• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: headliner.rs

04.08.2018

18:10

(HIT VIDEO) OVAKO PRAVOSLAVNI MONASI SVIRAJU IRON MAIDEN! MUZIČKO ČUDO IZ MANASTIRA TUMAN

Vesti

(HIT VIDEO) OVAKO PRAVOSLAVNI MONASI SVIRAJU IRON MAIDEN! MUZIČKO ČUDO IZ MANASTIRA TUMAN

Podeli vest

Iz manastira Tuman, gde počivaju mošti dva velika čudotvorca – svetog Zosima i svetog Jakova, stiže i jedno pravo muzičko čudo

Dva mlada monaha, odlučila su da zadrže i neguju svoju ljubav prema rokenrolu pa, uz blagoslov igumana Dimitrija (Plećevića), redovno sviraju gitare i vežbaju kada im duhovne i svetovne obaveze to dozvole. Naravno, manastir je to, pa rokerske veštine monah Teofil (Radović) i jeromonah Petar (Bogdanović) održavaju svirajući na akustičnim gitarama, a repertoar im je vrlo neoubičajen, posebno kad je reč o ljudima koji su se zavetovali na monaški život. Na njihovoj “set listi” su i Metallica, Deep Purple, Partibrejkersi… kao i Iron Maiden, čiji su cover hita “Wasting Love” izveli ekskluzivno pred kamerama portala headliner.rs.

Ovaj nesumnjivo neobičan slučaj ipak nije, zapravo, jedno od brojnih čuda koja se u ovom manastiru zaista dešavaju. Jer, kako kažu monasi iz Tumana, muzika i duhovnost su blisko povezani, a veza rokenrola i pravoslavlja dokazana je već mnogo puta, kroz humanitarne akcije i koncerte rokera za pomoć srpskim svetinjama.

headliner.rs


S obzirom na to da je hevi metal, pa i rokenrol generalno, vrsta muzike koju nije lako na prvi pogled povezati s pravoslavljem, i da će sigurno biti onih dežurnih dušebrižnika koji će zbog ovog spota negodovati, pitali smo igumana Dimitrija, kako se to pravoslavlje slaže sa ovom “zapadnom” muzikom i zašto monasi iz Tumana imaju toliku slobodu u izboru svog muzičkog puta.

– Sve što je Bog dao čoveku samo po sebi je usmereno na dobro, pa samim tim i muzika. Pitanje je kako se mi prema njoj odnosimo i na koji način je koristimo. Važno je da nas sve to vodi ka višem cilju, a to je spasenje – rekao nam je iguman Dimitrije.

Dakle, ljubav prema Bogu nije ničim uslovljena osim čistom dušom. I nije važno da li neko sluša i svira Maidene i Metallicu, ili Vivaldija i Mokranjca.

Evo kako zvuče monasi Petar i Teofil i njihova verzija “Wasting Love”:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Edi

pre 5 godina

Свака част! Једна сасвим нова феноменално димензија. Од када је код нас победила лоша музика нама је све горе. Ово је право освежење, само напред уз помоћ Божију наравно!

Pirke

pre 5 godina

A sto ne probate da radite ono sto vam je i Hrist naredio,a to je propovedanje Jevandjelja svima na Zemlji?

teolog

pre 5 godina

A sta kod izvitoperenog Midica i danasnjih ekumenista moze da bude.....da mozda nece da se bave izucavanjem Biblije i teologije, da mozda nece da pisu duhovne pesme ili sl. Ovi hipi monasi njima je manastir i popovski zanat zakon nista ne rade, tamburaju po ceo dan, narod ih jos ljubi u ruke i zive na njegovoj grbaci. Lepota. Ocekujem sledeci prilog kako popovi voze rolere

Dejjan

pre 5 godina

Lepo je videti, sigurno ce privuci vise mladih vernika nego monasi koji vriste cim nesto nije strogo religiozno.

Rodoljub

pre 5 godina

Каже свети Апостол Христов:"Биће и међу вама лажнијех учитаља,који ће унијети јереси погибли,и одрицаће се Господара који их својом крвљу искупи"(II Петр.2.1).

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set