• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - M. M.

04.10.2018

23:04

SINDIKAT POLICIJE PREDLOŽIO: Legalizujte prostituciju, tako je najbolje!

Vesti

SINDIKAT POLICIJE PREDLOŽIO: Legalizujte prostituciju, tako je najbolje!

Podeli vest

Legalizacijom bismo smanjili polno prenosive bolesti, popunili budžet putem poreza, ali i rasteretili veliki broj policajaca koji rade na suzbijanju prostitucije

Sindikat policije i policijskih starešina predložio je da se u Srbiji legalizuje prostitucija! Oni tvrde da bi ovakav potez imao višestruku korist po našu zemlju jer bismo smanjili polno prenosive bolesti, popunili budžet putem poreza, ali i rasteretili veliki broj policajaca koji bi se umesto da rade na suzbijanju prostitucije posvetili ozbiljnijem kriminalu.

Kako za naš list kaže predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković, legalizacija "najstarijeg zanata" ne može ni po čemu da šteti našoj zemlji, a benefiti koje bismo mogli da imamo su ogromni.

Mnogo prednosti

- Legalizacija prostitucije u Srbiji imala bi korist po našu zemlju i društvo. Na prvom mestu su zdravstveni razlozi, jer bismo legalizacijom u značajnoj meri iskorenili hepatitis B i ostale opasne venerične bolesti koje haraju Srbijom. Drugi razlog je što bi to postao posao na koji se plaća porez, pa bi se punio državni budžet, što smo videli na primeru država koje su to već uradile. Mnoge znatno manje zemlje od naše prihoduju na desetine miliona evra samo od poreza na ovu delatnost. I treći, za naš sindikat izuzetno bitan razlog jeste što bi onda inspektori koji sada rade na suzbijanju prostitucije mogli da se posvete ozbiljnijim stvarima, poput belog roblja - objasnio je Marković. 

Sa njim je saglasan i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji kaže da nema razloga da se prostitucija pravno ne reguliše.

Kristina Ferari: Da legalno prodajemo ljubav

Aktivistkinja za prava seksualnih radnika Kristina Ferari, koja se, kako kaže, bavi seks-radom, za Informer napominje da je došlo vreme da ovaj posao dobije status kakav ima bilo koji drugi u Srbiji.

- Seks-rad je sporazuman odnos dve odrasle osobe. U ovom poslu, ako se radi kako treba, niko nikoga ne krade, ne ugrožava, ne ubija, ne siluje, tako da mi nije jasno zašto seks-radnici smetaju ovoj državi i zašto im se uskraćuju pravo na rad, zdravstveno i penziono osiguranje - kaže Kristina Ferari.

- Prostitucija je oduvek postojala i postojaće, hteli mi to ili ne. Da se ne lažemo, usluge prostitutki koriste svi, političari, sportisti, bogati biznismeni, mnogi ugledni ljudi... Zašto onda ovu oblast držati van legalnih tokova? Zar nije bolje da se ona pravno reguliše, da dame koje se bave "najstarijim zanatom" dobiju zdravstvenu, socijalnu i svaku drugu zaštitu, kao i regularne poslodavce umesto makroa i kriminalaca. U Nemačkoj, primera radi, postoje posebni prostori gde je prostitucija dozvoljena i tamo sve funkcioniše normalno i legalno. Dame koje se time bave su uredno prijavljene, rade za firme koje su registrovane, a stopa kriminala u ovoj oblasti je u drastičnom padu - napominje Ružić i napominje koje bi to prednosti imala država:

- Najpre, ubirali bismo prihode od poreza, a sada od prostitucije zarađuju samo makroi i kriminalci. Pored toga, uštedeli bismo novac za skupe policijske racije po hotelima i motelima. Da ne govorimo da bi to značajno umanjilo trgovinu ljudima i da bi dame koje se ovim poslom bave bile daleko zaštićenije. U državama gde prostitucija nije legalizovana više od tri četvrtine "seksualnih radnica" je pretučeno ili silovano. Kada bi se prostitucija legalizovala, one bi imale pravo na advokata i svaku drugu vrstu pravne pomoći, imale bi iza sebe svoj sindikat, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, proverene i zdrave klijente - poručio je Ružić.

Društvo (ne) spremno

Profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dragan Koković kaže da bi država trebalo ozbiljno da razmisli o mogućnostima legalizacije "najstarijeg zanata" na svetu.

- Prostitucija u Srbiji je jedno veliko ilegalno tržište, a svako takvo tržište je veoma opasno. Samim tim, mora se tražiti način da se ovaj problem reši. Legalizacijom prostitucije, siguran sam, smanjio bi se broj seksualnih delikata, seksualne radnice bi bile zdravstveno i bezbednosno sigurnije, ali postavlja se pitanje koliko smo mi kao društvo spremni da ozakonimo ovakav posao - objašnjava Koković.

Kazne za prostituciju 150.000

Prema važećem Zakonu o javnom redu i miru, prostitucija se u Srbiji kažnjava novčano do 150.000 dinara ili do 60 dana zatvora:

- Ko se odaje prostituciji, koristi usluge prostitucije ili ustupa prostorije radi prostitucije - kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana. Ko maloletnom licu ustupa prostorije radi prostitucije - kazniće se zatvorom od 30 od 60 dana - navodi se u Članu 16. ovog zakona.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Delkim

pre 5 godina

Ma i vreme je bilo da se one nesretnice sklone iz parkova i mostova. Neka se reklamiraju na internetu ili novinama pa nek rade na racun i svima dobro. Ko voli nek izvoli, ali samo nemojte da su po ulicama i da ih gledamo!

deda Raša

pre 5 godina

Ja imam bolji predlog. Sve legalizovati, od sexsa do veleizdaje drzave a zatim ukinuti policiju i onda vise necemo imati problema ni sa ovim sindikatom koji ovo predlaze.

ZN

pre 5 godina

Ispravno. treba legalizovati. I onako je 24 sata na TV-ima prostitucija. Nemci su to lepo rešili i svi zadovoljni. Ne zove se badava ovaj zanat najstarijim na svetu. Kad se već ne može iskoreniti, onda ga treba regulisati pravilima najmanje štetnom za sve.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set