INFORMER U GUČI! POČEO TRADICIONALNI 59. SABOR TRUBAČA! Truba briše sve granice!

Informer DN

21:41 Srbija 0

A. CRNOMARKOVIĆ | 09. 08. 2019.

INFORMER U GUČI! POČEO TRADICIONALNI 59. SABOR TRUBAČA! Truba briše sve granice!

Već prvog dana uz zvuke trube, jagnjetinu i svadbarski kupus okupilo se više desetina hiljada ljudi iz Nemačke, Italije, Francuske, Kine...

Počeo je 59. Sabor trubača u Guči, koji je juče, poput lule mira, već prvog dana uz zvuke trube, oko jagnjetine, prasetine, svadbarskog kupusa i čuvenog hajdučkog ćevapa okupio na desetine hiljada ljudi različitih vera, nacija i ideologija. Svi oni podno planine Jelice došli su sa istim ciljem - da makar četiri dana pobegnu od briga i stresa i da se potrude da hladnjače pune mesa i cisterne natočene pivom do ponedeljka budu prazne, a srce i želudac ispunjeni do vrha.

Putovali četiri dana

Reporteri Informera posetili su Guču, na čijim ulicama su zatekli veliki broj stranaca. Tako su Masimo (31) i Federiko (30) iz 1.800 kilometara udaljene Vićence stigli sa svojim drugarom Predragom (29), i to na motorima.

Informer DN

Recept za svadbarski kupus "kilo na kilo"

Jedan od najvećih specijaliteta u Guči svakako je čuveni svadbarski kupus. Zbog toga nam je Božidar Trifunović iz Gornje Travarice, koji ovaj specijalitet sprema već 40 godina, otkrio tajni recept.

- Bitno je da se ređa red kupusa, red mesa ili, što bismo mi rekli, 'kilo na kilo'. Uz to je obavezno da se stavlja i svinjetina i govedina. Od mesa za ovaj specijalitet najzahvalniji su slanina, kolenica, rebra i delovi od vrata. Sve to se krčka najmanje šest sati i bude prste da poližeš - otkrio nam je Božidar.

- Rođen sam u Petrovcu na Mlavi, ali od detinjstva živim u Italiji. Uprkos tome, redovno dolazim u Guču i poželeo sam da dovedem i svoje najbolje prijatelje Masima i Federika. Pošto pored dobre muzike i vrhunske hrane volimo i motore, na njima smo došli do Guče. Krenuli smo u nedelju, putovali puna četiri dana i prevalili 1.800 kilometara, ali nismo se pokajali. Moji prijatelji su probali pečenje, svadbarski kupus i ostale specijalitete i mnogo su im se svideli. Iskreno, ne znaju gde se nalaze, jer oni u Italiji jedu mnogo lakšu hranu - rekao nam je Predrag, a na njega se nadovezao i Federiko, koji za razliku od Masima govori engleski:

Za pečenje prasića i jagnjića 5.000 dinara dnevno

Pored svadbarskog kupusa, neizostavni deo je i praseće i jagnjeće pečenje. Najveći majstor u Guči u njegovom pečenju jeste deda Rade, koji se time bavi već 20 godina. On nam je ispričao kako to radi i uz to se i pohvalio svojom velikom dnevnicom.

- Što bi profesori rekli, definicija je jednostavna - 10 kilograma jedan sat. To znači da, ako prase ima 20 kilograma, peče se dva sata, a jagnje, ako ima 30 kilograma, peče se tri sata. Najbitnije je da se meso ne skine prerano sa vatre i da pečenje ostane poluživo. Pravi pokazatelj da je dobro pečeno kod jagnjeta je kada mu potpuno iskoče plećke, a kod praseta ubodete nož ispod plećke do kosti i ne sme da bude krvavo. Verujte mi, ovo nije nimalo lak posao, ali se vrhunski plaća. Dnevnica mi je 5.000 dinara, pomnožite to sa pet dana sabora, pa vidite koliko zaradim - ponosno nam je rekao deda Rade.

- Ovde nam je sve super. Kao u nekom filmu naučne fantastike. Sve što smo probali bilo je jako ukusno, ali smo se prejeli, što nije dobro po ovom suncu. Sve u svemu, dolazimo ponovo, vi ste totalno lud narod. Prvi put smo u životu videli da neko može da jede prasetinu i pije pivo za doručak - rekao nam je vidno fascinirani Italijan.

Informer DN

Nakon njega naišli smo na Nemca Maksa (24) iz Berlina, koji nam je rekao da je godinama gledao video-klipove iz Guče i da nije bio živ dok nije došao to da vidi uživo.

- Bavim se prostornim planiranjem, ali obožavam zvuk trube. U slobodno vreme samo to slušam. Čuo sam da je ovo najveći festival trube u Evropi, godinama gledam na internetu i rekao sam sebi da moram da dođem. Pored muzike, sviđa mi se i hrana, pogotovo praseće i jagnjeće pečenje, a oduševljava me i to koliko je ovde sve jeftino. Ovo nema nigde u svetu - bio je oduševljen Maks.

Gužve i policija na sve strane

Svi koji žele da se upute na Sabor trubača u Guču moraju da se naoružaju strpljenjem, jer ih očekuju stravične gužve na putevima. Razlog za ovo leži u tome što je do 18. avgusta zatvorena deonica Ljig-Preljina, pa je kompletan saobraćaj preusmeren na Ibarsku magistralu. Međutim, tu su na nekoliko mesta radovi na putu, pa od Beograda do Guče ne možete stići za manje od tri sata. Uz to nikako nemojte sedati za volan pod dejstvom alkohola, jer sve vrvi od saobraćajne policije. Ekipa Informera je juče na putu od Beograda do Guče videla čak četiri patrole.

Mali trubači iz Francuske

Da sve bude zanimljivije, na ulicama Guče naišli smo i na Fransou (52), učitelja trube iz Lemana u Francuskoj, koji je u malu varošicu podno Jelice doveo čitavu svoju grupu od 20 đaka. Uz to, Fransoa nam je pokazao i majicu sa likom svog idola Vladimira Putina, koju sa ponosom nosi.

Informer DN

Cene

hrana

prasetina 1.200-1.300
jagnjetina 1.500-1.700
hajdučki ćevap 1kg 2.500
mešano meso 1.200
svadbarski kupus 300-400
pljeskavica, kobasica, pet ćevapa (na ulici) 200
pomfrit 150

piće
 

sokovi 250
voda 120-150
pivo 100-400
rakija 100-300
vino 1.000 - 1.500

- Ovo je dosta ozbiljna grupa mladih i talentovanih trubača od 15 do 24 godine. Što se tiče trube, verujem da sam ih već do sada naučio sve. Međutim, ako žele da budu zaista dobri u ovome, moraju da izađu iz učionice među ljude i da uče zanat. Zbog toga sam se odlučio za ovaj Sabor, za koji sam čuo da je ubedljivo najbolji. Odlično se provodimo, sviramo svaki dan u centru Guče i planiramo da ostanemo do kraja. I dolazićemo sigurno i narednih godina - zaključuje Fransoa.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]