• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

27.11.2019

08:29

GRUMEN ZEMLJE IZ ČAČKA KRENUO PUT RUSIJE! Biće ugrađen u put slave heroja Crvene armije (FOTO)

Vesti

GRUMEN ZEMLJE IZ ČAČKA KRENUO PUT RUSIJE! Biće ugrađen u put slave heroja Crvene armije (FOTO)

Podeli vest

Povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije realizuje projekat „Put sećanja"

Tim povodom, predstavnici ambasade Ruske Federacije u Beogradu, u toku meseca novembra, obilaze grobove boraca Crvene armije na teritoriji Srbije i simbolično od predstavnika lokalnih samouprava preuzimaju po grumen zemlje sa groba koji će biti prenet u Rusiju.

Drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Aleksej Cibulin i predstavnici Grada Čačka obišli su u Trbušanima zajednički grob, gde je sahranjeno 35 poginulih crvenoarmejaca i dva borca Narodne oslobodilačke vojske.

Foto: RINA

Drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Aleksej Cibulin

- Ova zemlja nosi se u Rusiju, u vojni hram koji se gradi u parku Patriot u blizini Moskve ispred kojeg će biti urađen put slave herojima Crvene armije. Ovde dolazimo svake godine jer poštujemo sećanja kako na vojnike Crvene armije tako i na vojnike Narodno oslobodilačke vojske koje su se rame uz rame borile protiv fašista - rekao je Cibulin.

Foto: RINA

Pomoćnik gradonačelnika Čačka Vladan Milić

Ispred lokalne samouprave vence je položio pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić a prisustvovao je i vojni kraljevački garnizon.

- U ovoj grobnici je najviše ruskih vojnika sahranjeno. U Donjoj Trepči postoje ruski grobovi gde počiva osam vojnika, od toga dva NOV. U Vidovi imamo spomenik koji je pretprošle godine rekonstruisan i tu su isto dva vojnika sahranjena. Još jedna lokacija je u Trbušanima a ima i grobnica u Zablaću u crkvnoj porti gde je podignuta i spomen česma - kazao je Milić.

Foto: RINA

Planirano je da glavni hram ruskih oružanih snaga, koji će postati treći po veličini pravoslavni hram u Rusiji, bude gotov, 9. maja 2020. godine - tačno na 75. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata - Hram će biti deo raskošnog memorijalnog kompleksa koji spaja rusku pravoslavnu tradiciju s najsvetijom epizodom iz prošlosti zemlje: pobeda Sovjetskog Saveza nad okupatorskim nacističkim snagama u onome što Rusi nazivaju Velikim otadzbinskim ratom.

- Ovo je vrlo važno i za naša pokoljenja. Našoj deci moramo stalno pričati kako je Srbija uvek učestvovala u savezu sa oslobodiocima, da nikada nije bila agresor i da je uvek bili na strani pobednika. naša država ima odlične veze sa Rusijom, a i grad Čačak i to do sada na bazi kulture i privrede. Ovo je još jedan znak proširenja saradnje sa Rusijom i to pokazuje koliko nas cene - rekao je Milić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set