• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

30.08.2019

23:10

DETE ZA PRIMER! Ivana Radinović (15) iz Žitišta već je zemljoradnik! Ivani su igračke traktor i kombajn!

Vesti

DETE ZA PRIMER! Ivana Radinović (15) iz Žitišta već je zemljoradnik! Ivani su igračke traktor i kombajn!

Podeli vest

Ivana Radinović iz Žitišta ima 15 godina i već je ozbiljan zemljoradnik! Ova marljiva devojčica već godinama, uz pomoć svog oca, vodi veliko porodično poljoprivredno gazdinstvo i od toga ne samo da se sama izdržava već u tome i uživa

Dok su se njene drugarice igrale lutkicama i učile da voze rolere i biciklice, Ivana je sa ocem učila na njivi. Od sedme godine vozi traktor, a od 11 i kombajn. Sada, sa 15 godina, ona veći deo poslova u vezi sa setvom, oranjem, kosidbom i prskanjem obavlja sama na porodičnom imanju. Stigne da nešto uradi i kod komšija i tako zaradi za garderobu, ekskurzije, izlaske...

Neće iz sela

Ivana od septembra kreće u prvi razred gimnazije, ali ističe kako će sigurno upisati Poljoprivredni fakultet po završetku srednje škole.

- Želela sam da upišem i srednju poljoprivrednu školu, ali ove u okolini nisu bile baš jake, a ja nisam želela da se udaljavam od imanja. Zato sam, kao odlična učenica, odlučila da upišem gimnaziju. Kasnije planiram da studiram na odseku za zaštitu bilja. Želim da se usavršavam, ali ne i da odem sa sela. Sigurno ću ostati na porodičnom imanju - uverena je Ivana.

Ivana kaže da njena porodica živi od gajenja suncokreta, kukuruza i pšenice i da je odmalena bila "pravi mali tatin sin".

- Nikad me niko nije terao da radim, ali otkad znam za sebe, trčala sam za tatom, koji je uglavnom vreme provodio u polju. Najpre sam bila malo smetalo. Kako sam rasla, počela sam da se interesujem za ono što radi. Strpljivo mi je sve objašnjavao. Pomalo sam nešto i pomagala. Najlepše mi je bilo kad me je tata vozio na traktoru. Gledala sam ga kako vozi i toliko želela da i sama probam. Malo-pomalo postajala sam sve sigurnija i sa sedam godina vozila sam traktor. Posle toga, kombajn je došao kao nadogradnja već postojećeg znanja. Naučio me je da ga vozim jedan od naših radnika - priča Ivana.

Ona kaže da je svesna da vozi bez dozvole i da zato nikad ne izlazi na saobraćajnice.

- Vozim samo po njivama. Uživam da orem i sejem. Kao što neka žena uživa u kupovini haljina i cipela, meni je ovo zadovoljstvo. Osnovnu školu sam završila na traktoru i kombajnu, a tako sam učila i za prijemni. Dok se odmaram, čitam, a onda se, dok vozim, preslišavam - kaže Ivana, koja za neki dan kreće u prvi razred gimnazije u Zrenjaninu.

Foto: informer dn

 
Škola u njivi

Osnovnu školu sam završila na traktoru i kombajnu, a tako sam učila i za prijemni

Devojčica kaže da odavno zarađuje za sebe, a poslednjih godina "obrće" ozbiljan novac.

Ženski poslovi nisu za nju

Ova marljiva devojčica priznaje da se nikako ne snalazi u ženskim poslovima.

- Ja u kući mogu da pospremim svoju sobu i eventualno operem sudove. Ostalo sam prepustila dve godine mlađoj sestri i majci. Iskreno, nemam ni vremena za to. Ja, kad ne idem u školu, non-stop sam na njivama, što našim, što tuđim.

- Oranje naplaćujem 5.000 dinara po jutru. Dosta zaradim, ne samo kod nas na imanju, već i od toga što orem i radim druge seoske poslove po Žitištu i okolini. Pošto to nije mali novac, obično ga dam tati da ga čuva. Iskreno, meni ne treba mnogo. Na njivi se ne nose ni skupe haljine, ni markirane cipele... Izađem i ja sa društvom, letujem, zimujem i putujem, ali najvišem volim da kupim nešto trogodišnjem bratu i dvema mlađim sestrama - priča Ivana.


 



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set