• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

22.11.2019

18:30

LOZNIČANIN UŠAO U MALINJAK, A ONDA JE ZANEMEO! Niko mu nije verovao, PA SU SE OGLASILI STRUČNJACI! Nije dobro, MOŽE DA BUDE POSLEDICA!

Vesti

LOZNIČANIN UŠAO U MALINJAK, A ONDA JE ZANEMEO! Niko mu nije verovao, PA SU SE OGLASILI STRUČNJACI! Nije dobro, MOŽE DA BUDE POSLEDICA!

Podeli vest

Jedan stanvonik Loznice se šokirao kada je ušao u svoj malinjak i video ono što je neuobičajeno za ovo doba godine

Umesto da budu uspavani, ili pokriveni prvim pahuljama malinjaci u lozničkom kraju ovih dana ponovo cvetaju, a malinari kažu da ima i plodova koji su ukusni, slatki, neki tvrde i lepši nego u sezoni ovoga voća.

Foto: Printscreen

Zlatica Krsmanović, diplomirani inženjer voćarstva objašnjava da se to dešava u zasadima sorte vilamet koja u odgovarajućim uslovima ponovo cveta pa i u ovo doba godine

- Cvetanje neće smetati ovoj sorti niti imati nekog specijalnog uticaja na prinose i rod sledeće godine. Vilamet ponovo cveta kada je jesen kao ova sa dugim periodom lepog i toplog vremena i to je, inače, njena sortna osobina. U poslednje vreme bilo je mnogo sunčanih dana i visokih temperatura za ovo doba godine pa novi plod malina ima i aromu i ukus. Proizvođači treba u tim malinjacima samo sledeće godine da pojačaju đubrenje i ovo što se sada dešava nema uticaja. Bilo je pre godina kada je isto u novembru brana malina, pravljeni od nje sokovi i ostavljana u zamrzivač. U zasadima gde su jesenje, jednorode sorte sada se dugo zadržao rod i još ima plodova, a nekada se desi da od kraja septembra već nema berbe – kaže Krsmanovićeva.

ČUDO U IVANJICI! Jutros na njivama ugledali su nešto što ne pamte u novembru! NE SLUTI NA DOBRO (VIDEO)

Neki proizvođači iznenađeni su ponovnim cvetanjem maline, nisu baš srećni što je im se ‘’crveno zlato’’ u novembru vratilo u malinjake i nadaju se da neće biti nikakvih posledica. Zlatica Krsmanović ističe da je zbog produženog ‘’miholjskog leta’’ došlo i do cvetanja nekih voćki, trešnje, kruške, jabuke i da sada gotovo svake godine imamo takvu pojavu izazvanu klimatskim promenama.

Foto: Tanjug

Ovo cvetanje iscrpljuje biljku i nije dobro što je praktično ponovo krenula vegetacija, a nikako neće valjati ukoliko posle ovog toplog perioda naiđe naglo zahlađenje, niske temperature, mraz i suvomrazica, jer to može ozbiljno oštetiti mlade biljke, kaže ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set