• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. V.

07.11.2019

14:18

(FOTO) LIMENKICA - ULAZNICA! Smederevski mališani na originalan naučili sve o reciklaži i čuvanju životne sredine!

Vesti

(FOTO) LIMENKICA - ULAZNICA! Smederevski mališani na originalan naučili sve o reciklaži i čuvanju životne sredine!

Podeli vest

Šta je to reciklaža, zbog čega je važno ne bacati smeće i čuvati okolinu, samo su neka od pitanja na koja je odgovor dobilo oko 500 smederevskih mališana, koji su učestvovali u akciji "Limenkica-ulaznica"

- Limenke se koriste za reciklažu, od njih se prave nove kutije, nove limenke, a reciklaža je bitna za očuvanje životne sredine, jer tako što prikupljamo ove predmete, mi pomažemo u obnavljanju prirode - objašnjava Petra, učenica trećeg razreda OŠ „Dimitrije Davidović" iz Smedereva. 

Petra je jedna od 500 mališana, trećaka iz osnovnih škola „Dimitrije Davidović" i „Jovan Cvijić" i predškolaca PU „Naša radost", koji su se obreli u smederevskom Centru za kulturu na izvođenju predstave „Čudesna šuma" dečijeg pozorišta „Čarapa" iz Beograda. Predstava je zanimljiva pričao očuvanju šuma i deo je projekta „Limenkica-ulaznica  - Vratimo čoveka prirodi". 

Foto: J. V.

- Da bi mogli da odgledaju predstavu, deca su morala sa sobom da donesu po pet limenki, koje su na licu mesta menjali za „alukoin", a potom su jedan „alukoin"koristili  da „kupe" ulaznicu - kaže Valentina Pavličić, koordinator projekta i reditelj predstave.

Osim ulaznica mališani su, za po pet „alukoina", odnosno 25 predatih limenki, mogli da „kupe" i druge korisne i zanimljive stvari, poput knjiga, ekoloških torbi, olovaka sa semenom drveta...

Foto: J. V.

Valentina Pavličić, koordinator projekta i reditelj predstave

- „Alukoin" je prva društveno odgovorna valuta na svetu, on ne može da se kupi ni za evro, ni za dolar, nikako, možete samo da budete društveno odgovorni. Na primer, sakupljate limenke koje ubacujemo u ovu presu, ona služi za gužvanje limenkica i u njoj ćemo da napravimo jednu veliku gomilu, koju dalje nosimo u fabriku za reciklažu. Reciklaža je kada od ovoga pravimo neke nove stvari - objašnjavali su predstavnici projekta radoznalim mališanima.

- Šume su važne zato što od njih dobijamo vazduh da dišemo i zato treba čuvati drveće - objašnjava Tadija iz Smedereva nakon što je odgledao „Čudesnu šumu".

Dečije pozorište „Čarapa" iz Beograda u saradnji sa udruženjem „Eko art" i brojnim partnerima, ovaj projekat realizuje već punu deceniju, a ove godine podršku su dobili i od Ministarstva zaštite životne sredine. U Smederevu je na ovaj način, za samo jedan dan, prikupljeno oko 6.000 limenki. Za prethodnih deset godina u projektu je učestvovalo 70.000 dece, a prikupljeno i reciklirano pola miliona limenki. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set