• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

15.05.2019

08:50

SJAJNA VEST! NAJJAČI KIŠNI TALAS ODLAZI IZ SRBIJE, POPLAVA NEĆE BITI! Zaobišlo nas nevreme iz regiona!

Vesti

SJAJNA VEST! NAJJAČI KIŠNI TALAS ODLAZI IZ SRBIJE, POPLAVA NEĆE BITI! Zaobišlo nas nevreme iz regiona!

Podeli vest

Nevreme i poplavni talas koji je zahvatio region napuštaju Srbiju bez većih posledica. Najviše kiše juče palo je u Vojvodini, Valjevu i Šapcu. Od subote razvedravanje i temperatura do 25 stepeni

Stravično nevreme i poplavni talas koji je zahvatio region polako napuštaju Srbiju bez većih posledica, ocenjuju stručnjaci!

Izbegli smo izlivanje reka

Palo je između 40 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, ali, na sreću, izbegli smo izlivanje velikih reka
Đorđe Đurić

Prema njihovim rečima, još danas će u našoj zemlji padati kiša, ali se ne očekuju veće nepogode niti izlivanje reka. Vodostaji su povišeni samo na manjim rekama jer je samo juče palo od 40 do 60 litara kiše po metru kvadratnom.

Prognoza pokazuje da nam kišno vreme sledi do petka, nakon čega dolazi do razvedravanja i znatno toplijeg vremena, pa će u subotu biti oko 25 stepeni.

Izlile se manje reke

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže za Informer da će kišni talas biti nad Srbijom još u sredu, ali se tokom noći očekuje prestanak padavina.

Nedimović: Neće biti poplava

Foto: Public

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branislav Nedimović naglašava da je ova kiša dobra za poljoprivrednike i da nema mesta panici od izlivanja reka. Prema njegovim rečima, čak neće biti ni redovne odbrane od poplava na reci Savi.
- Na svega 200-300 kilometara od Srbije juče su se oglasile sirene zbog poplavnog talasa na prostoru Banjaluke, Teslića i Novog Grada. Ono što je činjenica jeste da će sva ta voda doći kod nas. To sve pripada slivu reke Save, ali neće biti problema. Mislim da nećemo čak ući ni u redovnu odbranu od poplava na reci Savi. Ne treba niko da se boji, neće biti poplava - ocenio je ministar Nedimović.

- Prema prognozi, utorak i sreda su označeni kao udarni dani ovog talasa koji se nadvio nad regionom. Palo je između 40 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, ali, na sreću, izbegli smo katastrofalne posledice i izlivanje velikih reka. Najviše kiše juče je palo u Vojvodini, Valjevu i Šapcu, a vodostaji iznad dozvoljenih granica zabeleženi su na manjim rekama i bujičnim vodotokovima. Na sreću, nepogode koje su pogodile region, kod nas nisu zabeležene, tako da će nam kišno biti još danas, a najviše padavina se očekuje tokom jutra. Već u popodnevnim satima dolazi do prestanka i postepenog razvedravanja. Dnevna merenja kretaće se od 13 do 22 stepena - ističe Đurić i naglašava da nam od vikenda sledi pravo majsko vreme:

Foto: printscreen/Naxi kamere

Grad potukao Bačku

Nevreme s gradom, jakim i olujnim vetrom i obilnom kišom zahvatilo je u ponedeljak kasno po podne delove Bačke!
Stravično nevreme nanelo je veliku štetu usevima, a u mestima Drljan, između Bečeja i Bačke Topole, za manje od jedan sat palo je čak 30 litara kiše po metru kvadratnom. Zbog vremenskih nepogoda mnoge njive su se zabelele od količine leda, a štetu za sada nije moguće proceniti.

- U četvrtak i petak širom zemlje imaćemo kombinaciju sunca i oblaka, a preko dana su mogući kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, ali prolaznog karaktera. Te padavine mogu samo da podignu vodostaje manjih bujičnih vodotokova i porast na Savi kod Šapca, ali sve bez velikih posledica. Dnevna merenja neće prelaziti 14 stepeni. Međutim, u petak dolazi do potpunog prestanka padavina, jer se kišni ciklon premešta sa naše teritorije. To će usloviti ujedno suvo i sunčano, ali i znatno toplije vreme, tako da ćemo već za vikend nakon kišnog talasa uživati u lepo vremenu i pravim majskim merenjima, koja će ići i do 25. podeoka - ističe naš sagovornik.

Foto: Informer DN

Kolubara

Kolubara u porastu

Kod termoelektrane Kolubara u Velikim Crljenima, kod Lazarevca, juče je nivo reke malo porastao, ali prema rečima radnika Zlatka Jeremića, koji veoma dobro pamti poplave iz 2014. godine, stanje nije alarmantno.
- Posle padavina reka je u "blagom nadolaženju", ali razloga za brigu nema. Znam da je naš narod uplašen čim padne malo kiše u maju, ali zaista nema razloga za to, jer se situacija redovno prati - rekao je Jeremić.

Pod kontrolom

Ove informacije potvrdili su nam i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ). Prema njihovim rečima, već od sutra se smanjuje intenzitet padavina i nema opasnosti od poplava.

- Zbog kiše, koja je od ponedeljka uveče padala nadošle su reke i neke su dostigle granice redovne odbrane od poplave. Vodostaji su povećani na Mlavi, Peku, Timoku, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave. Što se tiče Save, koja je takođe u ovom talasu na udaru, narednih dana vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava, i to kod Šapca 16 maja, dok se 17. maja očekuje prevazilaženje granice vanredne odbrane od poplava. Ali nema mesta panici i za sada je sve pod kontrolom - navode u RHMZ.

Haos u Hrvatskoj, BiH, Banjaluci U vodenoj bujici nestao i dečak

Foto: Tanjug

Stravično nevreme praćeno olujnim udarima i obilnim padavinama prethodnih dana pogodilo je Sarajevo, Zagreb i Banjaluku!
Zbog velike količine kiše na pojedinim delovima reka Save, Une i Sunje došlo je do izlivanja iz korita, pa su poplavljeni usevi i brojna domaćinstva. Vodostaji sve tri reke su u porastu i kreću se od 470 do čak 660 centimetara.
Bujice i poplava izazvale su i zastoj u saobraćaju na mnogim putnim pravcima u Hrvatskoj.
Višesatni pljuskovi u Bosni i Hercegovini prouzrokovali su poplave u severnim i centralnim delovima te države, dok su naselja na severu zemlje potpuno odsečena, a građani su ostali bez vode i struje. U Banjaluci je od ponedeljka uveče proglašena vanredna situacija, a pripadnici Civilne zaštite su u stanju pripravnosti, raspoređeni na kritična mesta na području grada zbog eventualnih poplava.
Najstrašnije je juče bilo u mestu Begov Han kod Žepča, gde je šestogodišnji dečak u blizini svoje kuće slučajno pao u potok čiji je vodostaj porastao usled aktuelnih obilnih padavina. Majka je skočila za njim u pokušaju da ga spasi, ali bezuspešno. Spasilačke ekipe su jedva iz bujice spasile majku, a potraga za dečakom je nastavljena.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set