• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Božić

15.11.2019

11:25

SIGURNI OD POPLAVA! Ministar Branislav Nedimović otvorio rekonstruisan mitrovački kej sa zaštitnim panelima

Vesti

SIGURNI OD POPLAVA! Ministar Branislav Nedimović otvorio rekonstruisan mitrovački kej sa zaštitnim panelima

Podeli vest

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović juče je i zvanično otvorio rekonstruisani kej na Savi u Sremskoj Mitrovici sa zaštitnim panelima protiv poplava

Na mitrovačkom keju juče su i zvanično montirani zaštitni paneli protiv poplava ukupne dužine 1.057 metara, visine 1,2 do 1,8 metara.

- Ne mogu a da se ne setim jezivih dana maja 2014. godine, kada je ceo ovaj deo keja od naselja ''Stari most'' do crkve Svetog Stefana bio ugrožen od nabujale reke. Sava je tada nadvisila zub nasipa od 850 cm i dostigla neverovatnih 864 cm i praktično bila na džakovima sa peskom. Ne smemo zaboraviti herojsku odbranu grada i danonoćni angažman 7.000 ljudi, Mitrovčana, ali i dobrovoljaca iz drugih gradova - podsetio je Nedimović.

Na najugroženijem delu keja juče je izvedena pokazna vežba montiranja mobilnih panela. U ovom delu Sava je najbrža, jer se nalazi u koritu i tu je najjača kada su stogodišnji ili hiljadugodišnji vodostaji, kakvi su bili 2014.godine.

 

Foto: N. B.

- Grad Sremska Mitrovica dobio je najsavremeniju opremu protiv poplava od duraluminijuma koja vrlo brzo, u roku od tri-četiri sata može kompletno da se montira. Priroda ne bira ni vreme, ni mesto, mislim da će budućim generacijama biti mnogo lakše da se izbore sa nabujalom rekom, ali se nadam da se to ipak neće dogoditi. Mi radimo i drugi projekat, da zaštitimo i mačvansku stranu od nabujale Save - rekao je Nedimović, u prisustvu gradskih čelnika i velikog broja građana koji su učestvovali u odbrani grada od majskih poplava 2014.godine.

Kompletna rekonstrukcija mitovačkog keja izgrađenog 1976.godine započeta je proletos, a završena 1.novembra. 

Skinuto je postojeće parterno uređenje keja, postavljene nove behaton ploče i tartan staza, uz kompletan mobilijar, nove drvene klupe i novu rasvetu.

Ukupna vrednost investicije uključujući zaštite panele je 1,5 milion evra sredstvima kredita Svetske banke.  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set