• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

19.12.2019

23:16

ŠTA ĆE BITI SA SRPSKOM DECOM NA MALTI? Evo ko je sve ZA, a ko PROTIV njihovog ostanka u ovoj zemlji!

Vesti

ŠTA ĆE BITI SA SRPSKOM DECOM NA MALTI? Evo ko je sve ZA, a ko PROTIV njihovog ostanka u ovoj zemlji!

Podeli vest

Roditelji 22 srpska deteta kojima preti proterivanje podneli su juče žalbu Odboru za žalbe imigranata u Valeti. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo zvaničnu notu državi Malti

Roditelji dece kojoj preti proterivanje sa Malte podneli su juče žalbu protiv ove države! Malteška Agencija za državljanstvo i boravak odlučila je u četvrtak da 22 srpska mališana moraju da napuste zemlju pošto njihovi roditelji ne zarađuju 22.800 evra godišnje, koliko je zakonski minimum.

Na ovu odluku porodice imaju pravo žalbe, navode u Agenciji, nakon čega će biti doneta konačna odluka o boravku srpske dece.

Deca plaču

Deca su očajna, plaču, sve razumeju šta se dešava. Mnogo više dece je dobilo odbijenice nego što se piše
Anja Trifunović, majka

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da država Srbija čini sve da pomogne očajnim roditeljima. On napominje da mališani neće biti proterani, bar dok ne prođu novogodišnji praznici.

Deca nisu siromašna

Očajni roditelji šokirani su odlukom malteške države i rešili su da se bore svim zakonskim sredstvima.

- Žalbe oštećenih porodica su napisane i advokat ih je predao Odboru za žalbe imigranata. Članovi tima su bili prisutni u toku sastavljanja žalbi, ovom problemu se pristupilo veoma ozbiljno, žalbe su utemeljene i veoma jake. Zastupa nas advokat Mark Sultana iz advokatske kancelarije "Azzopardi, Borg & Abela Advocates" - navode roditelji i naglašavaju da njihova deca uopšte ne žive u nemaštini.

Agencija za državljanstvo: Deca ostaju privremeno

Malteška Agencija za državljanstvo i boravak objašnjava da doneta odluka ne znači da deca odmah moraju da napuste zemlju.
- Doneli smo ovakvo rešenje nakon preispitivanja slučajeva više porodica. Utvrdili smo da podnosioci zahteva za boravak ne ispunjavaju kriterijume minimalnog prihoda. Roditelji imaju pravo na žalbe i mogu da ospore odluku u Odboru za žalbe imigranata. Dok se takvo rešenje ne donese, ostaće na Malti uz privremene dozvole. Prihod potreban za spajanje porodica ima za cilj da garantuje dostojan životni standard porodicama migranata i njihovoj deci. Ukoliko se takvi uslovi ostave po strani, porodice migranata i njihova deca živeli bi u lošim uslovima - naveli su oni.

To potvrđuje i Velimir Dulo iz Subotice, koji kaže da njegovoj deci ništa ne nedostaje, imaju dovoljnu zaradu i njegova porodica živi sasvim pristojno.

- Godišnje zaradim oko 27.000 evra, što je više od propisanog minimuma, ali ipak mi je odbijena dozvola boravka za dvoje dece. Moja deca ne žive u siromaštvu! Imaju dom, hranu, igračke i odeću. Nikada mi nisu rekli da im nešto nedostaje u životu. Pomažemo i drugima kojima je to potrebno - kaže Dulo.

Komora psihologa Malte: Odluka ugrožava prava dece

U odbranu srpskih porodica stala je i Komora psihologa Malte. Stručnjaci tvrde da odluka malteških vlasti da protera decu iz zemlje ozbiljno ugrožava prava dece i porodice.
- Snažno se protivimo ovoj odluci! Apelujemo na vlasti da shvate da su neke od ovih porodica godinama nastanjene u našoj zajednici. Ovi roditelji pokušavaju da stvore bolji život za sebe i svoju decu. Ova odluka ozbiljno ugrožava prava deteta, kao i osnovna prava porodice. Bilo bi traumatično i štetno za dobrobit i mentalno zdravlje čitave porodice, posebno dece. Nadalje, potrebno je razmotriti i štetu koja bi bila prouzrokovana u slučaju da se deca pošalju i odvoje od porodica. Šteta nastala uskraćivanjem roditelja dugo je poznata. Nemojmo biti katalizatori toga - rekli su oni.

Anja Trifunović iz Beograda kaže da je cela porodica pod pritiskom i u strahu čeka da li je ovo konačna odluka malteških vlasti.

RODITELJI U STRAHU: NE ZNAMO ŠTA NAS ČEKA! Vlada Malte BEZ MILOSTI donela konačnu odluku: Srpska deca ipak će BITI OTRGNUTA od porodica!

5.744

državljanina Srbije bila su registrovana na Malti u 2018. godini

- Moj suprug je na Maltu stigao u aprilu prošle godine, a deca i ja smo mu se pridružili nakon godinu dana razdvojenosti. Deca su očajna, plaču, sve razumeju šta se dešava. Mnogo više dece je dobilo odbijenice nego što se piše. U jednom danu stigle su 22 odbijenice i tada je puštena vest. Svi roditelji su u istoj poziciji, imamo radne dozvole, plaćamo porez i doprinose. Deca nam ovde idu u školu, već su se navikli. Mi smo od septembra pokušavali da stupimo u kontakt sa nadležnim organima, kao i sa komesarom za dečija prava - kaže očajna žena.

Ko je sve uz srpsku decu:

* bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka
* operski pevač Džozef Kaljeha
* organizacija Karitas
* fondacija Mimici
* Komora psihologa Malte
* Udruženje psihijatara Malte
* Malteška fondacija za dobrobit Malte
* advokatska kancelarija "Azzopardi, Borg&Abela"
* Srpsko-malteška zajednica
* advokat Lara Dimitrijević

Politički dogovori

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da država čini sve da pomogne očajnim roditeljima. On napominje da i pored donete odluke deca neće biti proterana odmah i da se čeka na razmatranje žalbe.

Budite humani

Naše ministarstvo je uputilo zvaničnu notu i zamolilo Maltu za human pristup
Ivica Dačić, srpski šef diplomatije

- Naše ministarstvo je uputilo zvaničnu notu i zamolilo Maltu za human pristup, a ja sam razgovarao i sa svojim kolegom, ministrom spoljnih poslova Abelom. Sada se ulazi u sudsku proceduru jer svaka od tih porodica ima pravo žalbe i svaki slučaj će se pojedinačno razmatrati. Reč je ukupno o 27 porodica sa područja bivše Jugoslavije. Zamolili smo ih da još jednom razmotre celu tu situaciju. Ono što je sigurno to je da neće doći ni do kakvih preduzimanja mera pre božićnih i novogodišnjih praznika, a u januaru će biti održani i politički razgovori na ovu temu. Zatražili smo od Malte da do tada ne proteruje našu decu - rekao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
poslovodja

pre 4 godine

malteski vitezovi su kriminalna Nato organizacija povezana sa svetskim bankarima , jezuitima , britanskom kraljevskom diktatorskom porodicom , hitlerom i vatikanom , oni inace vole malu decu kao i rimski Kaligula . Sada samo salju provokativnu poruku za Svetog Nikolu i nadolazeci srpki bozic

Duško

pre 4 godine

Mala tiha zemlja, a minimalna godišnja zarada skoro 20000 eura. Normalno, veća zemlja ima mnogo više neradnika koje država mora da hrani i plaća (džabe struja, pa besplatna 2m3 drva, oprašta dugovanja za sve moguće usluge) i da ih ne pita što u isto vreme rade neprijavljeni a izigravaju sirotinju.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set