• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. G.

19.11.2019

15:32

GRAČANICA I PRIŠTINA ZAJEDNO rešavaju problem zagađene reke i otpadnih voda!

Vesti

GRAČANICA I PRIŠTINA ZAJEDNO rešavaju problem zagađene reke i otpadnih voda!

Podeli vest

Zagađenost reke Gračanke gorući je problem u Gračanici, zaključeno je na javnoj diskusiji u Lapljem Selu. Ovaj problem trebalo bi da resavaju lokalne, centralne i međunarodne institucije, smatraju učesnici ovog skupa

O ovom problemu govorili su gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, zamenica ministra životne sredine Milena Zdravković, profesorica i specijalista životne sredine Jelena Đokić, direktor Lega projekta Danijel Šerban i direktor regionalnog centra OEBS-a Nil Johanes.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je istakao da pored mnogobrojnih incijativa i aktivnosti, obraćanja policiji i relevantnim institucijama rešenja za ovaj problem još nema.

- Dugoročno rešenje bila bi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, ali opština nema sredstva da je sama izgradi. Nadam se da ćemo naredne godine uz pomoć međunarodnih institucija i organizacija pozitivno pokrenuti ovo pitanje i rešavanje problema. Utvrdili smo da se zagađivač nalazi na teritoriji opštine Priština i ukoliko zajednički ne rešimo problem posledice će biti sve veće. Imamo ljude koji se javljaju kod lekara, koji imaju probleme sa zdravljem i moramo nešto konkretno da preduzmemo - kazao je Popović.

OVAKO SE ČUVA KOSOVO! U Gračanici za 11 dana rođene 24 bebe!

Omladinski savet Gračanice organizovao je potpisivanje peticije kojom će se kako veruju izvršiti pozitivan pritisak na rešavanje pitanja zagađenosti reke Gračanke posebno u delu kojim ona prolazi kroz Laplje Selo i Preoce zbog kako se veruje izlivanja štetnih materija, koju su predali Srđanu Popoviću.

Foto: A. G.

Prema Popovićevim rečima preticija će biti predmet rasprave na narednoj sednici Skupštine opštine Gračanica.

- Peticija će nam dati dodatni vetar u leđa i ako ne budemo došli do rešenja koji će biti u interesu naših građana mi ćemo morati da preduzmemo neke radikalnije mere - kazao je Popović.

KOSOVO NEĆE POSTATI ČLANICA UNESKO - SRBIJA ĆE SE IZBORITI ZA SVOJE INTERESE! Vučić: Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i Gračanica su srpsko blago!

Peticiju je danas na debati u Lapljem Selu poptisao i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji je istakao da ga zbog zagađenosti reke Gračanke predsednik Popović poziva skoro svakodnevno.

- Otpadne vode iz Ajvalije dolaze u Gračanicu, tako da je zagađenost Gračanke i problem Prištine. Inspekcija je izlazila na teren nekoliko puta i nismo mogli da utvrdimo gde je izvor zagađenja. Moramo da nađemo izvor i da zajednički rešimo problem kanalizacije i otpadnih voda. Veća smo opština i imamo više novca od Gračanice i spremni smo da finansiramo i investiramo u rešavanje problema. U planu je izgradnja najmodernije i najveće fabrike za prešićčavanje voda u Kosovu Polju u vrednosti od preko 80 miliona evra za osam opština, za region Prištine, a samim tim i za Gračanicu i mi bismo trebali da u tom cilju izradimo kolektore - kazao je Ahemti.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je od Ahmetija zatražio neprekidno prisustvo inspekcije obe opštine, sve dok se ne utvrdi izvor zagađenosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set