• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

11.05.2019

16:01

CRNI OBLACI NAD SRBIJOM, PRETE NAM POPLAVE! Kiša će padati od nedelje do četvrtka!

Vesti

CRNI OBLACI NAD SRBIJOM, PRETE NAM POPLAVE! Kiša će padati od nedelje do četvrtka!

Podeli vest

Posle tople i suve subote od nedelje po podne Srbiji preti pravi potop, najavljuju meteorolozi. Prema njihovim rečima, sve do četvrtka kiša će padati po ceo dan, a padavine će biti toliko obilne da postoji velika mogućnost da se izliju reke svuda po Srbiji. Najugroženiji biće meštani i domaćinstva zapadne Srbije, jer će tamo pasti duplo više kiše nego u ostalim krajevima naše zemljw
80 litara kiše

po kvadratu pašće u zapadnoj Srbiji

 

Upozorenje RHMZ

Zbog očekivanog nevremena Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio građane da koliko mogu zaštite svoju imovinu i poljoprivredne proizvode.
- U noći između nedelje i ponedeljka za samo 12 sati pašće čak 20 litara kiše po metru kvadratnom. U ponedeljak i utorak situacija je identična, oba dana pašće po više od 40 litara kiše po metru kvadratnom za samo 24 časa. Ovolika količina vode može izazvati poplave, probleme u radovima na njivi, u saobraćaju, a veliki je rizik od odrona i klizišta. Treba biti oprezan jer može doći do povređivanja i štete na imovini - upozoravaju u RHMZ-u.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić napominje da prognoza čak podseća na 2014. godinu, kada su Srbiju zadesile velike poplave, ali zbog dugog sušnog perioda ne očekuju se ni približne posledice.

- U nedelju će biti oblačno, ali veoma toplo vreme sa temperaturama do 26 stepeni. Krajem dana i tokom noći očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Sve do petka očekuje se gotovo identično vreme, kiša će bukvalno pljuštati. Najviše padavina očekuje se u zapadnoj Srbiji, zato treba biti veoma oprezan jer može doći do izlivanja manjih reka, bujičnih potoka i pojave klizišta. Biće i dosta hladnije nego prethodnih dana, a najhladniji dan biće utorak, kada živa u termometru neće preći 14. podeljak - kaže Đurić.

Foto: Tanjug

Hidrolog RHMZ-a Jelena Jerinić objašnjava da će zbog velike količine kiše mnoge reke biti u opasnosti od izlivanja.

Opasno kod Šapca

Opasnost će biti i na Savi pa ćemo kod Šapca da proglasimo redovnu odbranu od poplava
Jelena Jerinić, hidrolog

- Situacija se menja iz časa u čas, ali evidentno je da će u narednih nekoliko dana pasti puno kiše, u zapadnim krajevima čak 80 litara po metru kvadratnom. Kolubara je uvek kritična u ovakvim situacijama, zbog čega redovno pratimo stanje i naše ekipe su non-stop na terenu. Takođe, u većem porastu sa mogućnošću prevazilaženja upozoravajućih nivoa biće i Jadar, Jasenica, Kubrušnica, Crnica, Lepenica, Lugomir, Resava, kao i gornji tokovi Južne i Zapadne Morave sa pritokama. Mogućnost izlivanja postoji i na Timoku, Mlavi i Peku - kaže Jerinićeva i dodaje:

- Zbog nevremena koje se sprema u Bosni i sigurnog porasta Kolubare, opasnost će biti i na Savi, pa ćemo kod Šapca da proglasimo redovnu odbranu od poplava. Dunav za sada ne nosi opasnost, ali kod Beograda na vodi možda dostigne nivo redovne odbrane - napominje Jerinićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ko

pre 4 godine

Koji je beograd na vodi na reci Dunav, da me neko uputi, da li je to nesto novo u Beogradu, gde se gradi, na Velikom ratnom ostrvu ili Kalemegdanu ili na Dunavskom keju mozda na Dorcolu?

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set