će dolaziti

Smrdibube se hrane raznim biljkama, a u stanove ulaze samo prateći svetlost i obično uleću na višim spratovima, u blizini kojih se nalazi drveće.

Nova vrsta koja potiče iz Kine pojavila se pre desetak godina u Švajcarskoj, ali je preneta i kod nas. One se mogu uvući čak i u kofer, a dovoljna je jedna ženka da dođe do čitave invazije smrdibuba.

Pinterest

Kako su nam ranije objasnili stručnjaci sa Biološkog fakulteta, one sada osvajaju teritoriju i samim tim se drastično množe. Tek nakon nekoliko godina to će se promeniti nabolje. Do tada, neće postojati način da se odbranimo od njih. Suludo je prskati stan non-stop.

Jedina sreća je u tome što ne ujedaju ljude, ali kada jednom uđu u stan, one ga markiraju mirisom, koji će kasnije privlačiti sve smrdibube u kraju.

Crvenilo, peckanje i opekotine pederusa

Ne samo što opekotine prete od preteranog izlaganja suncu, već je moguće zadobiti ih i tokom noći, dok se sedi uz svetlost lampi! Naime, kada sunce zađe, opekotine mogu da se jave od toksina insekta "pederus pederus" (Paederus), koja svoje žrtve napada isključivo dok sede pod nekom svetlošću, jer je to privlači.

Prošle godine bila je velika najezda ovog insekata, koje napadaju noću, kao i komarci. Pošto su se ovde odomaćili, stručnjaci očekuju da će ih u većem borju biti i ove godine.

- Oni ne ujedaju, već ispuštaju otrov iz stomaka onog momenta kada neko pokuša da ih otarase rukom. Tako se zapravo samo rastrlja njihov otrov po koži. I onda nastaje "dermatitis pederus", razlog zbog koga je potrebno javiti se lekaru - kaže dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.

Ona pojašnjava da su ljudi uglavnom zbunjeni i da svi do jednog prvo misle da je reč o herpesu, jer buba ne ujeda i samim tim ne ostavlja nikakav trag. To je i razlog zašto se ni ne posumnja da je za sve kriv insekt.

- Na mestu gde ovaj insekt ispusti toksin, nastaje crvenilo, a najčešće stradaju ruke, vrat, noge, lice, predeo oko oka. To mesto onda počinje da pecka, kao kada se opečete o žar cigarete. Nastaje prava opekotina, koja je neprijatna. Nakon sedam dana sve se povlači. Obično se koriste preparati koji lokalno smiruju upalu - savetuje dr Isailović.

Otok i gušenje znak ujeda bube klintonke

Prošle godine crne mušice, poznatije kao bube klintonke pojavile su se već polovinom marta, kada im vreme nije bilo. Stručnjaci se pribojavaju da nas i ove godine ne zadesi slična situaicja. Ujed ove bube može da izazove veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnih tkiva, a kod osetljivih i gušenje.

Reč je o maloj bubi, sličnoj mušici, a ubod joj je kao kod komarca, jer ima drugačiji usni aparat nego muva. Pojavila se 1999. godine i to neposredno nakon NATO bombardovanja Srbije, zbog čega su je u narodu nazvali buba klintonka.

Pinterest

Slične su golubačkim mušicama, i iako deluju bezazleno, mogu biti vrlo opasne. Njen ujed pravi veću rupicu na koži, koja jako svrbi. Mesto uboda može dramatično da otekne, a zbog jakog svraba, češanjem se povećava šansa da se toksin prenese dublje pod kožu, zbog čega nastaje infekcija, pa čak i upala potkožnog tkiva. Prva pomoć u tim situacijama je krema za smanjivanje svraba, ali nakon toga odmah se treba obratiti lekaru.

Lekari savetuju da ljudi, posebno oni koji su podložni alergijama, ukoliko ih buba ujede obavezno treba da popiju neki medikament protiv alergija, kako bi smanjili rizik od gušenja ili većeg otoka.

Prema dosadašnjem iskustvu lekara, ovaj insekt najčešće napada ruke i noge, mada ujedi mogu biti na bilo kom delu tela.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KOCTA

pre 6 godina

ЈЕЛИ ТО ОВАЈ АМЕРИКАНАЦ ШТО СТИЖЕ СУТРА?

Musa

pre 6 godina

Paranoja Amerike "klintonka" hahaha. Dali je bill ili Hillary klinton

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set