• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

16.07.2019

23:09

LEUKEMIJA KOSI SVE PRED SOBOM! KARCINOM KRVI JEDNO OD NAJOPASNIJIH I NAJSMRTONOSNIJIH MALIGNIH OBOLJENJA! Više od 70 mališana godišnje u Srbiji oboli od ovog raka!

Vesti

LEUKEMIJA KOSI SVE PRED SOBOM! KARCINOM KRVI JEDNO OD NAJOPASNIJIH I NAJSMRTONOSNIJIH MALIGNIH OBOLJENJA! Više od 70 mališana godišnje u Srbiji oboli od ovog raka!

Podeli vest

Svaka sedma osoba u Srbiji koja oboli od leukemije je dete. Uzrok ovog karcinoma su genetika i radijacija, a posebno posledice NATO bombardovanja. Može da se izleči samo ako se otkrije u ranoj fazi

Leukemija ili karcinom krvi je jedno od najopasnijih i najsmrtonosnijih malignih oboljenja koje posebno napada decu! U Srbiji svake godine od nekog oblika ovog raka oboli 500 ljudi, a više od 70 je mlađe od 18 godina. To znači da je svaki sedmi oboleli dete.

Tačan uzrok ovog karcinoma, od kojeg je oboleo i naš slavni fudbaler Siniša Mihajlović, nije poznat, ali je njegovo nastajanje povezano sa genetikom i radijacijom. U Srbiji je primećen značajan porast obolelih nakon NATO agresije, tokom koje su na našu zemlju bacane bombe sa osiromašenim uranijumom. Stručnjaci kažu da leukemija spada u najmalignije karcinome i da može da se izleči samo ako se otkrije u ranoj fazi.

Slab organizam


Dečji organizam je slab, a ćelije koštane srži nedovoljno razvijene. Zato su najmlađi najugroženiji
prof. dr Slobodan Čikarić

Foto: Informer DN


Uticaj radijacije


Poznati srpski onkolog prof. dr Slobodan Čikarić ističe da leukemija čini pet odsto svih malignih tumora i da su, nažalost, deca najugroženija kategorija.

Saveti lekara najvažniji u lečenju


Predsednik Udruženja "Leuka" Predrag Slijepčević napominje da svi pacijenti kod njih mogu naći sve savete, a pre svega podršku, za lečenje od leukemije.
- Pacijenti koji obole od ove smrtonosne bolesti najpre moraju da budu hrabri. Bitno je da ne mislite na ishod, već da se borite i da, kad je najteže, ne odustanete. Ne smete se lečiti na svoju ruku, niti preko interneta. Ishranu, vitamine i ostale namirnice takođe ne smete uzimati po savetima i vašim idejama, već isključivo po savetu lekara. Jer, i previše vitamina aronije ili cvekle može imati kontradejstvo. Ono što je sigurno jeste da je preporučljiva lagana, dijetalna hrana koja je termički obrađena - kaže Slijepčević.


- Leukemija je smrtonosna, sistemska bolest, jer ona ne napada jedan organ kao ostali solidarni tumori, već ceo organizam, odnosno krvotok. To je jedno od najmalignijih oboljenja i zaista je veoma važno da se brzo dijagnostikuje i da se hitno krene sa procesom lečenja. Trenutno najveći problem jeste što od ovog malignog oboljenja najviše obolevaju deca. Njihov organizam je slab, a ćelije koštane srži nedovoljno razvijene i nemaju mogućnost odbrane. Kod leukemije poremećene krvne ćelije se nekontrolisano dele i potiskuju normalne ćelije u koštanoj srži. Zbog toga zdrave ćelije prestaju sa normalnim radom i gube svoj prvobitni oblik - objašnjava dr Čikarić i naglašava šta je razlog nastajanja ove bolesti:


- Iako ne postoji tačan uzrok i dosada nije dokazano šta zapravo izaziva stvaranje leukemije, svakako jedan od glavnih krivaca jeste zračenje. U slučaju Srbije, pod tim mislimo na NATO agresiju i posledice tog bombardovanja. Znamo da je radioaktivnu prašinu vetar razneo po celoj Srbiji i zagadio zemljište i reke. Na našu zemlju je tada bačeno čak 15 tona osiromašenog uranijuma, zatrovani smo 230 puta većom dozom nego što je dozvoljeno i to kao posledicu ima oko 70.000 ljudi koji su u poslednjih 20 godina oboleli od raznih oblika raka, a posebno od leukemije. Pored ovih, faktori rizika su i pušenje, ali i određeni genetski poremećaji kao što je, na primer, Daunov sindrom - priča naš sagovornik.

Faktori rizika


* izloženost hemioterapiji ili radioterapiji tokom lečenja drugih tipova kancera
* izloženost vrlo visokim nivoima radijacije
* određene genetske abnormalnosti
*pušenje
 

Na pitanje kako se leči ovaj opaki malignitet, Čikarić odgovara:


- Uglavnom se rešava hemioterapijom i davanjem citostatika. U opticaju je i imunološka terapija, ali zasad je u eksperimentalnoj fazi. Moguća je i transplantacija koštane srži, ali samo u najtežim oblicima bolesti, i to pod uslovima da se svi parametri podudare i da se nađe odgovarajući davalac.


Profesorka dr Ana Vidović, hematolog iz Kliničkog centra Srbije (KCS), navodi da je kod svake leukemije klinička slika različita.

Simptomi:


* nizak broj belih krvnih zrnaca
* česte infekcije
* umor
* kratak dah
*bledilo kože
*znojenje tokom noći
*blago povišena temperatura, koja ne prolazi
* bolovi u kostima i zglobovima
* naglo mršavljenje
* otečene limfne žlezde

- Leukemija spada u sam vrh najsmrtonosnijih maligniteta, ali ukoliko se dijagnostikuje na vreme i proces lečenja bude efikasan, između 30 i 40 odsto ukupnog broja pacijenata se izleči. Zato je jako važno da, ukoliko primetite simptome poput malaksalosti, povišene temperature ili pojačanog znojenja, odmah odete na analizu krvi. Ukoliko rezultati budu jasno ukazivali na izmenjene vrednosti, pacijent se šalje kod hematologa, a onda se radi punkcija koštane srži. I to je ceo proces uspostavljanja dijagnoze - objašnjava dr Vidović.


Akutni oblik je gori


Ona dodaje da se na njihovoj klinici godišnje leči 100 novoobolelih pacijenata od različitih oblika ovog karcinoma.


- Što se vrsta leukemija tiče, imamo akutnu, koja je mnogo agresivnija, i hroničnu. Akutna mijeloblastna čini 80 odsto svih akutnih leukemija, a limfoblastna oko 20 odsto. Lečenje zavisi od procesa bolesti, ali i od stanja samog pacijenta, kao i od starosne dobi. Nije isto ako je pacijent neko stariji ili ako je reč o detetu. Svakako, jedan od procesa jeste hemioterapija, davanje citostatika u vidu tableta ili venski, ali i transplantacija koštane srži, koja može da se uradi kod polovine obolelih - ističe naša sagovornica.


Leukemija napada i sportiste


Mnogi poznati svetski sportisti oboleli su od leukemije, ali većina se izborila ili se uspešno bori sa ovom opakom bolešću. Iako nema naučnog objašnjenja zašto je to tako, leukemija, bilo da je akutna ili hronična, oblik je karcinoma od kojeg sportisti najčešće obolevaju.

Foto: Informer DN


Siniša Mihajlović
Proslavljeni fudbaler, sada trener Bolonje, u subotu je objavio da boluje od veoma agresivnog oblika akutne leukemije. Iako na testiranju krajem februara nije imao nikakve znake ove bolesti, već nekoliko meseci kasnije ona mu je otkrivena posle rutinskog pregleda povrede kuka. Od danas Mihajlović kreće na agresivne terapije u bolnici u Bolonji (o tome više pročitajte na strani 32).


Nenad Krstičić
Bivši fudbaler Crvene zvezde i povremeni reprezentativac pre devet godina je oboleo od Burkitovog limfoma, teškog oblika leukemije, koji mu je otkriven nakon povrede kolena. Lekari su mu davali samo 48 sati života, ali su uspeli da zaustave širenje malignih ćelija i da ga izleče. Tokom lečenja Krstičić je izgubio 25 kilograma.

Foto: Informer DN


Karim Abdul Džabar
Legendarni košarkaš Lejkersa objavio je u novembru 2009. godine da boluje od hronične mijeloidne leukemije. Podvrgao se agresivnim terapijama i tri godine kasnije, 2011. godine, objavio je da se bolest povukla, "ali da uvek postoji mogućnost da se vrati."


Stilijan Petrov
Bugarski fudbalski reprezentativac otkrio je da boluje od akutne leukemije pošto je dobio temperaturu tokom meča svog kluba Aston Vile i Arsenala u martu 2012. godine. Godinu dana se borio sa bolešću, a u maju 2013. objavio je da definitivno prekida fudbalsku karijeru. Uspeo je da pobedi bolest.


Hoakin Kaparos
Trener Sevilje Hoakin Kaparos objavio je u aprilu ove godine da boluje od hronične leukemije. On je naglasio da bolest sporo napreduje i da se zbog toga neće podvrgnuti medicinskim tretmanima, niti će prestati sa obavljanjem svog posla.

Foto: Informer DN


Rikako Ikee
Mlada japanska plivačica (18), od koje se očekivao veliki broj medalja na OI u Tokiju sledeće godine, u februaru je morala da se povuče jer joj je otkrivena leukemija. Bolest joj je dijagnostikovana tokom kampa u Australiji, a Rikako trenutno prima terapije i nada se izlečenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihailiovic

pre 4 godine

PA VI VELICAJTE VUCICA I NJEGOVU IZDAJU SRBIJE I SARADNJU SA NATO ZLOCINCIMA !

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set