• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

01.06.2019

23:45

SURDULICA - SRPSKA HIROŠIMA! NATO je grad sravnio sa zemljom i UBIO 50 LJUDI!

Vesti

SURDULICA - SRPSKA HIROŠIMA! NATO je grad sravnio sa zemljom i UBIO 50 LJUDI!

Podeli vest

Na Surdulicu su od 21. aprila do 31. maja 1999. bačene 262 bombe, uništeno je više od 500 kuća, a četvrtina mesta bila ja potpuno srušena. Od 50 ubijenih, 18 su deca, a zatrte su čitave porodice

NATO pakt je tokom agresije na Srbiju 1999. godine skoro sravnio sa zemljom Surdulicu! Grad je u periodu od 21. aprila do 31. maja bombardovan čak 13 puta, na njega su bačena 262 projektila, tri puta je gađan sam centar, a čak 500 kuća je potpuno uništeno. Poginulo je 50 ljudi, od čega 18 dece, a ranjeno je 204! Zatrte su čitave porodice...

Grad je pre tačno 20 godina, dan pošto su bombe poslednji put pale na njega, podsećao na Hirošimu. U tri najrazornija napada uništeno je izbegličko naselje, strogi centar mesta, starački dom, bolnica (pogledajte hronologiju). Svuda se osećao miris gareži, na ulicama je vladala pustoš, a u ruševinama kuća bila su zarobljena raskomadana tela žrtava.

Strašna tuga

Najstrašniji zločin dogodio se 27. aprila, kada je NATO projektil pao na kuću Milića i ubio šest članova ove porodice, kao i troje komšija koji su se tu zatekli. Prema rečima njihovog najbližeg rođaka Davida Milića, i danas, posle 20 godina, ceo grad seća se ove tragedije, u kojoj je za tren nestalo devetoro ljudi, među kojima i troje dece.

(VIDEO) DRAMA U RUSKOJ FABRICI! Broj povređenih u fabrici eksploziva porastao na 38!

Foto: Privatna arhiva/David Milić

UBIJENO ŠESTORO ČLANOVA PORODICE David Milić

NATO tvrdio: Zalutala bomba

Nikada nije razjašnjeno zašto je NATO baš Surdulicu odabrao kao grad koji će najviše i najčešće bombardovati tokom agresije. Tadašnji portparol Alijanse Džejmi Šej 27. aprila je, kada je u centru grada ubijeno 20 ljudi, rekao "da se radi samo o jednoj zalutaloj bombi koja je promašila cilj".

- Bilo je strašno! Ono što smo mi doživeli ne može se opisati. Iako sam imao 14 godina, sećam se svega, svake neprospavane noći, svakog udara, detonacije, tuge. Ali taj 27. april ostaće zauvek urezan. Za jednu noć, za jedan tren, nestala je cela porodica mojih rođaka. Poginuli su mi stric Aleksandar, strina Vesna, dva brata Miomir (17) i Vladica (12), sestra Miljana (15) i baba Stamena. Svi su bili zajedno u kući, sedeli u sobi, kada je pala bomba a oni na mestu ostali mrtvi. Jedino je deda Vojislav preživeo, jer je bio u dvorištu i skupljao koprive. To je bilo kao najgora noćna mora, pretužno, jer smo bili nerazdvojni i mnogo smo se voleli. Pored naših Milića, poginulo je još i troje komšija, koji su se sakrili kod njih, jer su imali veliku kuću - priseća se Milić i dodaje:

Foto: Informer DN

VULIN ODGOVORIO PREDSEDNIKU SEVERNE MAKEDONIJE: Pendarovski, ako ćutiš o "velikoj Albaniji", onda ćuti i o Srbiji

- Sećam se da su tog dana svi Milići nešto jurili, žurili, kao da su hteli da se cela porodica skupi u kući. I eto, svi su i stradali. Sutradan je prizor bio jeziv. Od kuće je ostao pepeo, šut, sve kao rukom odneto. Kao da tu nikada nije bila kuća na tri sprata. Ostala su nam samo strašna sećanja.

Strah godinama posle bombardovanja

Nenad Stojiljković, službenik u opštini Surdulica, koji je za vreme bombardovanja imao 16 godina, u razgovoru za Informer kaže da se strah među meštanima osećao dugi niz godina posle bombardovanja.
- NATO agresori zaista nisu imali milosti i gađali su sve što im se našlo na putu. Surdulica je najviše gađana, a na udaru su bile kuće, bolnice, čak i paviljon u kome su bile smeštene izbeglice iz Hrvatske, gde je i mnogo male dece stradalo. Ali tog trećeg puta, 31. maja, kada su se avioni vratili, i danas se sećam - priča Nenad.
Prema njegovim rečima, bilo je rano ujutru, pre svitanja, kada su se čuli udari, a zatim i detonacije od kojih se tresla cela Surdulica.
- Toga dana NATO bombe ubile su 20 ljudi, a povređeno je više od 80 civila. Sećam se, bio sam kod kuće, čuvao sam mlađeg brata, jer su i mama i tata bili na poslu. Bilo je užasno, stajao sam na prozoru i gledao kako avioni lete - kaže Stoiljković.

 

Poslednjeg dana bombardovanja Surdulice, 31. maja, projektili su pali na Gerontološki centar i Bolnicu za plućne bolesti, i tada je stradalo 20 ljudi. Direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici dr Vasil Nenkov seća se svakog trenutka.

- U trenutku bombardovanja u bolnici su bili plućni bolesnici, ali i izbeglice iz Srpske Krajine, koje smo tu smestili. Niko se nije nadao da bi NATO gađao bolnicu, nije bilo najava ni obaveštenja da ćemo to doživeti, jer je sam čin ubijanja bolesnih ljudi na spavanju najveće zlodelo - seća se dr Nenkov.

Jezive scene

Strašne scene koje je te noći video prate ga i danas kao košmari.

- Svi mi koji smo se zatekli te noći u bolnici i danas se svega sećamo. Neću zaboraviti unakaženo telo mog bolesnika Stamena Rangelova, koji je onako nemoćan pošao da se spašava, a u hodniku ga je dočekala detonacija, pri čemu su mu ispala oba oka. A tek dan posle, prizor je bio posebno jeziv. Ljudska tela su visila po razrušenim zidinama i borovim stablima. Još uvek se čudimo i razmišljamo posle 20 godina šta smo mi, zdravstveni radnici, i naši bolesnici zgrešili da bismo doživeli ovako jezivu tragediju - prisetio se strašnih detalja dr Nenkov.

(VIDEO) OVO JE NEMILOSRDNI UBICA IZ VIRDŽINIJA BIČA! Zove se Devejn Kredok, ima 40 godina! Evo zašto je ubio 12 ljudi!

Foto: Informer DN

Tri najrazornija napada


* 21. april
Bombardovano izbegličko naselje u Surdulici, u kome su bile izbeglice iz Republike Srpske. Poginulo je 10 civila, od kojih šestoro dece, a ranjeno 16 ljudi. Tada je stradala i cela četvoročlana porodica Malobabić
* 27. april
Najrazorniji udar desio se oko podneva, kada je sa više od deset projektila bombardovan gusto naseljeni deo Surdulice - Čubrine livade u centru grada. Bombardovano je i naselje Piskavica u istočnom delu grada. Poginulo je 20 civila, među kojima i 12 dece. Povređeno je više od 100 ljudi, a srušeno je 500 kuća.
* 31. maj
U toku noći bombardovani Gerontološki centar, sanatorijum za plućne bolesti i u njemu paviljon u kome su bile smeštene izbeglice iz Republike Srpske Krajine. Ubijeno 20, a povređeno 88 ljudi.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laki

pre 4 godine

može li to go..o džejmi sej mirno da spava. imas li g. dej porodicu. neko ko je izgovarao onolike lazi 1999. godine ne zasluzuje ni roda ni poroda.

Stojan

pre 4 godine

Da se nika ne oprosti, da se nikad ne zaboravi.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set