• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

29.07.2019

18:55

(FOTO) ČUVARI ZMAJA NA PETROVARADINU! Drugi viteški sabor oduševio Novosađane!

Vesti

(FOTO) ČUVARI ZMAJA NA PETROVARADINU! Drugi viteški sabor oduševio Novosađane!

Podeli vest

Članovi oko 70 viteških udruženja iz cele Srbije defileom i borbama proteklog vikenda podsetili kako treba čuvati srpsku baštinu...

Petrovaradinska tvrđava proteklog vikenda bila je nalik srednjovekovnim gradovima kakve danas viđamo u filmovima. Na Drugom novosadskom viteškom saboru, uprkos velikoj vrućini, vitezovi iz oko 70 udruženja iz cele Srbije nastupili su pod punom opremom, teškom i više od 30 kilograma.

Na megdanu pod punom opremom

Na radost posetilaca, pogotovu onih najmlađih, članovi udruženja su prikazali prave viteške borbe, takmičili se u streličarstvu i drugim disciplinama, a priređena je i izložba starosrpske rase pasa zvanih silvan.

(FOTO) ONA JE MIS AKVAPARKA JAGODINA! Stručni žiri bio na mukama, a svi su gledali u dve Milice i Jovanu!

Foto: Informer DN/Čuvarai zmaja

POŠTUJEMO TRADICIJU Mile Petrović iz Udruženja "Čuvari zmaja"

Šta je bohort borba

Osim raznovrsnih demonstracija i prikaza srednjovekovnih disciplina, održane su i prave viteške borbe tzv. bohort borbe.

- Bohort borba je sportska disciplina koja izučava srednjovekovne borilačke veštine. Ona obuhvata i mačevanje i rvanje i sve tehnike kojima je morao da vlada jedan srednjovekovni vitez. Mi se bavimo očuvanjem tog sporta, borba je naporna, ali su povrede izuzetno retke-objasnio je Petrović.

- Manifestacija je osmišljena s ciljem da promovišemo srednjovekovnu kulturu i viteštvo, i to ne samo kao značenje reči već i kao način života. Želimo da na praktičan način približimo sugrađanima našu istoriju i kulturu - kaže Mile Petrović, osnivač Srpskog viteškog udruženja "Čuvari zmaja" iz Novog Sada, koje je bilo organizator ovog saborovanja.

KLIMATSKI UDAR! SPARNO DO ČETVRTKA, PA PAKAO OD 35 STEPENI! Smena kiše i sunca naredne nedelje!

Na megdanu pod jarkim suncem na popularnoj Đavi vitezovi su za radoznalu publiku ukrstili koplja i mačeve.

Uz zvuke srednjovekovne muzike najmlađi su imali priliku da se oprobaju u radionicama mačevanja, streličarstva i jahanja.

Foto: Informer DN/Čuvarai zmaja

UZ ZVUKE SREDNJOVEKOVNE MUZIKE Trideset kilograma u proseku je teška viteška oprema 

- Biću i ja vitez kad odrastem. Probao sam da pucam iz strele i bilo je super - rekao nam je sedmogodišnji Aleksa.

Psi iz vremena cara Dušana

Publici je bila zanimljiva i izložba pasa silvana, "srpskih zmajeva", koji su u srednjem veku bili verni pratioci srpskih vitezova.

(FOTO) U IME CERSKIH JUNAKA! Sveštenik šabačke eparhije već 15 godina pokušava da oživi ovu planinu!

Foto: Informer DN/Čuvarai zmaja

RETKA RASA Danas u svetu ima 90 salivana  

- Ceo jedan segment Dušanovog zakonika govori o pravilu držanja te rase. Danas je ova rasa veoma ugrožena i na svetu ima svega 90 jedinki - objasnio je Petrović.

Foto: Informer DN/Čuvarai zmaja

BUĆU VITEZ KAD PORASTEM Radost za najmlađe 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set