• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

11.10.2019

15:02

(FOTO) ARHEOLOŠKA MAFIJA PLJAČKA SREM! Za sobom ostavljaju pustoš, NAJVREDNIJI PRIMERCI ZAVRŠAVAJU PO SVETSKIM MUZEJIMA, a šteta za Srbiju NEPROCENJIVA!

Vesti

(FOTO) ARHEOLOŠKA MAFIJA PLJAČKA SREM! Za sobom ostavljaju pustoš, NAJVREDNIJI PRIMERCI ZAVRŠAVAJU PO SVETSKIM MUZEJIMA, a šteta za Srbiju NEPROCENJIVA!

Podeli vest

Mitrovačka policija uhapsila je dvojicu muškaraca od 65 i 55 godina osumnjičenih za krivično delo prikrivanje prokrijumčarenog kulturnog blaga. Prilikom pretresa njihovih kuća pronađena su četiri metal-detektora, 3.000 starih novčića i pet kilograma antičkih predmeta!

Ovo je samo poslednji primer delovanja arheološke mafije, koja dobro uhodanim ilegalnim kanalima kulturno blago, od novčića do oružja, iskopano na njivama, plasira u ruke privatnih kolekcionara na zapadu.

- Situacija je katastrofalna, ali mi stručnjaci malo šta tu možemo! Divlji arheolozi "naoružani" metal-detektorima, a često i pravim naoružanjem, odlično poznaju arheologiju ovih terena, dok je šteta koju nanose lokalitetima ogromna. Za sobom ostavljaju pustoš, oskranavljene ostave i nalazišta, zbog nekoliko vrednih komada unište sve čega se dočepaju - nemoćno širi ruke arheolog Miroslav Jesretić, viši kustos Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici.

Ceo Srem je jedan veliki lokalitet, a ogromne jame kao posledica divljih arheoloških iskopavanja mogu se sresti u celom regionu. Sama Sremska Mitrovica trajanjem od sedam milenijuma od neolita, preko Kelta, Rimljana, Avara, Slovena i Vizantijskog kulturnog nasleđa, predstavlja bogato nalazište.

Foto: N. Božić

Mitrovacka policija zaplenila je 3.000 antickih novčića

Iako se krijumčari sve od oružja, nakita, grnčarije, najčešći objekat ilegalne trgovine su novčići, čija cena na crnom tržištu varira od 100 evra do 100 hiljada evra, zavisno od toga da li je reč o unikatu, iz koje kovnice potiče ili iz kog perioda. Krijumčari često seljacima nude besplatno duboko oranje, s tim da sve što se vredno u zemlji pronađe pripadne njima.

Po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara sve što je pod zemljom ili vodom državna je svojina, ali kad iskopavanje vrše "divlji" arheolozi o antikvitetima ne postoji dokumentacija, upozoravaju stručnjaci.

NESTVARNA PRIČA O LEPOJ MELI IZ KIKINDE: Povratila očevo bogatstvo, sahranila muža i dete, dobila sina s kočijašem, a onda u DAVANJU NAŠLA MIR!

Dok traju zvanična iskopavanja organizuje se i čuvarsko obezbeđenje, ali čim se završe nalazišta ostaju potpuno nebranjena i prepuštena na milost i nemilost pljačkašima koji u potpunosti "očiste" teren.

- Mitrovicu javno posećuju domaći i strani kolekcionari, a na intenertu čak postoje strane za prodaju antikviteta ilegalno iskopanih sa ovih terena. Građani nas zovu i sami prijavljuju pljačkaše koji se u svako doba mogu videti na sremskim njivama kako metal- detektorima pretražuju terene. Mi to prijavimo policiji, ali su kazne male, krivci se uglavnom provuku sa uslovnim kaznama - kaže Jesretić.

OTVORENA IZLOŽBA GRČKO-KELTSKOG LOKALKITETA NA TLU SRBIJE! U srcu Balkana su otkriveni delovi urbanog naselja iz perioda Aleksandra Velikog!

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici postoji validna dokumentacija i mape svih arheoloških lokaliteta u Sremu, koji zbog opasnosti od zloupotreba nisu dostupni javnosti.

- Nizak standard u našoj zemlji i mogućnost brze zarade pogoduju razvoju ilegalnog tržišta antikvitetima. Svemu tome doprinosi i nepostojanje svesti o značaju očuvanja nalazišta i nalaza. Samo velikim zajedničkim angažovanjem sudstva, policije i nas stručnjaka možemo stati na put izuzetno organizovanoj arheološkoj mafiji i zaustaviti odliv našeg kulturnog blaga, upozorava arheolog Biljana Lučić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Foto: N. Božić

Zlatni avarski pojas iz 6. veka neprocenjive vrednosti

U Sremskoj Mitrovici je bilo slučajeva da su zahvaljujući akciji policije prekinuti ilegalni putevi krijumčara, a zaplenjeni antikviteti predati Muzeju Srema. Jednom takvom akcijom 1992. godine unikatan zlatni pojas iz 6.veka neprocenjive vrednosti, ukrašen dijamantima za koji se pretpostavlja da je pripadao avarskom vođi Bajanu ili njegovim sinovima, iskopan po tvrđenju krijumčara kod sela Čalme, postao je deo bogate kolekcije Muzeja Srema.

(VIDEO) ČUDO KOD LESKOVCA! Pronađeno naselje staro 7.500 godina!

Čuvena srebrna kopča iz šestog veka velike kulturne vrednosti, vlasništvo Muzeja Srema, još uvek nije vraćena iz Metropoliten muzeja u Njujorku, gde je dospela još pre dve decenije ilegalnim krijumčarskim kanalima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoki

pre 4 godine

Kada ce da pocnu da lopove vode u zatvore ??? KADA ??? Pa dosta smo ih trpeli . Ako ih ne vodimo u zatvor oni ce i dalje da kradu ???

Dragan

pre 4 godine

Ovu bagru odmah pohapsiti pa ih po kazni, kao društveno koristan rad, poslati (bez novca) na nove trase auto puteva da kopaju pošto to vole da rade.

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set