• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

27.06.2019

10:19

(VIDEO/FOTO) VRELI TALAS IZ SAHARE STIGAO I U SRBIJU I DONEO TROPSKE TEMPERATURE! Roštiljdžijama i putarima najteže na paklenih +36!

Vesti

(VIDEO/FOTO) VRELI TALAS IZ SAHARE STIGAO I U SRBIJU I DONEO TROPSKE TEMPERATURE! Roštiljdžijama i putarima najteže na paklenih +36!

Podeli vest

Tropska vrelina pojačana velikom vlagom najviše problema stvara onima koji rade na otvorenom. Zamislite kako nam je u kombinezonima na ovom suncu, kažu radnici koji renoviraju beogradski Trg republike

U Srbiju je juče stigao vreli tropski talas iz Sahare! Nesnosne vrućine pojačane vlagom i temperature iznad 36 stepeni najviše muke zadale su putarima, građevincima i roštiljdžijama, koji su "popadali s nogu" od toplote.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ništa bolja situacija nije bila ni u gradskom prevozu, pošto mnogi autobusi nemaju klimu, pa su se putnici "kuvali" od vrućine.

Ništa ne pomaže

Odozgo nas greje sunce, a odozdo ćumur. Nema te klime koja može da nam pomogne
Snežana, radnica ćevabdžinice u centru Beograda

Rad na suncu

U centru Beograda ubedljivo najtoplije je na Trgu republike, koji brojni radnici renoviraju po nesnosnoj vrućini. Tu je juče izmereno paklenih 36 stepeni, mada je temperatura na samom gradilištu na suncu bila bar pet stepeni viša. Jedan od radnika Svetislav Ilić (21) u punoj opremi, u debelom kombinezonu i sa kacigom, neumorno je postavljao kocke kako bi radovi bili završeni pre nego što sunce uprži direktno iznad njih.

- Kada smo u hladovini, nekako i podnosimo ovaj pakao. Vruće je i dok se ne radi, a kamoli kad na ovim tropskim temperaturama postavljamo kocke i asfaltiramo. Ni u ovim kombinezonima nam nije nimalo lako. Najgore je kad smo direktno na suncu, tada baš bude neizdrživo i zato jurimo da što pre završimo posao i da se sklonimo u hlad. Na sreću, šefovi su nam obezbedili ventilatore koji koliko-toliko pomognu u danima kao što je ovaj - kaže Svetislav.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Do kraja nedelje biće tropsko vreme

Sve do kraja nedelje biće sunčano i veoma toplo, ali nas sa vremena na vreme bar nakratko mogu rashladiti letnji pljuskovi.
- Danas će u Srbiji biti sunčano i tropski toplo. U toku večeri i noći očekuje se osveženje i povećanje oblačnosti, tek ponegde uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom, i to uglavnom u zapadnim predelima. Bar malo će nas rashladiti severozapadni vetar, a maksimalna temperatura dostići se i 36 stepeni. Slično vreme zadržaće se sve do kraja nedelje, a "najhladniji" dan biće u subotu, kada živa u termometru neće preći 30 stepeni - kaže Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella".

Vrelo je bilo i radnicima u ćevabdžinicama, koje pored sunca greje i ćumur.

Najtopliji Novi Sad i Negotin

Novi Sad, Negotin i Beograd juče i danas su najtopliji gradovi u Srbiji. Živa se u ovim mestima u hladu juče popela do 34 stepena, a danas će i do 36. Prema RHMZ, Kopaonik i Zlatibor su juče bile jedine tačke u Srbiji gde temperatura nije prelazila 30 stepeni

- Užasno je vruće, zbog roštilja koji ne gasimo po ceo dan u ćevabdžinici bude i za nekoliko stepeni više nego na najvećem suncu na ulici. Da nemamo klimu, skapali bismo. Evo, vaš termometar je izmerio 34 stepena, iako klimu nismo ugasili otkako smo otvorili radnju. Šta bi tek bilo da je nemamo? Dugo radim ovo, već godinama svako leto provedem uz užarenu rešetku, valjda se i navikne čovek, pa više ni ne obraćam pažnju na to da mi je vrućina i da me oblio znoj. Kako ne bismo popadali u nesvest, ne gasimo klimu, pijemo mnogo hladne vode i sa nestrpljenjem čekamo neko osveženje - rekla nam je kroz osmeh Snežana, radnica ćevabdžinice u strogom centru Beograda.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Pakao u busevima

Kada autobus nema klimu i kada je u njemu gužva, onda je vrućina baš neizdrživa

Putnici linije 68

Vrelo u prevozu

Ulazak u gradski prevoz prethodnih dana bio je pravi izazov za Beograđane, jer u mnogim vozilima ne rade rashladni uređaji.

- Kada autobus nema klimu i kada je u njemu gužva, onda je apsolutno neizdrživo i bolje je izaći i sačekati drugi. Poslednjih dana, očigledno su iz GSP-a pustili na ulice novija vozila, koja su dobro klimatizovana, pa nije toliko neizdrživo - kaže nam Miloš J., koji se redovno vozi na liniji 68 od Zelenog venca do novobeogradskih blokova.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set