• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slađana Tasić

25.11.2019

11:05

ALEKSANDAR SE IZ BEOGRADA VRATIO U RODNO MESTO! Od kamenčića za plažu započeo posao i IMA SAMO JEDNU ŽELJU

Vesti

ALEKSANDAR SE IZ BEOGRADA VRATIO U RODNO MESTO! Od kamenčića za plažu započeo posao i IMA SAMO JEDNU ŽELJU

Podeli vest

Nije bilo posla ovde na Kosovu, probao sam da radim u Beogradu, ali nisam video sebe u tom svetu, pa sam se vratio u zavičaj, počevši od hobija da zarađujem za život, počinje svoju priču Aleksandar Stajić (26), iz sela Gornje Kusce kod Gnjilana

Aleksandar poslednje dve godine izrađuje makete crkava i manastira, nadajući se da da će ovaj njegov hobi prerasti u ozbiljan posao od kojeg će, uz poljoprivredu, moći pristojno da živi, tu gde se rodio i gde su mu preci živeli.

- Sve je počelo slučajno, na godišnjem odmoru, hteo sam da iskoristim kamenčiće sa plaže. Bilo mi je potrebno i malo građevinskog materijala, akrilnih boja, dosta utrošenog vremena i prva maketa je bila gotova. 

Foto: S.T./Privatna arhiva

Bila je to maketa manastira Gračanica, na koju sam veoma ponosan i koja je po vrlo simboličnoj ceni prodata čoveku iz Niša.

- Sve moje makete su ručno rađene, unikati su i ne postoje dve iste. Uradio sam puno maketa manastira Ostrog, ali ne postoje dve iste, sve su različite. Makete su svetinje u malom, jer bukvalno svaki detalj koji postoji na crkvi u realnosti, prenosim radeći makete  - priča o svom radu Aleksandar Stajić.

U blizinji Gornjeg Kusca je i manastir Draganac, koji je Aleksandar verno preslikao u maketu, a zatim je poklonio ovoj svetinji. 

Foto: S.T./Privatna arhiva

Ona danas stoji u porti, ali je pretrpela izvesna oštećenja, pa bi je po Aleksandrovim rečima trebalo malo popraviti. 

- Makete radim u stiroporu i gipsu, a pored njih izrađujem i ikone u drvetu, kao i druge predmete za domaćistvo, kao što su stalaže, police, stalci i slično.

Posebno mi je draga maketa Dečana, a voleo bih da uradim maketu Hilandara, ali pošto nisam bio na Svetoj Gori, teško mi je da radim samo na osnovu fotografija. 

Foto: S.T./Privatna arhiva

- Najviše sam radio makete Ostroga, ali bih voleo da odem u Hilandar, to mi je želja, kako bih mogao da napravim što verniju maketu manastira - dodaje Stajić.

Aleksandar živi u Gornjem Kuscu sa suprugom Aleksandrom, koja je Vranjanka, roditeljima Nebojšom i Slavicom i dedom. Kaže da nije lako živeti, trajati i opstajati na Kosovu i Metohiji, ali da uprkos tome ne razmišlja da ode iz svog rodnog sela.

- Ovde se teško dolazi do posla, i to je najveći problem za mlade. Poljoprivreda nam je osnovni izvora prihoda, a ja se nadam da će moj hobi prerasti u nešto od čega može da se živi. Imam samo najosnovniji alat, ali mi je potrebno više, kao i posebna radionica. Tu je jedan cirkular koji mi služi za sečenje materijala, brusilica i bušilica.  Nadam se da ću uspeti da napravim i opremim radionicu, kako bi imao bolje uslove za rad.  Za sada mi ideja ne nedostaje, inspiracija dolazi najčešće noću, pa čim se probudim, krenem u realizaciju. U zavisnosti od manastira, neke makete radim po mesec dana, a druge po tri meseca, sve zavisi od toga koliko je manastir spolja bogato ukrašen, koliko ima detalja - otkriva Aleksadar.

Foto: S.T./Privatna arhiva

On dodaje da mu je želja da živi i sa suprugom i odgaja decu u svom rodnom selu.

- Svoje radove prodajem preko interneta, nije jednostavno čak ni kupcima poslati ih sa Kosova. Izrađujem svetinje u malom, a ljudima to veoma znači, jer u svojim domovima žele da imaju neku uspomenu, nešto što ih podseća na rodni kraj ili na manastir koji vole, koji im nešto znači -  kaže Stajić.

U porodici Stajić preovladava optimizam i vera, da su im žitna polja gnjilanske ravnice i makete kosovsko metohijskih svetinja, uz pošten rad, dovoljni za budućnost, koju vide u svom zavičaju.

Gornje Kusce je nekada pripadalo opštini Gnjilane, a sada, po kosovskom zakonu, pripada Novom Brdu. Ovo srpsko selo danas broji oko 400 kuća.

BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set