• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

02.05.2019

11:08 >> 12:31

(VIDEO) NEMAŠ MIRAZ - NEMAŠ MUŽA! Ovako su se nekad devojke spremale za udaju!

Vesti

(VIDEO) NEMAŠ MIRAZ - NEMAŠ MUŽA! Ovako su se nekad devojke spremale za udaju!

Podeli vest

I dok se danas devojke ne udaju jer mnogo biraju ili puno rade, pre pola veka bilo je malo drugačije. Stasale za zajednicu, mlade dame nisu mogle ući u brak bez – miraza

Kad je sa mladenačkim velom preko glave Vinka Vlačić napuštala roditeljski dom, sa sobom je ponela i brižljivo spremanu devojačku spremu, jer bez darova nije mogla pred muževljevu rodbinu.

 Kako se žensko rodi, tako majka kaže da mora početi pripremati spremu. Polako se plelo i vezlo i sve to se stavljalo u kofer ili sanduk devojački i nije se diralo, samo se dodavalo novo - priča Vinka.

Foto: RINA

Vinka Vlačić

Ona kaže da je i sama kad je stasala krenula da plete i veze, kako bi darovi na dan svadbe bili što bogatiji.

- Ja sam izvezla oko 20 stolnjaka kako bih poklonila zaovama i svekrvi, a poseban vezeni peškir bio je namenjen svekru, kad se prvo jutro umije obavezno je to moralo da mu se prinese kako bi obrisao lice - rekla je Vinka.

Foto: RINA

U devojačke škrinje slagali su se peškiri, šareni ćilimi i heklani stolnjaci, ali bilo je i onih zahtevnijih mladoženja koji su u miraz tražili mnogo više i bez toga nisu hteli da prihvate mladu. Milanka Minić iz Dragačeva seća se visokih prohteva svog svekra:

Foto: RINA

Milanka Minić

- Tražio je imanje ili njiva da se da. Ako toga nije bilo, onda su morale da se daju pare. Niko mladu tek onako nije prihvatao u kuću. Neki su tražili dukate ili spavaću sobu, trokrilni šifonjer i pripremljene dušeke - priseća se Milanka.

I  ne samo da su prohteve imali svekar, svekrva i zaove već i tadašnji mladići nisu bežali od miražinki. Velizar Savić dugo je birao i na kraju stigao kod Andrića na miraz.

- Dok sam bio momak samo sam tražio devojku koja ima miraz. Mogla je da bude lepa kao slika ili zgodna kao avion, to me nije zanimalo. Ako nija imala miraz ne bih je ni pogedao. Ja sam to tako tražio i mogu vam reći lepo sam prošao - kaže ovaj prispeli domaćin.

Iako  se vremena u raznim segmentima menjaju, izgleda da su neke stvari ostale iste, samo se sada nazivaju drugačijim imenima. Možda su upravo mladoženje iz tog perioda utabale stazu devojkama koje se danas popularno nazivaju sponzoruše? Samo što umesto trokrilnog šifonjera, one bi ipak malo luksuznije automobile...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set