• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

30.09.2019

14:40

PRIZREN U SRCU, NOVI SAD U DUŠI... Kako izgleda kad ti zapale kuću, autorske slike i ikone, pokušaju da zatru trag postojanja i kako se nađe neka neobična svetlost na kraju tunela

Vesti

PRIZREN U SRCU, NOVI SAD U DUŠI... Kako izgleda kad ti zapale kuću, autorske slike i ikone, pokušaju da zatru trag postojanja i kako se nađe neka neobična svetlost na kraju tunela

Podeli vest

Profesor ruskog jezika, ali i odbrane i zaštite, neko ko je završio dva fakulteta; glumac- amater koji je osvajao mnoge nagrade, pre svega zbog interpretacije Borinog gazda Mitketa; slikar i ikonopisac, penzionisani uposlenik Ministarstva odbrane SRJ i Srbije - sve je to Zvonimir Stevanović, koji je posle progona iz rodnog Prizrena 1999. godine postao Novosađanin

Učenicima u prizrenskim srednjim školama je predavao ruski, istovremeno se bavio  ikonografijom i klasničnim slikarstvom,  radio na kopistici  zidnog slikarstva. Uporedo je glumio, režirao i pripremao predstave u Srpskoj drami Amaterskog pozorišta pri Domu kulture  u Prizrenu. 

- Slikarstvo je moj hobi iz srednje škole.Do rata 1999. imao sam veliki broj samostalnih i kolektivnih izložba,  kako u mom rodnom Prizrenu, tako i u Prištini, u holu Narodne biblioteke, zatim u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i drugim kosmetskim mestima - priča za Infroemr Stevanović i sa setom dodaje:

Sećanje na patrijarha Pavla

Neizbežno je pitanje kako se naš sagovornik  seća tadašnjeg vladike, a potonjeg patrijarha Pavla, koji je tri decenije bio episkop baš u Prizrenu.
 

Foto: Tanjug

- Patrijarh Pavle je u  Prizren  došao 1950 godine, gde je u to vreme bio profesor i vaspitač u  Pravoslavnoj bogosloviji  Sv. Kirila i MetodijaSve vreme njegovog boravka u Prizrenu, moj pokojni otac Trifun  bio je njegov đakon. .U to vreme, moj otac je  radio  kao ekonom i  honorarni nastavnik crkvenog pojanja. Tada su   predavali i generaciji , u kojoj je bio i sadašnji  patrijarh SPC, gospodin Irinej. Vladika  Pavle je  bio Božiji blagoslov srpskom narodu u Prizrenu i okolini. Taj sveti čovek je oplemenio, naučio skromnosti i  trpeljivosti ,ne samo mene, nego i sve nas koji smo imali čast da ga lično  poznajemo. Poštovali su ga tada  i ljudi drugih vera. Uprkos tome što su ga neki mrzitelji svega onog što je srpsko,  vukli za bradu čak i u centru Prizrenu. Na sudu, on ih nije krivično gonio, uz blagu reč da će dragi Bog o svemu suditi.

- Sve slike i ikone koje sam do rata  stvorio, njih preko 150, izgorele su u kući u Prizrenu, koja je odmah zapaljena po mom odlasku,  juna 1999.  To je bila prva spaljena kuća u starom prizrenskom naselju Potkaljaja, gde su uglavnom živeli Srbi.

Stevanovića život nije mazio, prerano je ostao bez supruge, sa dvoje tada maloletne dece, a kasnije, pod patronatom tzv. međunarodne zajednice i NATO agresora i  bez kuće u Prizrenu, ali se ipak nije predavao.

- Po dolasku u Novi Sad, grad koji sam, pored rodnog Prizrena,  najviše voleo u bivšoj Jugoslaviji, počeo sam da radim u odeljenju Ministarstva odbrane SRJ, koje je tada bilo smešteno u zgradi Banovine. Nastavio sam da se bavim slikarstvom i ikonografijom, što mi je u prvim trenucima po dolasku pomoglo da se brže stabilizujem, kako materijalno. tako i mentalno. Kada mi je Prizren bio samo bolno  sećanje, ne tako dugo od našeg progona sa Kosova i Metohije, 2001.godine,  imao sam izložbu u zgradi Banovine, odnosno, tadašnjeg Izvršng veća AP Vojvodine -  kaže Stevanović.
 
Njegovi radovi nisu ostali nezapaženi, pa su slike i ikone otišle i za Švajcarsku i Italiju, a pozvan je i da dva puta učestvuje na slikarskim kolonijama u Somboru.

- Sada sam u penziji,  slikanje mi je i dalje hobi koji me "drži"  i pomaže  da lakše prebrodim sve promene u životu i ispunjava  penzionerske dane. Zahvaljujući mom dragom prijatelju , sada pokojnom borcu iz Drugog svetskog rata Radetu Keviću,  koji ima vikendicu na Popovici, u divnoj  fruškogorskoj prirodi,  dobio sam novi slikarski prostor. U vikendici sam, pored ostalog,  uradio niz murala u prizemlju. Kako je lepo krenulo, nadam se da ću uskoro imati dovoljno slika za samostalnu izložbu - veli Stevanović.

Foto: S. K.

Zvonimir Stevanović je jedan u nizu, od stotina hiljada Srba koji su, od početka do kraja devedesetih godina prošlog veka, žar sa ostataka spaljenih ognjišta tamo gde su im koreni, raspalili na novom staništu. 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set