• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

07.05.2018

18:35

(FOTO) GRAD UNIŠTIO TREĆINU MALINA! Šokantni prizori nevremena, koje je u Arilju i Ivanjici FATALNO UGROZILO ROD VOĆA

Vesti

(FOTO) GRAD UNIŠTIO TREĆINU MALINA! Šokantni prizori nevremena, koje je u Arilju i Ivanjici FATALNO UGROZILO ROD VOĆA

Podeli vest

Snažno nevreme okovalo je Srbiju proteklog vikenda, a najviše štete pretrpeli su malinjaci u Ivanjici i Arilju. Nove padavine i oluja predviđaju se ponovo već od srede

Jako nevreme okovalo je Srbiju proteklog vikenda, a najviše štete pretrpeli su malinjaci u Arilju i Ivanjici, gde je grad uništio 30 odsto roda maline, pokazale su procene meštana ivanjičkog kraja.

Da stvar bude gora, već od srede ponovo se očekuju snažni pljuskovi i olujni vetrovi. Iako je pre nevremena u Ivanjici ispaljeno preko 100 protivgradnih raketa, to ipak nije moglo da spreči stradanje malinjaka u okolnim selima. Zbog obilnih padavina i bujični potoci su poplavili ulice i objekte, a aktivirala su se i klizišta.

Vanredno stanje

Dan posle velikog nevremena koje je pogodilo područje ivanjičke opštine poljoprivrednici i vlasnici potopljenih kuća hvataju se za glavu u neverici šta se dogodilo. Malinjaci su uništeni, a voda je ušla i u podrume i suterene mnogih kuća. Kako kažu meštani, za samo 20 minuta grad veličine oraha zabeleo je ariljski kraj, a najgore su stradala sela Mirosaljci, Trešnjevica, Cerovo, Latvica i Dragojevac.
- Ovo stvarno nije bilo nikada, da takva količina vode padne u nekoliko minuta, plus grad, imao sam utisak da je apokalipsa, potpuni potop! A grad je zabeleo sve, kao sneg da je pao. Pa šta da vam kažem kada je dete izašlo ispred kuće i reklo: Pao sneg, hajde da pravimo sneška - priča za Informer Janko iz Ivanjice.

Informer

Njemu i drugim meštanima koje je zahvatio grad uništen je rod maline za, kako tvrde, najmanje 30 odsto.

Maline su naš najbolji proizvod
Nadajmo se da novo nevreme neće dodatno ubiti zasade jer su maline naš najbolji proizvod, koji možemo u svakom trenutku da prodamo Branislav Gulan, član Odbora za selo SANU

- Imam dvadeset ari malina. Već znam da je šteta velika. Što nije ubio grad, dokrajčila je voda. Do sada ovako jako nevreme nismo viđali! Grad veličine oraha prosuo se bukvalno na zemlju. Ništa ovo ne valja, uništiće ljudima malinjake skroz ako se nevreme nastavi. Već sada je načinjena šteta na oko 30 odsto roda malina, a najavili su celu nedelju kišu uz moguće nepogode - dodaje meštanin Aleksandar Stojković.
Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović kaže da je u Ivanjici, Bukovici, Opaljeniku i Prilikama proglašeno vanredno stanje.
- Ko zna kolike će na kraju biti posledice ovog nevremena, ali je činjenica da je šteta ogromna! U prvom naletu od grada stradali su malinjaci, nakon toga je padala jaka kiša pa su pokrenuta klizišta. Poplavljene su i brojne kuće i poljoprivredni objekti, tako da je situacija veoma ozbiljna - rekao je Mitrović.

Informer


Član Odbora za selo SANU Branislav Gulan napominje da će štete biti ogromne jer maline čine 10 odsto našeg poljoprivrednog izvoza.- Ako su prve procene tačne da je već stradalo 30 odsto roda maline, to će biti veliki udarac za srpsku poljoprivredu i izvoz! One čine čak 10 odsto ukupnog poljoprivrednog izvoza naše zemlje, što je vrednost od oko 300 miliona dolara. Ove brojke dovoljno govore koliko je ozbiljna pretrpljena šteta. Nadajmo se da novo nevreme neće dodatno ubiti zasade jer maline zaista jesu naš najbolji i najsigurniji proizvod, koji možemo u svakom trenutku da prodamo - kaže za Informer Gulan.

Stradale i šljive

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić ističe da je za štetu najveći krivac suvi grad, koji je dosta ređi i jači od običnog.
- Nevreme je divljalo u celoj zemlji, ali najgore je pogodilo Arilje, Ivanjicu, a potom i Čačak, Leskovac, Niš i Vranje. U ivanjičkom kraju su uništene maline, dok su u Arilju stradale šljive. Voće i povrće stradalo je zbog suvog grada. Pri udaru on prouzrokuje mnogo veću štetu jer ima dosta jači udarac od običnog, a i za kratko vreme padne ga mnogo više. Iako je u ivanjičkom kraju ispaljeno preko 100 protivgradnih raketa, one nisu bile od pomoći. Protivgradne rakete ne mogu da spreče grad, već je njihov zadatak da ga usitne. Ipak, oblak iznad Ivanjice bio je zaista prevelik i rakete nisu mogle da razbiju toliki grad - objašnjava Đurić.

Đurić: Biće veoma sparno

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da se oluja koja je divljala prethodna tri dana ponovo očekuje od srede.
- Tokom večeri sa juga i jugozapada stiže nam jako naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom. Iako će temperature biti između 20 i 27 stepeni, teško ćemo disati jer će biti veoma sparno. U celoj zemlji očekuju se pljuskovi, grmljavina sa gradom i olujni vetrovi - jasan je Đurić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set