• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

24.06.2019

11:50

(VIDEO) OVAJ POSAO VAM DONOSI VIŠE OD 1.000 EVRA PREKO LETA! Ali traži krv, suze i znoj - BUKVALNO!

Vesti

(VIDEO) OVAJ POSAO VAM DONOSI VIŠE OD 1.000 EVRA PREKO LETA! Ali traži krv, suze i znoj - BUKVALNO!

Podeli vest

Berbom voća može da se zaradi i preko hiljadu evra za nekoliko meseci, ali zarad toga na tuđim imanjima morate da ostavite bukvalno - krv, suze i znoj! Jelena Kovačević iz Kragujevca ima 27 godina, nema stalan posao i ovo joj je jedini izvor prihoda

“Prvo krenemo sa berbom jagoda, onda na red dolaze višnje, trešnje, pa šljive i jabuke. Tako da za mene preko leta nema odmora. Posao i nadnici nije lak, velika je vrućina i to nam svima dosta otežava, ali što se mora nije teško”, kaže Jelena.

Foto: RINA

Jelena Kovačević

U trešnjaru porodice Đorđević u selu Vinča radi grupa Kragujevčana. Posao su pronašli preko oglasa, a svako jutro iz svog grada do Topole putuju kombijem. Da bi stigli na vreme ustaju u pet, jer na radnom mestu moraju boti od sedam pa do 17 časova.

Foto: RINA

Olivera Dimić

“Nije teško brati trešnje. Jer ne morate da se saginjete kao za jagode i borovnice na primer. U toku dana mogu da naberem oko 100 kilograma. Sunce je sa nama i sparina, ali uhvatimo i malo hlada od drveta. Pauze nam traju pola sata i posle sve jovo nanovo”, rekla je Olivera Dimić koja već godinama unazad bere voće i tako zarađuje novac.

Trešnje možda nije teško brati, ali ako se penjete na visoke grane može biti poprilično rizično.

“Ja ne smem da se popenjem gore. Bilo je slučajeva kad neko padne sa trešnje i od tad taj posao prepuštam najspretnijima. Što je sigirno – sigurno je”, kaže Olivera.

I upravo njen sin, osamnaestogodišnji Vuk Dimić sa njom je na terenu i penje se na visoke grane jer se pokazao kao spretan i hrabar, ali i saosećajan prema starijim koleginicama.

Foto: RINA

Vuk Dimić

“Još uvek idem u srednju školu, tako da poslom u nadnici zarađujem dzeperac. Branjem trešanja mogu da uzmem oko 200 evra za deset dana, što uopšte nije malo. Deo ću dati roditeljima, a za ostatak ću kupiti nešto sebi”, priča ovaj mladić koga smo zatekli na vrhu trešnje u dva sata popodne.

Oko 50 kilometara dalje u selu Vlaški do u jeku je berba borovnica. Na imanju Živote Bajkića ovo voće bere osam žena koje je, kako kaže, jedva pronašao.

Foto: RINA

Života Bajkić

“Dnevnica je 2000 dinara, radi se od 7 do 17, imaju dve pauze i posluženje. Ali, radnike je izuzetno teško naći. Da li ne žele ili ne mogu da rade, ne znam šta je u pitanju. Žene koje sam pronašo da beru borovnice su iz sela udaljenih oko 20 kilometara i svako jutro idem po njih i vraćam ih nazad”, priča Života Bajkić.

Stefani Horvat ove godine prvi put se odlučila da bere borovnice i još uvek ne zna da li će to ponoviti i sledećeg leta.

Foto: RINA

Stefani Horvat

“Kad sunce upekne oko 12 sati izuzetno je teško izdržati. Zato ljudi i izbegavaju rad na njivi. Međutim, dnevnica je dobra i druženje sa ostalim beračima je lepo iskustvo. Tako da kad stavite na vagu imate dobre i loše stvari, pa šta presudi”, izjavila je Stefani.

Kome je voće slađe – beračima ili proizvođačima, ostaje da se vidi. Ali, sigurno je da ni jednim, ni drugim nije lako, što zbog visokih temperatura, što zbog klimavih otkupnih cena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set