• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

20.11.2019

22:25

SRBIJA DOBIJA TREĆI AUTOPUT DO 2023. GODINE! Najmodernija saobraćajnica od Rume do Šapca biće dugačka 77 kilometara!

Vesti

SRBIJA DOBIJA TREĆI AUTOPUT DO 2023. GODINE! Najmodernija saobraćajnica od Rume do Šapca biće dugačka 77 kilometara!

Podeli vest

Ova najmodernija saobraćajnica biće dugačka 77 kilometara i koštaće 467,5 miliona evra. Novi most na autoputu preko Save kod Šapca biće dugačak 1.327,5 metara

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i izvršni direktor kompanije "AZvirt" Kemil Alijev juče su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisali ugovor o izgradnji autoputa Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica.

Ova najmodernija saobraćajnica biće dugačka 77 kilometara i koštaće 467,5 miliona evra. Kompletan autoput do Šapca, zajedno sa mostom preko Save, biće završeni za tri godine, dok će put do Loznice biti gotov do kraja 2023. godine.

Dobre kompanije

Izgradnja puta Ruma-Šabac-Loznica povezaće 600.000 ljudi u Mačvi i Sremu, spojiće i Podrinje i zapadnu Srbiju sa Vojvodinom, a na drugom kraju i sa Bosnom i Hercegovinom.

Pohvala

Za tri ili četiri godine moći ćemo da se pohvalimo da smo za 10 godina uradili više nego u prethodnih 70 godina
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ovaj ugovor veoma važna stvar za čitavu Srbiju i da će doprineti većem broju i investicija i turista koji će dolaziti u taj deo naše zemlje.

- Ovo je veoma važna spona između Sremskog i Beogradskog okruga sa Mačvom i čitavom Zapadnom Srbijom. Reč je o gusto naseljenom delu Srbije i biće pun profil autoputa širine 29 metara, dok će brza saobraćajnica između Šapca i Loznice biti širine 19 metara i s maksimalnom brzinom autoputem od 100 do 110 kilometara na sat. Ovo je ogroman posao jer želimo da sačuvamo ljude koji tamo žive da ostanu na ognjištima - rekao je Vučić i dodao:

Foto: Informer DN

AZvirt: Srbi su vredni i odgovorni radnici

Predstavnik "AZvirta" Kamil Alijev zahvalio je na poverenju Vladi Srbije i rekao da ta firma radi u proteklih sedam godina u Srbiji i da se uvek trudi da sve poslove završi na visokom nivou.
- Naša glavna snaga su radnici iz Srbije koji su se pokazali kao vredni i odgovorni radnici. Srbija dosta polaže u razvoj infrastrukture i ima velike ideje da se povežu i ostali delovi zemlje - rekao je on.

- Kada sve bude gotovo, čitav taj kraj će biti povezan ne samo sa ostalim delovima Srbije nego i sa budućom saobraćajnicom između Kuzmina i Bijeljine. Time ćemo podići Podrinje koje je sada prazno, jer od Loznice i Malog Zvornika i Bajine Bašte do Polimlja nemamo ukupno 130.000 stanovnika. To je još jedan razlog zbog čega je ovo divna i velika vest za građane. Putevi i brze saobraćajnice se grade brže nego ikada i to je moguće i zahvaljujući finansijskoj disciplini i tome što smo izabrali dobre kompanije. Srećan sam zbog toga što ćemo za tri ili četiri godine moći da se pohvalimo da smo za 10 godina uradili više nego u prethodnih 70 godina.

Mreža puteva

Sa njim se slaže i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

- Vrednost komercijalnog ugovora koji smo potpisali je 467,5 miliona evra, ali učešće naših podizvođača mora da bude minimum 49 odsto. Naša vizija je Srbija premrežena autoputevima i povezana sa svim svojim susedima. Projekat za koji smo sada potpisali važan je za ostvarivanje tog cilja - rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Informer DN

Stručnjak Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže za Informer da je novi put između Rume i Loznice fenomenalna investicija koja će višestruko vratiti svaki dinar koji se u nju uloži.

Foto: Informer DN

- Svako ulaganje u putnu infrastrukturu je dobro ulaganje, a ovaj projekat je posebno dobar jer spaja izuzetno bitne okruge u Srbiji, a istovremeno ih povezuje i sa zemljama u okruženju. Uz autoput i brzu saobraćajnicu dobićemo i potpuno nov most preko Save. Kada se ovaj celokupan projekat završi, a uveren sam da će to biti u predviđenom roku, sigurno će biti više investicija, ali i turista. Takođe, sačuvaćemo i mnoge ljudske živote jer baš na ovoj trasi imamo veliki broj saobraćajnih nesreća, često sa fatalnim ishodom - rekao je Rodić.

Moravski koridor biće gotov do 2022.

Predsednik Vučić najavio je juče da će u narednih deset dana uslediti i potpisivanje ugovora za izgradnju Moravskog koridora. On je najavio da će se potpisivanje ugovora za Moravski koridor organizovati na deonici budućeg autoputa, a ne u vladi ili predsedništvu, kao što je to sada bio slučaj. Predsednik je rekao da će Moravski koridor biti gotov do 2022. godine, a vrednost radova se procenjuje na 755 miliona evra. Na tu cifru će biti potrebno dodati još 20 odsto, koliko se može očekivati da koštaju dodatni radovi. Moravski koridor od Pojata do Preljine spojiće Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac. Time će biti povezan Koridor 10 i autoput "Miloš Veliki".

- I ovaj autoput će kao i ostali u našoj zemlji biti prava fabrika novca. Sve te milijarde koje se ulažu u puteve višestruko će se vratiti. Pa gledajte prosto, 60 miliona vozila raznih kategorija je prošlo za godinu dana kroz Srbiju, nek je 10 evra putarina u proseku i to vam je 600 miliona evra, što je više nego što košta ceo ovaj autoput. A gde je zarada od svega onoga što bude pored puta, pa porez, pa nova radna mesta - objasnio je Rodić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Nadam se da će na sledećim izborima Mačvani glasati za Aleksandra Vučića i za ostale kandidate sa liste SNS.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set