• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. B.

24.10.2019

14:42

(FOTO) LISICE U KRUŠEVCU OBILAZE TRŽNE CENTRE I PARKOVE! Toliko su se odomaćile u gradu da POZIRAJU ZA SLIKANJE, deca bi da se poigraju s njima, A NIKO NIJE SVESTAN KOLIKO JE TO OPASNO!

Vesti

(FOTO) LISICE U KRUŠEVCU OBILAZE TRŽNE CENTRE I PARKOVE! Toliko su se odomaćile u gradu da POZIRAJU ZA SLIKANJE, deca bi da se poigraju s njima, A NIKO NIJE SVESTAN KOLIKO JE TO OPASNO!

Podeli vest

Kruševljani, koji rado u predvečerja ovog miholjskog leta izlaze u šetnju u parkove pored Lidla, Rode i drugih tržnih centara, već tri-četiri večeri zaredom susreću se sa nesvakidašnjom pojavom

Pred njih izlazi gotovo odomaćena lisica, za koju ne znaju da li je krenula u kupovinu ili se vraća kući, ali je, tvrde, činjenica da lisica čim opazi da je neko od građana posmatra - stane i pozira za slikanje. 

Foto: R. B.

- Prolazimo moj prijatelj i ja ovuda svako veče i šetamo, jer je prostor oko tržnih centara za stanovnike naselja Rasadnik i okruženja pored starog aerodroma, sada jednog od najbližih šetališta. Ovuda šetaju i mladi i stari, najviše roditelji sa malom deco , a pojedini svoje mališane ostave tu da se poigraju, dok oni "trknu" u tržne centre po namirnice. Jedne večeri bili smo pored Rode, a lisica išeta odnekuda ispred nas i stade da pozira. Slikasmo je, pa pođosmo dalje i, ispred Lidla pojavi se lisica opet. Stade tu i posmatra nas, da li je ona ista ili neka druga, ne znamo.  Slikasmo je pa  ja i moj prijatelj rezonujemo koliko je to prisustvo lisice opasno u ovom okruženju, pogtotovo za malu decu, koja ne znaju na šta je sve lisica spremna, a deca bi i da se poigraju sa njom. Zato i skrećemo pažnju javnosti - priča nam jedan od stanovnika Rasadika.

Foto: R. B.

O pojavi lisica u gradu i u parkovima obaveštene su nadležne opštinske službe.

- Imamo nekoliko prijava, obavešteni smo o pojavi lisica, koje se vidjaju u predvečerje ne samo ispred tržnih centara, nego i u blizini Gerentološkog centra, pa restorana na Bagdali i drugim mestima. Verovatno su to mlade lisice koje negde na Bagdali, imaju neku rupu, iz koje izlaze i traže hranu. A kako se učestalo pojavljuju na obodu grada, ispred tržnih centara i kuhinja, najverovatnije je da su se navikle na ljude, nemaju strah i znaju gde da traže hranu. Nama je sugerisano da preduzmemo određene mere, ali prostor na kojem se pojavljuju divlje životinje nisu lovišta predatora, pa i ne možemo da reagujemo. Saznajemo da ni ZOO služba kruševačkog komunalnog prediuzeća nije ovlašćena za divlje životinje, pa ni oni ne mogu ništa. Možda je to u nadležnosti Veterinarskae službe, ali, na našoj teritoriji nema besnila - kaže za Informer Milomir Cinić, upravnik Lovišta Kruševac. 

Foto: RTK

Milomir Cinić, upravnik Lovišta Kruševa

U Lovačkom udruženju saznali smo da je broj lisica u lovišu povećan jer se poslednjih šest godina sprovode akcije oralne vakcinacije predatora, kojom je u velikoj meri suzbijeno besnilo u Srbiji, ali je posledica toga i značajno povećanje predatora. Zbog toga se i lisice učestlo vidjaju, a najviše na obodu grada gde traže hranu. 

U svakom slučaj lovci će, kako saznajemo, pokušati da na Bagdali i oko nje lisicama postave neke zamke. A koliko će u tome uspeti, ostaje da se vidi, jer i lovci znaju koliko je lisica lukava pa, njena jazbina obično ima nekoliko rezervnih izlaza, kako bi, kad zatreba, mogle da šmugnu u svoje sklonište.   


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Major

pre 4 godine

Povlace se pred Sakalima. To nije nimalo dobra vest!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set