• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.M.

09.12.2019

13:13

(VIDEO) NAD SLAVSKOM SVEĆOM GREJE PROMRZLE DLANOVE... Miša živi bez struje, vode, često i bez hrane - ALI NEĆE MILOSTINJU! Samo kaže da sudbina prema njemu NIJE BILA FER!

Vesti

(VIDEO) NAD SLAVSKOM SVEĆOM GREJE PROMRZLE DLANOVE... Miša živi bez struje, vode, često i bez hrane - ALI NEĆE MILOSTINJU! Samo kaže da sudbina prema njemu NIJE BILA FER!

Podeli vest

Plamen sveće u zamračenoj i hladnoj sobi je za tridesetčetvorogišenjeg Mišu Stevanovića sve: i sijalica i drvo za ogrev i poslednji tračak nade jednog mladog čoveka koji je potpuno sam na svetu. Zatičemo ga kako nad slavskom svećom greje promrzle dlanove

Sudbina se sa njim, kaže loše poigrala. Od malena je imao težak život, a već nekoliko godina živi sam u trošnoj kući bez struje, vode, a što je najgore i bez hrane.

Sve je bilo u redu dok je mogao da radi, a radio je od svoje trinaeste godine, bez kukanja i pritužbi, na građevini, na poljoprivrednim dobrima, sve samo da bi prehranio porodicu.

- A onda sam na Zelenoj zoni povredio glavu. Pao sam sa traktora u pokretu, koji me je vukao po asfaltu nekih stotinka metara. Svi su mislili da sam mrtaav jer sam glavom udario u otvorenu rupu za šaht. Tada su mi lekari samo ustanovili potres mozga, ali kasnije sam počeo od posledica udarca da gubim ravnotežu. Samo se odjednom srušim na ulici. I ko će sada takvog da me zaposli? Pokušao sam da ostvarim parvo bar na invalidsku penziju, ali mi kažu da sam radon sposoban, da na to nemam prava - priča za Informer ovaj mladić kroz suze.

Foto: D.M.

Kaže, sudbina ga nije štedela od malena. Devedestih godina sa roditeljima i sestrom izbegao je iz Bosne i Hercegovine od rata i pustošenja. Kako sam kaže došli su u Leskovac jer je otac bio poreklom odavde, ali sreću nikada nisu našli. Ubrzo mu se otac razboleo i zbog teških psihičkih smetnji do kraja života lečen je na psihijatriji. Godine 2005. Miši umire sestra, a 2013. i majka. On ostaje sam na svetu i pokušava da se bori za egzistenciju.

ZNAO SAM DA MAMA NEMA PARE DA DOĐE...Sudbina malog Aleksandra čija je slika iz bolnice digla Srbiju na noge NATERAĆE VAM SUZE NA OČI

- Ja danas ne živim nego preživljavam. Zavisim od dobre volje komšija i sugrađana koji mi ponekad daju da nešto pojedem - priznaje nam vidno postiđen.

Foto: D.M.

U međuvremenu postaje korisnik socijalne pomoći koja iznosi oko 7.000 dinara i koju prima 9 meseci, uz 3 meseca pauze. Zbog nesposobnosti za rad ne može da plaća račune koji se gomilaju.  Od socijalne pomoći ne može ni da kupi lekove i prehrani se. Zbog duga ubrzo mu isključuju struju, a zatim i vodu. Sa kamatom račun za struju iznosi 56.000, a za vodu oko 40.000 dinara.

- Imao sam ja velike planove. Možda da odem negde na selo, da se oženim, stvorim svoju porodicu. Ali kako? Sa čim? Gde? Ja ne znam šta sam Bogu toliko zgrešio. Za ovu situaciju nisam sam kriv. Nisam alkoholičar, kockar, narkoman... Ljudi imaju i po million dinara za struju pa ih ne isključuju, a mene za dva neplaćena meseca. Jer nemam nikog, nemam veze, sam se borim. To nije fer - zaključuje ovaj mladić.

Foto: D.M.

Kolege novinari i kamermani, vidno potreseni ispovešću ovog mladića, vade novac iz džepova i stavljaju mu na sto. Miša postiđen počinje da rida i guši se u suzama.

- Meni ne treba milostinja. Ja hoću da radim. Ali nešto što mogu. Neću da prosim - stavlja nam doznanja I vraća novac.

JA SAM SAD IZVUKAO TEBE, MOŽDA I TI MENE NEKAD IZVUČEŠ Patrijarh Pavle SPASAO čoveka od davljenja u reci, a godinama KASNIJE DESILA SE ČUDNA IGRA SUDBINE!

Ostavljamo ga u dvorištu ispred trošne kuće u Pupinovoj ulici u Leskovcu gde živi, sa gorkim zaključkom da se sudbina zaista lose poigrala sa ovim mladićem i jezom koja prolazi kroz naše telo zbog saznanja da je ovako nešto moglo svakom od nas da se desi.

Miši Stevanoviću novčanu pomoć možete uplatiti na broj računa 105-0000402604452-21. Svi koji žele da pomognu mogu pozvati Mišu na telefon 0611669333




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set