• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

10.11.2018

13:36

LETO DO BOŽIĆA! "El Ninjo" donosi Srbiji toplu zimu BEZ SNEGA! A to uopšte NIJE NORMALNO!

Vesti

LETO DO BOŽIĆA! "El Ninjo" donosi Srbiji toplu zimu BEZ SNEGA! A to uopšte NIJE NORMALNO!

Podeli vest

Ciklon koji su napravile vazdušne struje iznad Tihog okeana potpuno će ove zime poremetiti klimu u celoj Evropi


Ciklon "El Ninjo", koji su stvorile vazdušne struje iznad Tihog okeana, doneće Srbiji vrlo toplu zimu, pa ćemo Novu godinu i Božić dočekati bez snega, otkrivaju meteorolozi!

I ako padne, odmah se topi

Snega gotovo da neće ni biti, a ako i padne, brzo će se topiti. Najverovatnije će prvi pravi pasti tek posle Božića
Đorđe Đurić, meteorolog

Ovaj globalni klimatski fenomen izazvaće kataklizme širom sveta i potpuno će poremetiti klimu u Evropi ove zime. Nama će doneti blagu zimu i mnogo dana sa temperaturama "u plusu". Snega gotovo da neće ni biti, a i kada padne, zbog visokih temperatura brzo će se topiti.

Prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji (SMO), šanse da se "El Ninjo" formira već su prešle 70 odsto. On, inače, nije trebalo da se pojavi još nekoliko godina, pa je sada već evidentno da su klimatske promene i globalno zagrevanje uzeli svoj danak. Zato stručnjaci upozoravaju da u budućnosti u Srbiji više uopšte nećemo imati oštre, hladne zime, kao što su bile donedavno.

Foto: Informer DN

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić objašnjava da ćemo, ako se "El Ninjo" formira, Novu godinu i Božić dočekati definitivno bez snega i "debelih minusa" na koje smo navikli.

Topla zima pogubna za useve

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Miladin Ševarlić naglašava za Informer da svaka nagla promena vremena koja nije karakteristična za određeni period u godini ostavlja posledice različitih intenziteta na poljoprivredu, a samim tim i proizvodnju.
- Ukoliko zima bude, kao što najavljuju, topla i suva, svakako da će se to odraziti i na voće, povrće, žitarice... Svako odstupanje od uobičajenog vremena na koje smo navikli u proleće, leto, jesen ili zimu, ostavlja štetne posledice. I na useve, ali i na poljoprivrednu proizvodnju - objašnjava Ševarlić.

- Početkom septembra šansa za formiranje "El Ninja" bila je 70 odsto, ali verujem da je sada već porasla na 80 odsto! Ukoliko se "El Ninjo" zaista formira, izazvaće pravu kataklizmu u pojedinim delovima sveta. Na sreću, u Srbiji su posledice dosta bezbolnije. Nama će doneti samo tople zimske dane, sa većim brojem dana "u plusu" nego do sada. Nećemo imati duže hladne talase i ekstremno niske temperature. Snega gotovo da neće ni biti, a ako i padne, brzo će se topiti. Kako "El Ninjo" svoj maksimum dostiže u prvoj nedelji januara, najverovatnije će prvi pravi sneg pasti tek posle Božića - navodi Đurić.

Naš sagovornik ističe da je najstrašnije to što niko nije očekivao pojavu "El Ninja" još nekoliko godina. Naučnike, dodaje, najviše plaši to što je ovaj ciklon toliko "poranio".

- Ovo je alarmantno jer se pojava "El Ninja" nije očekivala još nekoliko godina! On se javlja na svakih šest do osam godina, a poslednji put se formirao 2015. i trajao sve do polovine 2016. i zabeležen je kao najjači do sada. Naučnici pretpostavljaju da se period između dva "El Ninja" dramatično smanjio zbog klimatskih promena koje su zadesile planetu poslednjih godina. Jedan od uzroka može biti i globalno zagrevanje, koje će našoj zemlji u narednim godinama donositi sve blaže i blaže zime - kaže Đurić.

Foto: Informer DN

Da će januar biti topliji nego što je bio ranije, potvrđuje i prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

- Prognozira se da će januar biti topliji nego inače. I srednja minimalna i maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko 0,8, odnosno 1,5 stepeni. U Beogradu i široj okolini očekuje se da srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara bude oko 5,7 stepeni - pokazuje sezonska prognoza RHMZ.

Šta je "El Ninjo"

Foto: Informer DN

Đorđe Đurić napominje da je "El Ninjo" fenomen za koji naučnici još nemaju potpuno objašnjenje.
- To je globalni poremećaj koji se javlja u Tihom okeanu i traje nekoliko meseci. Formira se najkasnije za katolički Božić, 25. decembra, a svoj maksimum doživljava već za pravoslavni, 7. januara. Na obalama Južne Amerike temperatura vode je jako niska, dok je na obalama Australije i Filipina ona jako visoka. Kada se formira "El Ninjo", dolazi do velikog porasta temperature vode tamo gde je hladna, i hlađenja tamo gde je inače topla. Usred promena temperature mora, dolazi do promena raspodele padavina u svetu. Tako "El Ninjo" izazove poplave u pustinjskim delovima Perua i Čilea, a u Aziji izaziva velike suše i poplave - precizira Đurić i podvlači da on za sobom uglavnom ostavlja kataklizmu:
- Posle njega uvek dolazi suprotni fenomen, nazvan "La Ninja", koji na obalama Južne Amerike dodatno snižava temperaturu vode, a na obalama Australije je podiže - zaključuje on.

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bob

pre 5 godina

100% POGRESNA i GLUPA prognoza koja nema veze sa vremenom i PRAVOM prognozom!! PRAVA PROGNOZA za zimu GLASI: zima ce biti ekstremno hladna sa PUNo snijega i leda i temperaturama do -30 i temperature u zimskim mjesecima NECE prelaziti 0 stepeni. E TO JE PRAVA PROGNOZA ZA ZIMU, a ovu "toplu" POGRESNU prognozu skidajte odavde jer se NECE NI BLIZU ostvariti!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set