• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

19.08.2019

16:55

ANTIĆ PORUČIO GRAĐANIMA KRUŠEVCA: Sve će biti spremno za grejanje!

Vesti

ANTIĆ PORUČIO GRAĐANIMA KRUŠEVCA: Sve će biti spremno za grejanje!

Podeli vest

U modernizaciju toplane u Kruševcu biće uloženo 350 miliona dinara iz državnog budžeta, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da će do početka grejne sezone biti završeni svi ključni radovi koji treba da obezbede potpuno normalno snabdevanje toplotnom energijom

Antić je danas obišao gradsku toplanu u Kruševcu gde je u toku rekonstrukcija dva kotla na čvrsto gorivo i dva kotla na gas i naveo da se radovi odvijaju u skladu sa dinimakom i u skladu sa očekivanjima. 

Precizirao je da će do početka grejne sezone biti završen remont oba gasna kotla snage po 17,3 megavata i remont jednog kotla na ugalj snage 35 megavata. 

- Ta tri kotla će obezbediti potpuno redovno sanbdevanje tolotnom energijom najvećeg dela grada koji pokriva ova toplana. Do Nove godine mi ćemo izvršiti kapitalni remont i četvrtog kotla, odnosno drugog kotla na ugalj snage 35 megavata koji će dati jednu dodatnu sisgurnost snabdevanju toplotnom energijom - kaže Antić. 

Naglasio je da predstoji grejna sezona u koju će kruševačka toplana potpuno spremno ući i sa stanovišta svojih kapaciteta i postrojenja, a i sa stanovišta nabavke svih potrebnih energenata. 

Podsetio je da se toplana u Kruševcu već duže nalazi u vrlo teškoj situaciji, da je 2012. godine novo rukovodstvo grada sačakao dug toplane veći od 7,5 miliona evra i da je trebalo uložiti puno energije i napora kako bi se sistem održao. 

- Ako tome dodamo zastarelu tehnologiju, veliki broj tehnoloških problema, bilo je vrlo teško i komlikovano u proteklom periodu voditi ovako jedan ozbiljan i kompleksan sistem - rekao je ministar.

Naveo je da je o modernizaciji toplane razgovarano prilikom posete predsedika Aleksandra Vučića u februaru, kada su ga predstavnici Grada Kruševca zamolili za pomoć i podršku. 

Foto: Info Gradske uprave

Tada su,kaže, dobili podršku predsednika da se iz budžeta Srbije obezbedi 100 miliona dinara za rekonstrukciju toplane.

- Međutim, kada je naša ekipa ušla i sagledala potrebu da se remontuju bukvalno sva četiri kotla i kada se ušlo u rekosnturkciju ovog objekta došli smo do toga da su neophodna sredstva za potpunu modernizaciju ove toplane 350 miliona dinara plus PDV i iz budžeta su obezbeđena ta sredstva - rekao je ministar. 

Naveo je da Grad Kruševac poklanja veliku pažnju energetskoj efikasnosti, ulaže ogromne napore da smanji potrošnju energije i konkuriše za sredstav iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost.

Antić kaže da je ove godine Kruševac prošao na konkursu sa jednim od najboiljih projekata za sprovođenje mera energetske efikasnosti za zdravstvenu ambulantu u Balšićevoj ulici, čija je vrednost oko 13 miliona dinara. 

- Nastavljamo dalje. Danas smo gradonačelnica i ja razgovarali o budućim projektima energetske efikasnosti - rekao je Antić i naveo da se razgovaralo i o modernizaciji Gradske kuće kroz mere energetske efikasnosti.

- Ta zgrada iz 1904. kao jedno značajno istorijsko nasleđe pod zaštitom države zaslužuje tu vrstu pažnje. U narednom periodu ćemo pažljivo raditi na projektu koji može da omogući da s jedne strane sačuvamo taj objekata, s druge strane da ga unapredimo kroz mere energetske efikasnosti - rekao je Antić. 

Poručio je da Kruševac zaslužuje veliku pažnju Republike Srbije, da je ovaj deo Srbije u vrhu prioriteta, da je Moravski koridor koji će proći pored Kruševca velika razvojna šansa za taj grad, za nove industrije zone i za privlačenje novih inevsticija na čemu će se, naglašava, vrlo intezivno radili, 

- Da bi sve to obezbedili potrebno je da obezbedimo i stabilno snabdevanje svim ključnim energetima - rekao je Antić i podsetio da je Kruševac jedan od većih gradova u Srbiji sa najnižom cenom grejanja u Srbiji još od vremena kada je Bratislav Gašić bio gradonačelnik, a Vučić premijer, kada je doneta odluka da se ne povećava cena grejanja. 

Gradonačlenica Kruševca Jasmina Parulović kaže da se radovi na toplani intenzivno sprovede kako bi se spremno dočekala grejna sezona. 

- Kruševac intenzivno sarađuje sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Nadam se budućoj saradnji i poboljšanju energetske efikasnosti objekata i osvetljenja - rekla je gradonačelnica.

Direktor Toplane Dragan Azdejković kaže da sa remotom kotlova Grad Kruševac dobija skoro 100 megavata tople energije. 

- Jedan od ciljeva je ne samo stabilno snabedevanje toplom energijom nego i da toplana podmiri veći broj novih korisnika i smanjimo zagađenje - kaže Azdejlović i dodaje da se svi radovi odvijaju po planu. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set