• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

17.06.2019

13:36

(VIDEO/FOTO) VELIKA AKCIJA NA GAZIVODAMA! ČIŠĆENJE JEZERA traje danima, zbog ogromne količine otpada preti EKOLOŠKA KATASTROFA!

Vesti

(VIDEO/FOTO) VELIKA AKCIJA NA GAZIVODAMA! ČIŠĆENJE JEZERA traje danima, zbog ogromne količine otpada preti EKOLOŠKA KATASTROFA!

Podeli vest

Jezero Gazivode kod Novog Pazara prethodnih dana, zbog kiša i nabujalih reka koje sa sobom nose razni otpad, pretvoreno je u pravu deponiju

Ribolovci i drugi ljubitelji prirode organizovali su više akcija čišćenja ovog veštačkog jezera koje ima veliki strateški značaj za državu Srbiju, pre svega zbog hlađenja postrojenja termoelektrane Obilić.

Takođe, drugi važan faktor je to što od Gazivoda zavisi vodosnabdevanje za vodovod u Kosovskoj Mitrovici, Obiliću, Prištini, Srbici, Vučitrnu i svim gradovima i opštinama koji su naslonjene na kosovsku dolinu. Procenjuje se da vodu sa Gazivoda pije oko 800.000 hiljada ljudi.

Foto: Senko Župljanin

Akciju čišćenja Gazivoda podržale su brojne organizacije i institucije, kao i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Grad Novi Pazar procentualno poseduje najmanju površinu Gazivoda, ali, bez obzira na to, gotovo svi volonteri koji danima čiste površinu jezera su iz ovog grada. 

Foto: Senko Župljanin

Problem zagađenja Gazivoda nastaje posle svih većih kiša jer reka Ibar, koja protiče uz samu deponiju kod Rožaja, sa sobom donese na tone smeća. Slična situacija je i sa tutinskom rekom Vidrenjak, a ne treba zanemariti ni odgovornost onih građana koji otpad bacaju pored reka i jezera.

Foto: Senko Župljanin

Na stotine volontera ovih dana od jutra pa do mraka je na terenu, čiste koliko mogu, a posredstvom Samira Kačapora, direktora Regionalne razvojne agencije SEDA, grada Novog Pazara i Ministarstva poljoprivrede dopremljen je i poseban katamaran koji radi na sakupljanju i uklanjanju otpada iz jezera Gazivode.

Foto: Senko Župljanin

Angažovani su i volonteri organizacije "Put sredine" kao i studenti iz Novog Pazara. Nesebičnu pomoć pružaju i ribolovci predvođeni Elvirom Hodžićem i Elmazom Omerovićem, koji, inače, godinama samoinicijativno čiste jezero Gazivode i reke u ovom kraju Srbije.

Foto: Senko Župljanin

Neophodno je veće angažovanje državnih institucija, pre svega Ministarstva za zaštitu životne sredine, koje su u obavezi da ponude rešenje za ovaj ekološki problem. Nije rešenje u čestom čišćenju ovog i drugih jezera, već ga treba potražiti u menjanju ekološke svesti građana koji moraju spoznati značaj zdrave i čiste sredine. Samo takav građanin, koji zna da čista sredina znači zdrav život, neće svoj otpad bacati u reke i jezera.

Foto: Senko Župljanin

Inače, ovog leta, pod komandovanjem Kasima Zoranića, održaće se Omladinska radna akcija (ORA) “Ribariće 2019”, u okviru koje će deo obale jezera Gazivode nadomak Novog Pazara, Tutina i Zubinog Potoka biti u potpunosti rekonstruisan i uređen. 

U prvoj fazi predviđena je izgradnja plaže duge 570 metara, ugostiteljskog objekta, smeštajnih kapaciteta, kao i sadržaja za profesionalce i rekreativce, ribolovce, kajakaše i izviđače. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set