• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M. - K.P.

27.05.2018

23:15

SPASILAČKE SLUŽBE I LEKARI UPOZORAVAJU:  Svake godine na kupalištima se utopi 120 ljudi!

Vesti

SPASILAČKE SLUŽBE I LEKARI UPOZORAVAJU: Svake godine na kupalištima se utopi 120 ljudi!

Podeli vest

Najviše davljenika ima upravo u ovo doba godine, od kraja maja do 15 juna, jer je tada voda i dalje hladna, plaže neuređene i neobezbeđene, a spasilaca nema pošto sezona još nije počela

Svake godine na rekama i jezerima u Srbiji udavi se između 100 i 120 ljudi, upozoravaju spasilačke službe i lekari. Najviše davljenika ima upravo u ovom periodu, od kraja maja, pa do 15. juna, jer je tada voda i dalje hladna, plaže su neuređene i neobezbeđene, a spasilaca nema pošto sezona kupanja još nije počela.

Divlje plaže
Najveći rizik predstavljaju divlje plaže, gde se ne vidi dno i gde vrebaju virovi Šef spasilačke službe na Adi Ciganliji
Miodrag Jović

Stručnjaci kažu da svaki nagli ulazak u vodu može da bude koban po zdravlje i apeluju na kupače da izbegavaju mesta gde se ne vidi dno.

Informer

Poštujte pravila

Šef spasilačke službe na Adi Ciganliji Miodrag Jović kaže za Informer da se svake godine na rekama i jezerima u Srbiji utopi sve više ljudi, a kao glavni razlog navodi nesavesno ponašanje kupača, naročito onih mlađih.

Šta sve imaju uređena kupališta:
* ograđene zone za kupače
* vidljivo dno
* spasilačku službu
* potrebnu opremu za spasavanje
* dežurnu medicinsku ekipu

- Statistika pokazuje da se svake godine na kupalištima širom Srbije utopi između 100 i 120 ljudi! To se najčešće dešava baš u ovo doba godine, kada sezona još nije počela, pa su plaže neobezbeđene, a nema ni spasilaca. Osim toga, voda je i dalje hladna, čak i u danima kada su visoke temperature, pa svaki nagli ulazak u vodu može biti koban po srce. Mnogi kupači ne poštuju pravilnike, ponašaju se bahato i ima i dosta loših plivača - napominje Jović.

Zagrejte se
stock

Nipošto ne ulazite u vodu naglo i nezagrejani, jer od toga lako strada srce Nada Macura, portparolka Hitne pomoći

Prema njegovim rečima, možda i najveći rizik predstavlja kupanje na divljim plažama.

- Ovakva mesta za kupanje nemaju obučenu službu za spasavanje, niti medicinsku ekipu, a ne postoji ni odgovarajući pristup vodi i plaži. 

Posebno su opasna neuređena kupališta na rekama, jer je dno izuzetno nepregledno i zamućeno, pa kupači ne mogu da znaju šta je u vodi. Postoji i velika mogućnost da se pojave virovi, koji lako "progutaju" čoveka i povuku ga na dno. Posebno apelujemo da se u vodu ne ulazi pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci i da roditelji striktno paze na decu uzrasta do pet godina, jer kod njih neminovno dolazi do utapanja ako se momentalno ne reaguje - ističe naš sagovornik i dodaje da zvanična sezona kupanja na rekama počinje 15. juna.

Saveti za bezbedno kupanje:
* izbegavajte puste plaže
* pokvasite se pre ulaska u vodu
* ne ulazite u vodu pod dejstvom alkohola i narkotika
* proverite kakvo je dno

Informer

* skačite uvek na noge* poštujte pravilnik kupališta

Strada srce

Portparolka Hitne pomoći dr Nada Macura objašnjava da najviše ljudi strada zbog grčeva usled temperaturnog šoka koje telo doživi kada uđe u ledenu vodu.

- Apelujem na sve ljude da ne ulaze u reke i jezera, jer još nije vreme za to. Iako su temperature veoma visoke za ovo doba godine, voda još nije dovoljno topla. Kada mi tako zagrejani uđemo u ledenu vodu, zbog velike temperaturne razlike naš organizam doživi šok! Dolazi do sužavanja krvnih sudova, srce počne brže da radi, pa može doći do različitih poremećaja, kao i nagle smrti. Ne smemo zaboraviti ni mogućnost grčenja mišića, što otežava plivanje i održavanje u vodi, pa je moguće i utapanje - objašnjava Macura.

Statistika utapanja 2016:
* 114 utopljenika (80 muškaraca i 34 žene)
* 71 slučaj se vodi kao nesrećan

Informer

* 16 slučajeva se vodi kao nerazjašnjeno*podaci Republičkog zavoda za statistiku





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set