• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Z.G./S.K.

19.01.2019

11:28 >> 15:41

(FOTO/VIDEO) PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE, RS I CRNE GORE! Oni su junaci Bogojavljenja i ponos i dika srpstva!

Vesti

(FOTO/VIDEO) PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE, RS I CRNE GORE! Oni su junaci Bogojavljenja i ponos i dika srpstva!

Podeli vest

Pavle Dragišić (25) prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta danas Adi Ciganliji, gde je u vodu na temperaturi od tri stepena skočilo 55 plivača, među kojima i jedna devojka. Za časni krst pliva se danas i u Zemunu, u Savamali, Grockoj, Obrenovcu, Surčinu, Pančevu...

Plivanju za časni krst na Adi prethodila je liturgija, a episkop Stefan preneo je i poruku patrijarha SPC Irineja, koji danas prisustvovao plivanju za časni krst u Zemunu.

- Ponosan sam što sam vlasnik drugog Bogojavljenskog krsta. Ne razmišljam o hladnoći, za časni krst plivam od 2014. godine i jedino tada sam bio šokiran kad samo skočio, jer mi je to bio prvi put. Ranije sam se pripremao, vežbao tako što sam plivao u hladnoj vodi, a sada sam se već navikao - kazao je on okupljenima na punim tribinama.

Dragišić, diplomirani inženjer elektrotehnike, već je jednom, 2015. godine, prvi doplivao do krsta.

Najbrže do Časnog krsta na Dunavu u Beogradu doplivao je Danilo Prendić, a na Zemunskom keju Časni krst osvojila je Jovana Leposavić (18).  Čak 243 plivača plivalo je danas za Časni krst u Zemunu, a pre nego što su skočili u ledeni Dunav blagosiljao ih je patrijarh srpski Irinej.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

U Novom Sadu pripadnik Žandarmerije prvi do Časnog krsta

Pripadnik Žandarmerije Marko Vučković prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta u Dunavu, kod Sremske Kamenice. Marko je bio prvi od oko 100 učesnika, a plivalo se ukupno 33 metra, od obale do mesta gde je krst ostavljen u reku.

Foto: Foto: Grad Novi Sad

Marko Vučković sa Časnim krstom

Plivanju je prethodila liturgija u Hramu rođenja presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, a zamenik gradonačelnika Novog Sada Srdan Kružević je kazao da je današnji događaj pokazao da naš narod poštuje tradiciju i prijateljske odnose i da ima svetlu budućnost.

- Danas je više od 100 hrabrih i časnih momaka i devojaka uskočilo u Dunav, među njima i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetičanin, na koga sam ponosan i za koga sam navijao, ali je, ipak, najbrži  bio Marko Vučković koji je pobednički izneo krst. Medutim, važno je istaći da su svi učesnici pobednici i da zaslužuju iskrene čestitke - izjavio je Kružević.

Vaterpolista Mihailo Adžić prvi u Ćupriji

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za časni krst u Ćupriji, pobedio je dvadesetdvogodišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić.

Njemu je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić uručio zlatnik, dar Skupštine opštine.

Plivalo se na Velikoj Moravi, kod mosta na regionalnom putu Jagodina - Ćuprija - Paraćin, a krst za koji se plivalo u reku je spušten sa mosta. Plivači su krenuli iz parka karaj Morave. 

U takmičenju je učestvovalo oko 30 plivača a bodrilo ih je oko 300 Ćupričana.

Pre takmičenja, u mesnoj crkvi održano je Bogojavljensko bogosluženje i litija ulicama Ćuprije.

Do časnog krsta u Užicu doplivao maturant Ekonomske škole

U poslednjih 12 godina, od kako se u Užicu pliva za časni krst, nikada više nije bilo takmičara nego danas. U hladnju Đetinju ispod kupališta Plaža se vinulo njih 94, od kojih je do krsta doplivao Jovan Todorović, maturant Ekonomske škole iz Užica.

Foto: Z.G.

Jovan Todorović najbrže stigao do Časnog krsta na Đetinji

- Član sam Plivačkog kluba „Užice“ i prvi put učestvujem na bogojavljenskom plivanju. I u buduće ću, ovo je za mene veliki uspeh i veliko iskustvo - kazao je Todorović.

Među najmlađim bio je sedamnaestogodišnji Filip Grujić, učenik treće godine srednje škole "Radoje Ljubičić".

- I meni je prvi put da plivam za Bogojavljenski krst. Nije bilo hladno i prelep je osećaj. Treniram vaterpolo - rekao je mladi Filip.

Foto: Z.G.

Iva Ristanović

Najstariji je bio Jurica Stojanović iz Užica sa svojih 59 godina života. 

- Više od 40 godina plivam u Đetinji za vikend kada je Bogojavljenje, a ovo mi je četvrti puta da učestvujem u plivanju za Bogojavljenski krst. Za mene je hladna voda prelepa - rekao je Jurica. 

Foto: Z.G.

Litija je prošla užičkim ulicama

 

Među devojkama su bile Iva Ristanović treća godina Užičke gimnazije i Tamara Stojanović (22), obe iz Užica. Plivači su na užičku Plažu stigli sa mnoštvom sugrađana u litiji koja se kretala od crkve Svetog Đorđa gde je jutros služena liturgija.

Mladi plivač Nikola prvi do Bogojavljenskog krsta u Trebinju

Ovogodišnji nosilac Bogojavljenskog krsta u Trebinju je Nikola Telebak (19), mladi član Plivačkog kluba "Leotar", kome je ovo drugo po redu bogojavljensko plivanje. Ovogodišnje bogojavljensko plivanje na Trebišnjici ostaće upamćeno kao plivanje sa najviše učesnika, njih oko sedamdeset.

- Prvi put sam plivao prošle godine i još tada odlučio da ću svake naredne godine biti učesnik, jer se ovo ne može opisati rečima, a ovaj krst koji držim - draži mi je od svih medalja koje sam do sada u plivanju osvojio - kazao je Nikola.

I on je, kao i brojni njegovi prethodnici koji su od ratnih godina do danas plivali za osveštanim Bogojavljenskim krstom, rekao da mu nije smetala hladna Trebišnjica da učini maksimalan napor.

 

 

Zoran Vidović heroj na reci Ukrini u Derventi

Dvadesetšestogodišnji Zoran Vidović prvi je doplivao do Časnog krsta na reci Ukrini u Derventi  u Republici Srpskoj.

- Šet godina učestvujem i peti put osvajam Časni krst. Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama. Osećaj je neopisiv, voda dobra. Svake godine kažem neću više, ali dođe praznik pa se odlučim na učešće - rekao je Vidović, koji je po zanimanju bravar.

 

 

Goran i Slađana prvi u Podgorici

Najmasovnije Bogojavljansko kupanje u Crnoj Gori i ove godine je održano u Podgorici, gde je na ušću Ribnice u Moraču za Časnim krstom plivalo veliki broj ljudi. Prvi do krsta doplivali su Goran Čađenović i Slađana Ćuković. Plivanju za časni krst na Skalinama i ove godine prisustvovao je veliki broj građana. Okupljeni su pevali kosovske pesme. Najstariji učesnik je Veselin Mugoša 69 godina.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!
Društvo

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

28.03.2024

13:58

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set